378
Αυτή τη στιγμή μόνο δύο εταιρείες παράγουν εμβόλια με τεχνολογία mRNA, η Pfizer και η Moderna | CreativeProtagon

Politico: Η ΕΕ οχυρώνεται από τις μελλοντικές πανδημίες με εμβόλια τεχνολογίας mRNA

Protagon Team Protagon Team 17 Απριλίου 2021, 11:18
Αυτή τη στιγμή μόνο δύο εταιρείες παράγουν εμβόλια με τεχνολογία mRNA, η Pfizer και η Moderna
|CreativeProtagon

Politico: Η ΕΕ οχυρώνεται από τις μελλοντικές πανδημίες με εμβόλια τεχνολογίας mRNA

Protagon Team Protagon Team 17 Απριλίου 2021, 11:18

«Πρέπει να επικεντρωθούμε σε τεχνολογίες που έχουν αποδείξει την αξία τους. Τα εμβόλια mRNA αποτελούν μια σαφή περίπτωση», δήλωσε την Τετάρτη η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοινώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει συνομιλίες για να αγοράσει ακόμη 1,8 δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου από τις BioNTech/Pfizer.

Σύμφωνα με το Politico, αυτό σημαίνει πως η ΕΕ επιλέγει πλέον μία συγκεκριμένη τεχνολογία εμβολίων, δείχνοντας ξεκάθαρα την προτίμησή της σε αυτά με τον αγγελιαφόρο RNA (mRNA).

Οι νέες δόσεις των εμβολίων, οι οποίες θα παραδοθούν από το 2021 έως και το 2023, αναμένεται να βοηθήσουν τις χώρες της ΕΕ στην περίπτωση που χρειαστούν ενισχυμένες δόσεις για τη μάχη κατά των μεταλλάξεων του κορονοϊού, ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Οπως έγινε επίσης γνωστό, η ΕΕ θα λάβει νωρίτερα 50 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των Pfizer/ΒιοΝtech, καθώς επισπεύδεται η παράδοσή τους (εδώ).

REUTERS /Mike Blake

Η εταιρεία θα παρέδιδε τα εν λόγω εμβόλια το τέταρτο τρίμηνο, όμως τελικά θα παραληφθούν από την ΕΕ το δεύτερο τρίμηνο (το οποίο ξεκίνησε τον Απρίλιο), σημείωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

«Οι ανακοινώσεις της φον ντερ Λάιεν ήταν ένα σπάνιο θετικό μήνυμα για τις εκστρατείες εμβολιασμού της ΕΕ, η οποία έχει βρεθεί επανειλημμένως αντιμέτωπη με άσχημα νέα για καθυστερήσεις στις παραδόσεις και ανησυχίες για την ασφάλεια των εμβολίων», υπογραμμίζει το Politico.

«Το μέλλον ανήκει στα εμβόλια mRNA», δήλωσε από την πλευρά του και ο ευρωβουλευτής Πίτερ Λιέζ. «Είναι προφανώς πιο αποτελεσματικά και φαίνεται να έχουν λιγότερες παρενέργειες. Το πιο σημαντικό πλεονέκτημα όμως είναι ότι μπορούν να προσαρμοστούν στις μεταλλάξεις πιο γρήγορα και πιο στοχευμένα», τόνισε.

Διευκρινίζεται ότι με την τεχνολογία mRNA μπορεί να δημιουργηθεί μία νέα έκδοση εμβολίου μέσα σε τρεις εβδομάδες, ενώ με την τεχνολογία του ιικού φορέα ή του αδρανοποιημένου αδενοϊού, που κατασκευάζονται άλλα εμβόλιο τα κορονοϊού, απαιτούνται περισσότεροι από έξι μήνες.

Μετά τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις της Astrazeneca στην ΕΕ, την παγκόσμια ανησυχία για τις παρενέργειες του εμβολίου, αλλά και εκείνου της Johnson & Johnson, η ιταλική La Stampa γράφει ότι πρόθεση της ΕΕ είναι να μην ανανεώσει τα συμβόλαια με τις δύο συγκεκριμένες φαρμακευτικές μόλις λήξουν.

Η ιταλική εφημερίδα προσθέτει επίσης ότι οι Βρυξέλλες θα προτιμούσαν να επικεντρωθούν στα εμβόλια της Covid-19 που χρησιμοποιούν την τεχνολογία mRNA, όπως αυτά των Pfizer και Moderna.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...