1344
Στιγμιότυπο από το debate των υποψήφιων περιφερειαρχών στην εκπομπή «Ρουά Ματ» του ΣΚΑΪ | ΣΚΑΪ ΤV

Δούρου: «Οι περιφερειάρχες δεν σβήνουν φωτιές» – Πώς της απάντησαν Σγουρός, Πατούλης στο πρώτο debate

Protagon Team Protagon Team 2 Μαΐου 2019, 13:34
Στιγμιότυπο από το debate των υποψήφιων περιφερειαρχών στην εκπομπή «Ρουά Ματ» του ΣΚΑΪ | ΣΚΑΪ ΤV

Δούρου: «Οι περιφερειάρχες δεν σβήνουν φωτιές» – Πώς της απάντησαν Σγουρός, Πατούλης στο πρώτο debate

Protagon Team Protagon Team 2 Μαΐου 2019, 13:34

Ο βαθμός ετοιμότητας της Περιφέρειας Αττικής στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών -με αφορμή την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, αλλά και νωπές ακόμη τις μνήμες από την τραγωδία στο Μάτι-  ήταν το πρώτο ζήτημα που τέθηκε στο debate των υποψήφιων περιφερειαρχών Ρένας Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ), Γιώργου Πατούλη (ΝΔ), Γιάννη Σγουρού (ανεξάρτητος υποστηριζόμενος από το ΚΙΝΑΛ) και Γιάννη Πρωτούλη (ΚΚΕ), που διοργάνωσε η εκπομπή «Ρουά Ματ» στον ΣΚΑΙ, με τους δημοσιογράφους Νίκη Λυμπεράκη και Βασίλη Χιώτη (δείτε ολόκληρη την εκπομπή εδώ).

Η συζήτηση συνεχίστηκε με τις τοποθετήσεις των υποψηφίων στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, καθώς επίσης για την αναγκαία συνεργασία που επιβάλλει ο νέος εκλογικός νόμος στη διοίκηση της Περιφέρειας.

«Οι περιφερειάρχες δεν σβήνουν φωτιές, δεν κρατάνε τις μάνικες», τόνισε για ακόμη μία φορά η περιφερειάρχης. Μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι επί διοίκησής της η Περιφέρεια έχει χρηματοδοτήσει με 4,5 εκατομμύρια ευρώ το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το Μετσόβιο Πολυτεχνείο προκειμένου να δημιουργηθεί ένα έγκυρο σύστημα πληροφόρησης, το οποίο έχει ήδη κατατεθεί στην Γενική Γραμματεία Πολιτισμού και βρίσκεται σε διαδικασία έγκρισης.

Οσο για το ποιος θα έχει το φετινό καλοκαίρι τον συντονισμό των επιχειρήσεων, η κυρία Δούρου θέλησε να σημειώσει πως δεν ήταν ποτέ η Περιφέρεια επικεφαλής.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Πατούλης, που υποστηρίζεται από τη Νέα Δημοκρατία, αφού ενημέρωσε ότι πρόγραμμά του θα παρουσιαστεί στις 6 Μαΐου, παρατήρησε χαρακτηριστικά ότι δυστυχώς η Περιφέρεια έχει μείνει μετεξεταστέα στο θέμα της πρόληψης και τον συντονισμό 66 δήμων.

Ο περιφερειάρχης θα πρέπει να έχει γνώσεις των γεγονότων και να ενεργεί άμεσα σε όλα τα ζητήματα και όχι περιμένοντας τον Πρωθυπουργό, ήταν η απάντηση που επεφύλαξε για όσα είπε στην τοποθέτησή της η κυρία Δούρου.

Σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις των αντιπάλων του, ο υποστηριζόμενος από το ΚΙΝΑΛ, Γιάννης Σγουρός, έκανε λόγο για «θέατρο παραλόγου», με τους τόνους να ανεβαίνουν όταν κατηγόρησε τους συνομιλητές του ότι λένε «αρλούμπες».

Ειδικά για την τραγωδία του περασμένου Ιουλίου στο Μάτι, ο κ. Σγουρός κατηγόρησε τη Ρένα Δούρου ότι όλος ο κρατικός μηχανισμός έσπευσε στην Κινέτα με αποτέλεσμα να μείνει αφύλακτη η ανατολική Αττική, και αυτό παρά τις συνεδριάσεις του συντονιστικού οργάνου. Ειδική αναφορά έκανε στην απουσία του αντιπεριφερειάρχη της Ανατολικής Αττικής και του δημάρχου Μαραθώνα.

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης με την στήριξη του ΚΚΕ, Γιάννης Πρωτούλης,  μίλησε για βαριές ευθύνες της κυβέρνησης, κάνοντας παράλληλα λόγο για «σαχλαμαρώδη κουβέντα» μεταξύ των ανθυποψηφίων του για ένα τόσο μεγάλο θέμα με 101 νεκρούς.

