864
Ο πρόεδρος της ΝΔ μιλά στο σώμα του συνεδρίου του κόμματος | intimenews

Αλλαγή κυβέρνησης ζητά ο Μητσοτάκης

Protagon Team Protagon Team 24 Απριλίου 2016, 13:35
Ο πρόεδρος της ΝΔ μιλά στο σώμα του συνεδρίου του κόμματος
|intimenews

Αλλαγή κυβέρνησης ζητά ο Μητσοτάκης

Protagon Team Protagon Team 24 Απριλίου 2016, 13:35

Αν κάποιος είχε απορία για το τι θέλει η Νέα Δημοκρατία να περάσει μέσα από το συνέδριό της ως πολιτικό μήνυμα, από το μεσημέρι της Κυριακής έχει την απάντησή του. Αλλαγή κυβέρνησης.

Μπορεί η λέξη «εκλογές» να μην ακούστηκε τόσο έντονα, αυτό -όμως- αφορά το μέσο με το οποίο θα φύγει ο Αλέξης Τσίπρας από το Μέγαρο Μαξίμου. Αυτό που έχει σημασία είναι να φύγει. Το είπε ξεκάθαρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καλώντας σε πανστρατιά για την αλλαγή του status quo της χώρας.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας πήρε τη σκυτάλη από τον Αντώνη Σαμαρά και κατακεραύνωσε τον κ. Τσίπρα, ζητώντας από όλα τα μέλη της Δεξιάς παράταξης να δώσουν μαζί του τον αγώνα για να «χτιστεί η Ελλάδα του 2021». Η ομιλία του κ. Μητσοτάκη είχε έντονα σημάδια προεκλογικού λόγου, ωστόσο ο ίδιος έδειξε να αναγνωρίζει πως δεν έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων που θα επιφέρουν δραματικές εξελίξεις. Οπότε το μόνο που κάνει είναι να συσπειρώνει (και να μεγαλώνει) τη βάση του και να περιμένει από την κυβέρνηση την αφορμή.

Το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας Μητσοτάκη είχε να κάνει με τη διαπραγματευτική τακτική που ακολουθεί εδώ και έναν χρόνο ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, αλλά και «η διαχειριστική τους ανεπάρκεια» σε ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη.

«Αυτός που κέρδισε εκλογές υποσχόμενος ότι θα σκίσει το Μνημόνιο κατάφερε να φορτώσει τη χώρα με δύο Μνημόνια μέσα σε εννιά μήνες. Η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού ζητά λύτρωση. Λύτρωση από το ψέμα. Λύτρωση από την ανικανότητα, ζητά απεγνωσμένα οξυγόνο», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Και ο Σαμαράς στο… κόλπο
Μπορεί το κεντρικό πρόσωπο στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας αυτό το Σαββατοκύριακο να είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάθε παρέμβαση, όμως, του Αντώνη Σαμαρά αποτελεί είδηση. Ειδικά όταν αυτή γίνεται σε τόσο έντονους τόνους και όταν έχει τόσο ηγετικό χαρακτήρα, έστω κι αν η παρουσία του στον προεδρικό θώκο της Συγγρού φαντάζει πολύ μακρινό παρελθόν.

Ο πρώην πρωθυπουργός ανέβηκε στο βήμα του συνεδρίου και μίλησε το πρωί της Κυριακής στους νεοδημοκράτες, εξαπολύοντας σκληρή επίθεση τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στον Αλέξη Τσίπρα, προσωπικά. Μάλιστα, ο πρώην πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να κάνει και έναν απολογισμό της κυβερνητικής θητείας του. Πώς θα μπορούσε να κάνει αλλιώς, άλλωστε; Σχεδόν πάντα έτσι γίνεται, δεν έχει υπάρξει δημόσια παρέμβασή του που να μην θυμίσει πόσο καλά τα πήγε η κυβέρνησή του σύμφωνα με τον ίδιο. Και, προφανώς, παραδέχτηκε λάθη και παραλείψεις που έκανε ο ίδιος και οι συνεργάτες του.

Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει πολιτικά, ηθικά και δημοσκοπικά. «Ο λαός έχει τη δυνατότητα να συγκρίνει εκείνα που κτίσαμε με εκείνα που αυτοί που γκρεμίζουν. Εγιναν λάθη στο παρελθόν, είναι αλήθεια, και από εκείνους που κυβέρνησαν και από εκείνους που δεν κυβέρνησαν. Ευθύνονται εκείνοι που δεν έκαναν μεταρρυθμίσεις αλλά και εκείνοι που αντιστάθηκαν σε αυτές. Αυτοί που ενέδωσαν στους πειρασμούς του λαϊκισμού και πρωτοστάτησαν με τους ντουντούκες. Διορθώνουμε τα λάθη μας», τόνισε, εντάσσοντας τον εαυτό του στο νέο καθεστώς που επικρατεί στο κόμμα του, από την ώρα που ανέλαβε τα ηνία ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μάλιστα, το χειροκρότημα που απέσπασε ο ίδιος ήταν ιδιαίτερα θερμό, όταν ανέφερε πως όλα είναι έτοιμα για τη διόρθωση των λαθών.

06_01_20160424095943_img_19071461492983
Ο πρώην πρωθυπουργός (δεξιά) συνομιλεί με τον Μάκη Βορίδη (κέντρο) και τον Χαράλαμπο Αθανασίου (αριστερά) / photo: Menelaos Myrillas@SOOC

Στα χρόνια του αντιμνημονιακού αγώνα

Οπως ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός, η παράταξη της Ν.Δ. έχει τρία χαρακτηριστικά: «από την αρχή υποστηρίξαμε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Στηρίξαμε τις μεταρρυθμίσεις. Είμαστε η παράταξη της ευθύνης, με υπευθυνότητα όταν ξέσπασε η κρίση. Ο κ. Καραμανλής τους είχε προειδοποιήσει. Δεν είπαμε ψέματα. Την περίοδο 2010-11 πράγματι στηλιτεύσαμε τα λάθη του πρώτου μνημονίου και δεχθήκαμε την κριτική από όλους. Στη συνέχεια ήρθε το ΔΝΤ και παραδέχθηκε τα σφάλματά του και διαπραγματευτήκαμε εμείς τη διόρθωσή τους. Και αναλάβαμε να διαχειριστούμε το δεύτερο διορθωμένο μνημόνιο. Ποια άλλη παράταξη μπορεί να το πει αυτό; Καμία», τόνισε και χειροκροτήθηκε εκ νέου.

Τα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ

Και μπορεί η κυβέρνηση να ήταν συνεχώς στο στόχαστρο του κ. Σαμαρά, ωστόσο και ο Αλέξης Τσίπρας συγκέντρωσε αρκετά από τα πυρά του. Το ίδιο και ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μαθαίνει από τα λάθη του γιατί είναι το ατύχημα που δεν έπρεπε να είχε συμβεί. Οταν βγάλαμε το περίφημο σποτάκι πολλοί αναρωτήθηκαν μήπως κινδυνολογούσαμε. Σήμερα μου λένε και λίγα τους είπες τότε. Γνωρίζει, πλέον, ο Ελληνας ποιος τους είπε τότε την αλήθεια. Τώρα ο Τσίπρας βλέπει ότι τίποτα δεν του βγαίνει και λέει ότι όλα του πάνε μία χαρά. Καλά του λέει ο Κ. Μητσοτάκης ότι μετακόμισε σε ένα παράλληλο κόσμο. Θέλει να του πούμε και μπράβο που ξαναέφερε την ύφεση, μας πήγε σε capital controls», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Το 10ο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας αναμένεται να κλείσει με την ομιλία του προέδρου του κόμματος. Ωστόσο, πριν τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο βήμα θα ανέβει ο πρώην αντιπρόεδρος του κόμματος και νυν Επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

  • Θυμηθείτε εδώ τα παρασκήνια της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου και μάθετε για τους συσχετισμούς εντός κόμματος, με τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί.
  • Διαβάστε εδώ για τη… συμβουλή που έδωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...