Protagon A περίοδος

Η μάχη του τσιτάτου

Μας σερβίρουν την πιο παρωχημένη και ρηχή δήθεν «προεκλογική μάχη», προσβάλλοντας ευθέως τη νοημοσύνη μας. Δείτε μόνο, γύρω από πού περιστρέφεται η δημόσια συζήτηση μεταξύ των κομμάτων τα τελευταία 24ωρα. 

Αντώνης Φουρλής

Ποια προεκλογική αντιπαράθεση; Πού είναι η ατζέντα και το περιεχόμενο; Ποιες είναι οι προτάσεις για να βγει η χώρα από τα τρομακτικά της αδιέξοδα; Ποιος είναι αριστερός, δεξιός ή κεντρώος;

Και μη μου πείτε, ότι έτσι γίνονται παντού οι εκλογές. Εδώ δεν υπάρχει «παντού». Εδώ είναι το μοναδικό σημείο, όπου συμφωνούν άπαντες: αυτές είναι οι κρισιμότερες εκλογές των τελευταίων δεκαετιών, στην Ελλάδα και -κατά ορισμένους- στην Ευρώπη.

Όχι για το ευρώ και τη δραχμή. Ούτε για τον ΕΝΦΙΑ και τον κατώτατο μισθό, ή για το «δώρο».

Αυτά είναι τα ελάσσονα. Σημαντικές μεν, αλλά είναι μόνο ορισμένες παράμετροι του προβλήματος. Το συνολικό ζήτημα είναι πολύ ευρύτερο. Το αύριο των παιδιών μας. Η ταυτότητα της κοινωνίας μας και η πιθανότητα να γυρίσουμε δεκαετίες πίσω.

Και εδώ μας σερβίρουν την πιο παρωχημένη και ρηχή δήθεν «προεκλογική μάχη», προσβάλλοντας ευθέως τη νοημοσύνη μας. Δείτε μόνο, γύρω από πού περιστρέφεται η δημόσια συζήτηση μεταξύ των κομμάτων τα τελευταία 24ωρα. Δείτε, τι συζητούν στα σοβαρά, υποψήφιοι βουλευτές και αυριανά κυβερνητικά στελέχη (όποιος και αν σχηματίσει κυβέρνηση προσεχώς):

Λυπάμαι, αλλά το πολιτικό σύστημα αποδεικνύεται πανηγυρικά, πολύ κατώτερο των περιστάσεων.

Έχω ξαναγράψει, εδώ και πολύ καιρό, ότι από την κρίση περιμένω να βγει και κάτι καλό: η ριζική ανανέωση του πολιτικού συστήματος, σε πρόσωπα και σχήματα. Ας ελπίσουμε ότι οι πολίτες, θα αποδειχθούν σοφότεροι και ωριμότεροι. Δεν το θεωρώ σίγουρο – αλλά είναι πιθανό.