Κόντρα για απορρίμματα και Μάτι

Στη συνέχεια του debate, ο κ. Πατούλης έστρεψε τα βέλη του κατά του πρώην και της νυν περιφερειάρχη, Γιάννη Σγουρού και Ρένας Δούρου, αντίστοιχα, για όσα (δεν) έκαναν στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Με τη σειρά τους όμως, τόσο η κυρία Δούρου, όσο και ο κ. Σγουρός τού υπενθύμισαν ότι ως δήμαρχος Αμαρουσίου δεν ανέπτυξε δράσεις ανακύκλωσης ως όφειλε, αντιθέτως «αύξησε κατά πολύ τον όγκο των απορριμμάτων που έστελνε στην Φυλή».

Η αναφορά του εξάλλου στη σύσταση Ειδικού Περιφερειακού Συντονιστικού Οργάνου και το ρόλο του περιφερειάρχη σε καταστάσεις κινδύνου, ήταν αυτή που προκάλεσε τη θυμηδία του Γιάννη Σγουρού και τον χαρακτηρισμό «αρλούμπες» (που προαναφέρθηκε) για την ανεδαφικότητα τους.

«Υπάρχουν ήδη οκτώ Συντονιστικά Περιφερειακά Όργανα (όσα και οι Περιφερειακές Ενότητες) τα οποία συνεδριάζουν με τη συμμετοχή εκπροσώπων από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και λαμβάνουν κάθε μέτρο πρόληψης και ετοιμότητας», υπενθύμισε ο πρώην περιφερειάρχης.

Στο Μάτι συναντήθηκε η ανικανότητα με την ανοργανωσιά, παρατήρησε ο κ. Σγουρός αφού, όπως είπε, τίποτα δεν λειτούργησε  σωστά και δεν υπήρχε συντονισμός.

Η Περιφέρεια, ανέφερε ο πρώην και εκ νέου υποψήφιος περιφερειάρχης, ήταν μέρος αυτής της ανοργανωσιάς, με  την ευθύνη να βαρύνει την κυρία Δούρου που, απόντος του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη, έπρεπε να ήταν παρούσα την ώρα της κρίσης και όχι κρυμμένη, αφήνοντας την εντεταλμένη σύμβουλο σε θέματα Πολιτικής Προστασίας να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά και η οποία τελικά σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα δεν είχε καμία ευθύνη.

Σε ό,τι αφορά στην αντιπλημμυρική προστασία ο κ. Σγουρός σημείωσε ότι είναι γνωστή η άναρχη ανάπτυξη της Αττικής τις τελευταίες δεκαετίες αυτό όμως δεν σημαίνει ότι «όταν βρέχει θα πρέπει να πνιγόμαστε και όταν πιάνει φωτιά να καιγόμαστε». Πρόσθεσε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην προστασία και διευθέτηση των ρεμάτων που αποτελούν την μεγαλύτερη πηγή πλημμυρικού κινδύνου.

Διαχείριση απορριμμάτων – Φυλή

Στο ζήτημα των απορριμμάτων και  απαντώντας σε ερώτηση θεατή για το εάν πρόκειται να κλείσει ο ΧΥΤΑ στη Φυλή, η Ρένα Δούρου αρκέστηκε να πει ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας κεντρικός σχεδιασμός για τον σκοπό αυτό, όπως και για την ανακύκλωση», ενώ για μία ακόμη φορά επιχείρησε να εμφανιστεί ως αναρμόδια, λέγοντας ότι για την αποκομιδή των απορριμμάτων την ευθύνη την έχουν οι δήμοι.

Στην παρατήρηση ότι, παρά τη ευρωπαϊκή έγκριση και χρηματοδότηση, δεν προχωρά η υλοποίηση του σχεδιασμού αυτού, η κυρία Δούρου ανέφερε σειρά δράσεων, όπως τις συνεργασίες του ΕΔΣΝΑ με σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες για την αποκομιδή του χαρτιού, την πιλοτική σήμερα λειτουργία του ΧΥΤΥ στο Γραμματικό αντί της αρχικής πρόβλεψης του ΧΥΤΑ.  Αναφορά έκανε επίσης στη δημιουργία δύο ΧΥΤΥ σε Κύθηρα και Αντικύθηρα για την αποκατάσταση χωματερών σε Π. Φώκαια, Μέγαρα, Καλύβια.

«Καταργήσαμε τα τρία εργοστάσια (ΣΔΙΤ σε: Φυλή, Γραμματικό, Κερατέα) καθώς αντίβαιναν στις ευρωπαϊκές επιταγές, επιδοθήκαμε σε έναν αγώνα δρόμου και έχουμε αυτή τη στιγμή έναν περιφερειακό σχεδιασμό μέρος του εθνικού, ο οποίος έχει γίνει νόμος του κράτους και βέβαια έχει εγκριθεί εκ μέρους της Κομισιόν η χρηματοδότηση του», σημείωσε ανάμεσα σε άλλα η περιφερειάρχης, ενώ εξήρε τη δράση ορισμένων δήμων (Βριλήσσια, Βάρης- Βούλα -Βουλιαγμένης, Κυθήρων, Περιστέρι κ.α.) για τα επιτεύγματα τους στον τομέα της ανακύκλωσης.

