362
Η σκιά του Πρωθυπουργού στο Βελβεντό Κοζάνης | INTIMEnews

Γιατί ο Τσίπρας ρισκάρει να πάει σε εκλογές στο τέλος της τετραετίας

Protagon Team Protagon Team 17 Απριλίου 2019, 11:49
Η σκιά του Πρωθυπουργού στο Βελβεντό Κοζάνης
|INTIMEnews

Γιατί ο Τσίπρας ρισκάρει να πάει σε εκλογές στο τέλος της τετραετίας

Protagon Team Protagon Team 17 Απριλίου 2019, 11:49

Ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει να μη φοβάται τον… «χρησμό» «αν χάσεις στις ευρωεκλογές, πας για να χάσεις με διπλάσιο ποσοστό στις εθνικές εκλογές» (φράση που φέρεται να αποδίδεται στον Κώστα Καραμανλή) και παρά τα αρνητικά για τον ΣΥΡΙΖΑ ευρήματα των δημοσκοπήσεων, εμφανίζεται έτοιμος να πάρει τελικά το ρίσκο και να πάει σε εθνικές εκλογές τον Οκτώβριο.

Είναι και οι ομολογίες της ήττας (θυμηθείτε τα διαδοχικά «Αλέξη Χάσαμε» Τσακαλώτου και Δραγασάκη) που καλύπτουν πια τις φωνές όσων εισηγούνται πρόωρες εκλογές στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, οπότε το ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες εθνικών εκλογών τον Ιούνιο ή ακόμα και τον Μάιο, φαίνεται να απομακρύνεται.

Η όλη σκέψη στηρίζεται σε δύο βασικές παραμέτρους άμεσα συνδεδεμένες με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

  • Υπόθεση 1: Να έρθει ένα τέτοιο αποτέλεσμα που θα δίνει σημαντική διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ έναντι του ΚΙΝΑΛ, οπότε ο Αλέξης Τσίπρας θα αναδειχθεί ως ο «ηγέτης» στον χώρο της Κεντροαριστεράς εκμεταλλευόμενος τυχόν διαρροές στελεχών από τον χώρο του «παλιού» ΠΑΣΟΚ προς το κόμμα του.
  • Υπόθεση 2: Το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας να πέσει κάτω από το ψυχολογικό φράγμα του 30%, με τους επιτελείς Μαξίμου και Κουμουνδούρου να στηρίξουν το όλο τους προεκλογικό αφήγημα στην αδυναμία της ΝΔ να εκφράσει κάτι ευρύτερο της δικής της παραδοσιακής βάσης.

Με βάση τις δύο ανωτέρω υποθέσεις ο Αλέξης Τσίπρας ευελπιστεί να κάνει την ανατροπή όπως ο Κώστας Σημίτης το 2000, κάτι στο οποίο άλλωστε έκανε ειδική αναφορά στην πρόσφατη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1.

Το παράδειγμα Σημίτη και το «βουβό κύμα»

«Το 2000 ο Κώστας Σημίτης αντέστρεψε τη διαφορά από τις ευρωεκλογές όπου έχασε με τέσσερις μονάδες και κέρδισε τις εθνικές», θυμήθηκε στη συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, ο Πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στο «βουβό κύμα»:

«Χαίρομαι αν είναι η εκτίμηση των πολιτικών μας αντιπάλων είναι ότι θα είναι εύκολες γι αυτούς. Το βουβό κύμα των πολιτών που αποφασίζουν με γνώμoνα τι είναι καλύτερο για τον τόπο, θα εκφραστεί στις εκλογές».

Σε περίπτωση πάντως που η ήττα είναι βαριά και ο ΣΥΡΙΖΑ καταποντιστεί στις ευρωεκλογές, αυτό που θα ανατραπεί είναι ο ανωτέρω σχεδιασμός της Κουμουνδούρου. Ο Πρωθυπουργός τότε θα είναι αναγκασμένος να πάει σε πρόωρες εκλογές με βασικό συστατικό του plan B την παροχολογία της ύστατης στιγμής, για να… σώσει οτιδήποτε αν σώζεται.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...