518
Δεν προέκυψε θέμα για τη δήλωση του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη σύμφωνα με την Επιτροπή της Βουλής | Alexandros Michailidis / SOOC

Αντιδράσεις από ΝΔ – Ποτάμι για την αρχειοθέτηση της υπόθεσης πόθεν έσχες του Σταθάκη

Protagon Team Protagon Team 31 Μαρτίου 2016, 18:30
Δεν προέκυψε θέμα για τη δήλωση του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη σύμφωνα με την Επιτροπή της Βουλής
|Alexandros Michailidis / SOOC

Αντιδράσεις από ΝΔ – Ποτάμι για την αρχειοθέτηση της υπόθεσης πόθεν έσχες του Σταθάκη

Protagon Team Protagon Team 31 Μαρτίου 2016, 18:30

Στο αρχείο έθεσε η Επιτροπή Ελέγχου Πόθεν Εσχες της Βουλής, την υπόθεση ελέγχου της δήλωσης περιουσιακής κατάστασης του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, καθώς δεν προέκυψε θέμα ως προς τη νομιμότητα προέλευσης των χρημάτων και των ακινήτων του. Η απόφαση ελήφθη με εισήγηση των τεσσάρων δικαστών που μετέχουν στην Επιτροπή, την οποία υπερψήφισαν και δύο εκ των τριών πολιτικών προσώπων, ενώ ένα εξ αυτών μειοψήφησε.

Η Επιτροπή συνεδρίασε την Τετάρτη και έλαβε την τελική της απόφαση, συνεκτιμώντας όλα τα στοιχεία που κατέθεσε ο κ. Σταθάκης και αφορούν το πόθεν έσχες του 2012 (οικονομική χρήση του 2011). Την ίδια, σχεδόν, στιγμή, άρχιζαν οι αντιδράσεις στα πολιτικά κόμματα.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Τραγάκης, μίλησε το πρωί της Πέμπτης στην εκπομπή των Μπάμπη Παπαναγιώτου και Αρη Ραβανού στο ΒΗΜΑ FM. Εκεί, αφενός είπε ότι «αν είναι δυνατόν η πολιτική ηγεσία να παρακολουθεί την εξέλιξη δικαστικών υποθέσεων», αφετέρου αναφέρθηκε στη γνωστή υπόθεση: «Ο κ. Σταθάκης δεν δικαιολόγησε τα στοιχεία του και από πληροφορίες που έχω από ένα μέλος της Επιτροπής, διότι δεν είναι μόνο το 1,5 εκατ., αλλά υπάρχουν και τόκοι από αμοιβαία κεφάλαια και, όπως γνωρίζετε, οι τόκοι πρέπει να είναι περασμένοι. Δεν λέω για τα ακίνητα, διότι με αυτά συνέβη το εξής παράδοξο: ενώ δηλώνονται 38 στο Ε9, στο πόθεν έσχες δηλώνονται οκτώ. Δεν αμφισβητεί κανένας και πρώτος εγώ ότι τα χρήματα είναι νόμιμα. Πρώτος εγώ σας το λέω αυτό. Η Επιτροπή, όμως, είναι υποχρεωμένη, εφαρμόζοντας τον νόμο, να παραπέμψει την υπόθεση στη Δικαιοσύνη και η Δικαιοσύνη να κρίνει. Δεν είναι ότι η υπόθεση κλείνει επειδή αρχειοθετήθηκε, διότι πρέπει να πάει στη Δικαιοσύνη και η Δικαιοσύνη να αποφασίσει».

«Στο στόχαστρο» της ΝΔ 

Η Νέα Δημοκρατία σχετικά με το θέμα Σταθάκη, κατηγορεί την κυβέρνηση: «Για ένα ακόμη θέμα, ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύονται “δήθεν”». Οπως αναφέρει η ΝΔ σε ανακοίνωσή της, «τη μια μέρα κραδαίνουν την “πύρινη ρομφαία” της διαφάνειας και την άλλη τη σβήνουν» και προσθέτει: «Το έπραξαν δύο φορές χθες, για τον κ. Σταθάκη. Την πρώτη, αρνήθηκαν να άρουν την ασυλία του για κατηγορία που αφορά στη διαχείριση κονδυλίων του Πανεπιστημίου Κρήτης. Τη δεύτερη, έβαλαν στο αρχείο την υπόθεση του πόθεν έσχες του με τις “ξεχασμένες” καταθέσεις 1.800.000 ευρώ και τις αδήλωτες συμμετοχές σε 36 ακίνητα. Για τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, η διαφάνεια αφορά μόνο στους άλλους και ποτέ στους ίδιους, είναι έκθετοι», καταλήγει.

Το σκεπτικό της απόφασης ζητεί το Ποτάμι

Να δώσει στη δημοσιότητα το σκεπτικό της απόφασης που ελήφθη για τον κ. Σταθάκη ζητεί από την Επιτροπή Πόθεν Εσχες της Βουλής το Ποτάμι.

«Τι και αν ξέχασε να δηλώσει 1,8 εκατ. ευρώ και 36 ακίνητα στο πόθεν έσχες… Η υπόθεση Σταθάκη μπήκε πλέον στο αρχείο. Ωστόσο, προκαλεί εντύπωση ότι η “αθώωση” του υπουργού βασίστηκε στα στοιχεία που προσκόμισε ο ίδιος και όχι σε άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών του», αναφέρει το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του.

«Η επιτροπή Πόθεν Εσχες της Βουλής καλείται να δώσει άμεσα στη δημοσιότητα το σκεπτικό της απόφασης που ελήφθη πίσω από κλειστές πόρτες, την ίδια στιγμή που υποτίθεται ότι η κυβέρνηση κόπτεται για τη διαφάνεια. Εκτός κι αν στους υπουργούς της κυβέρνησης Τσίπρα ισχύει το “ό,τι δηλώσεις είσαι…”», συμπληρώνει η Σεβαστουπόλεως.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...