537
Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας | ΓτΠ / ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Πολιτική Προστασία: Σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη ενόψει της αντιπυρικής περιόδου

Protagon Team Protagon Team 26 Μαΐου 2022, 21:51
Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
|ΓτΠ / ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Πολιτική Προστασία: Σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη ενόψει της αντιπυρικής περιόδου

Protagon Team Protagon Team 26 Μαΐου 2022, 21:51

Σύσκεψη εργασίας υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ενόψει της φετινής αντιπυρικής περιόδου πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το απόγευμα στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την προετοιμασία και τις ενέργειες που έχουν γίνει συνολικά με εκτενείς προληπτικούς καθαρισμούς και απομάκρυνση συσσωρευμένης καύσιμης βιομάζας από ευαίσθητα δασικά οικοσυστήματα και για τη σημαντική αύξηση της επίγειας και εναέριας επιτήρησης επικίνδυνων περιοχών, με στόχο τόσο την αποτροπή εμπρησμών αλλά και την έγκαιρη αναγγελία ενδεχόμενης πυρκαγιάς, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Σημειώνεται ότι τη φετινή περίοδο θα αυξηθεί σημαντικά η επίγεια παρατήρηση με τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων, ειδικότερα στις πλέον επικίνδυνες περιοχές ενώ οι περίπολοι μετατρέπονται σε αμιγώς στρατιωτικές, απελευθερώνοντας δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως επισημάνθηκε.

Περιπολίες από αέρος

Ταυτόχρονα θα αυξηθούν και οι εναέριες περιπολίες από μονοκινητήρια αεροσκάφη τύπου Air Tractor και PZL τις ημέρες με δείκτη κινδύνου πυρκαγιάς 4 ή 5, με σκοπό τον έγκαιρο εντοπισμό της πυρκαγιάς και την άμεση πρώτη προσβολή. Υπογραμμίζεται ότι τα εναέρια μέσα ενισχύθηκαν σημαντικά ενώ έχει γίνει πιο εξειδικευμένη στόχευση.

Παράλληλα, έχουν αξιοποιηθεί χορηγίες και χρηματοδότηση από το rescEU για την αύξηση του διαθέσιμου στόλου ενώ κομβικής σημασίας για την έγκαιρη μίσθωση των απαραίτητων εναέριων μέσων ήταν φέτος η οριστική επίλυση της οφειλής της χώρας προς την υπηρεσία NSPA.

Κατά την επίσκεψή του, ο πρωθυπουργός χαιρέτησε και συνομίλησε με στελέχη του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας / ΓτΠ / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
Πυροσβέστες από έξι διαφορετικές χώρες

Οσον αφορά το Πυροσβεστικό Σώμα, το πρωθυπουργικό γραφείο ανέφερε, σε συνέχεια της σύσκεψης, πως ενισχύεται με 500 Πυροσβέστες Δασικών Επιχειρήσεων, οι οποίοι θα στελεχώσουν τις Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ). H συνολική δύναμη των ΕΜΟΔΕ φτάνει τα 590 στελέχη συμπεριλαμβανομένων των 90 ειδικά εκπαιδευμένων Πυροσβεστών.

Επιπλέον, για πρώτη φορά, φέτος, η χώρα μας θα φιλοξενήσει εκ των προτέρων πυροσβέστες από έξι ευρωπαϊκές χώρες, με στόχο αφενός την άμεση επιχειρησιακή τους ετοιμότητα χωρίς να χάνεται χρόνος για τη μεταφορά δυνάμεων αλλά και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας στην καταπολέμηση δασικών πυρκαγιών. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα φιλοξενηθούν πυροσβέστες από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Φινλανδία, και τη Νορβηγία. Οι μονάδες θα προεγκατασταθούν στην Αθήνα, τη Λάρισα και την Τρίπολη.

ΓτΠ / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Αναβαθμισμένη είναι επίσης η συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με στόχο Δήμοι και Περιφέρειες να αποκτήσουν ρόλο – κλειδί στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών. Προς τον σκοπό αυτό, πραγματοποιούνται επισκέψεις της πολιτικής ηγεσίας των Υπουργείων Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε περιοχές υψηλού κινδύνου, με τη συμμετοχή των κατά τόπους πυροσβεστικών και δασικών υπηρεσιών καθώς και στελεχών της Αυτοδιοίκησης. Επιπλέον, τονίζεται πως ύστερα από θεσμική παρέμβαση, οι Δήμοι έχουν η δυνατότητα να διενεργούν άμεσα καθαρισμούς οικοπεδικών χώρων σε περίπτωση αμέλειας του ιδιοκτήτη ή αγνώστου ιδιοκτήτη.

Στο ίδιο πλαίσιο, για πρώτη φορά σχεδιάζονται και υλοποιούνται ασκήσεις πολιτικής προστασίας με έμφαση στην οργανωμένη απομάκρυνση σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας με μεγάλη τουριστική κίνηση αλλά και σε αρχαιολογικούς χώρους.

Στη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό συμμετείχαν οι Χρήστος Στυλιανίδης, Λίνα Μενδώνη, Ακης Σκέρτσος, Στέλιος Πέτσας, Λευτέρης Οικονόμου, Ευάγγελος Τουρνάς, Γιώργος Αμυράς, ανώτατοι υπηρεσιακοί παράγοντες καθώς και οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων Κωνσταντίνος Φλώρος, της ΕΛΑΣ Κωνσταντίνος Σκούμας και του Πυροσβεστικού Σώματος, Αλέξιος Ράπανος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News