Στην παρέμβασή του για το θέμα, ο κ. Πατούλης μίλησε για την αναγκαιότητα της ευαισθητοποίησης των πολιτών στο ζήτημα της ανακύκλωσης, μέσω δράσεων που θα υλοποιήσουν οι δήμοι μετά από ικανοποιητική χρηματοδότηση και για την προμήθεια του σχετικού εξοπλισμού τους. Επισήμανε τη χρήση κινήτρων και ανταποδοτικότητας προς τον πολίτη στη βάση της λογικής «ο ρυπαίνων πληρώνει».

Απαντώντας στην κριτική των συνομιλητών του, υπογράμμισε ότι ο δήμος Αμαρουσίου το 2016-17 σημείωσε μείωση των στερεών αποβλήτων σε 10,2% όταν ο μέσος όρος των δήμων είχε μείωση 3%, ενώ το 2017-18 είχε μείωση 15,2%».

Τέλος πρότεινε επανασχεδιασμό από μηδενική βάση του σχετικού Περιφερειακού Σχεδιασμού και στο μεταβατικό στάδιο, λόγω της επικινδυνότητας που εγκυμονεί ο επαπειλούμενος κορεσμός της Φυλής, να προχωρήσει το σύστημα με διαδικασίες fast track .

Ο Γιάννης Σγουρός κατηγόρησε ωστόσο τον αντίπαλό του, που στηρίζεται από τη Νέα Δημοκρατία, για συμμετοχή στο περιβαλλοντολογικό έγκλημα της Φυλής καθώς, όπως κατήγγειλε, ως δήμαρχος Αμαρουσίου για 12 χρόνια την «έχει φορτώσει με 500.000 τόνους σκουπιδιών από το Μαρούσι».  «Ο κ. Πατούλης βολεύτηκε όλα αυτά τα χρόνια με τη λειτουργία του ΧΥΤΑ στη Φυλή», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Υποστήριξε την σύμπραξη των ΣΔΙΤ που είχε προκρίνει ο ίδιος αμφισβητώντας την πληρωμή για εγγυημένες ποσότητες απορριμμάτων και ζήτησε επανασχεδιασμό του ΠΕΣΔΑ.

Ειδικά για τη διαχείριση των απορριμμάτων ο κ. Σγουρός επιτέθηκε με σφοδρότητα και στη Ρένα Δούρου, η οποία-όπως είπε- ακύρωσε κάθε πρόοδο που είχε σημειωθεί και εγκλώβισε την Αττική στις εμμονές της.

Χάθηκαν πέντε πολύτιμα χρόνια, τόνισε, αφού δεν έγινε κανένα έργο για την ανακύκλωση την ίδια ώρα που ο μοναδικός διαθέσιμος χώρος ταφής εξαντλείται χωρίς να υπάρχει  εναλλακτικό σχέδιο.

Στο σημείο αυτό δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι οι κάτοικοι σε Γραμματικό και Φυλή είναι πυρ και μανία με την Περιφερειάρχη επειδή άλλα έλεγε και άλλα έκανε, επιμένοντας ότι πρέπει να γίνει άμεση επαναξιολόγηση του σχεδιασμού για τη διαχείριση των αποβλήτων. Οσον αφορά τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) σχολίασε πως, αν και αποτελούν χρηματοδοτικό σχήμα που χρησιμοποιεί και η σημερινή κυβέρνηση, δεν είναι πανάκεια.

Απαντήσεις από τον κ. Πατούλη ζήτησε ο κ. Σγουρός και για τα δάνεια του δήμου Αμαρουσίου, την ομηρεία συμβασιούχων εργαζομένων και την οικονομική έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Ερωτηθείς τέλος για το πώς θα μπορέσει να διοικηθεί ορθά η Περιφέρεια Αττικής επί… απλής αναλογικής, τόνισε ότι θα πρέπει να γίνουν συγκλίσεις βάσει προγραμματικών συμφωνιών.

Με τη σειρά του ο Γιάννης Πρωτούλης είπε ότι η Φυλή είναι υπερκορεσμένη και έπρεπε να είχε κλείσει. «Θάβονται απορρίμματα πάνω σε απορρίμματα και προσευχόμαστε να μη σκάσει η χωματερή», είπε και ζήτησε τη σύσταση Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης των Απορριμμάτων που θα κάνει ανακύκλωση και κομποστοποίηση των σκουπιδιών.

Στον χώρο των σκουπιδιών γίνεται χορός εκατομμυρίων τα οποία καρπώνονται ιδιώτες, παρατήρησε χαρακτηριστικά ο υποψήφιος του ΚΚΕ και κατήγγειλε τις εργολαβίες που δίνουν οι δήμοι για την προώθηση της ανακύκλωσης, προτείνοντας την ανάπτυξη σχετικών δράσεων – σε συνεργασία με το κράτος- ώστε να καλυφθούν από μόνιμους εργαζόμενους οι χιλιάδες θέσεις εργασίας που θα προκύψουν για αυτήν την δράση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...