1044
Ο Αλέξης Τσίπρας αγορεύει ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης | ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Πολεμική Τσίπρα με σπόντες για τη «Συμφωνία των Πρεσπών»

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουλίου 2019, 22:24
Ο Αλέξης Τσίπρας αγορεύει ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης
|ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Πολεμική Τσίπρα με σπόντες για τη «Συμφωνία των Πρεσπών»

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουλίου 2019, 22:24

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας όταν έλαβε τον λόγο επέλεξε να προβάλλει δύο σημεία για τη νέα Βουλή: ότι θα λειτουργήσει σε άλλο πλαίσιο καθώς «η χώρα δεν βρίσκεται σε καθεστώς επιτροπείας πια, αλλά εκτός μνημονίων» και επειδή η Χρυσή Αυγή δεν εξέλεξε βουλευτές. «Αυτές» είπε «είναι δύο σημαντικές αλλαγές».

Συνέχισε δε με μία δέσμευση: «Είμαι εδώ να ασκήσω κριτική από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης» στις προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησης – «για το καλό της πατρίδας». Ο κ. Τσίπρας είπε επίσης ότι θα στηρίξει τις σοβαρές προσπάθειες της νέας κυβέρνησης «στο εξωτερικό», όπου θα δίνονται οι μάχες, ενώ «στο εσωτερικό» θα υπάρξει κριτική επί της ουσίας. Κατόπιν εξαπέλυσε μομφές για ένα «συγκεντρωτικό μοντέλο, με στρατιές συμβούλων που αναφέρονται απευθείας σε σας. Και την αναστήλωση του γαλάζιου κομματικού κράτους». Ρητορικά ρώτησε τον κ. Μητσοτάκη: «Αυτό τελικά εννοούσατε για την Ελλάδα που θα γίνει πιο γαλάζια; Τα παιδιά σας στον κρατικό μηχανισμό;»

Αιωνίως το «Μακεδονικό»…

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίστηκε τη «Συμφωνία των Πρεσπών» και… ευχήθηκε στον κ. Μητσοτάκη «καλά ξεμπερδέματα» με όσα απορρέουν από την απόρριψή της. Αυτήν την απόρριψη της «Συμφωνίας» Τσίπρα – Ζάεφ από πλευράς Νέας Δημοκρατίας ο κ. Τσίπρας την απέδωσε στην «παραπλάνηση και εξαπάτηση» που επιχείρησε η «ακραία δεξιά πτέρυγα» της Νέας Δημοκρατίας.

Περί πλεονασμάτων

Γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη παραπέμπει τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων σε ένα αβέβαιο μέλλον διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Τι σας λείπει τώρα και θα το αποκτήσετε το 2021; Λαϊκή εντολή έχετε. Δημοσιονομική σταθερότητα έχετε. Φροντίσαμε εμείς. Χαμηλότερο ιστορικά επιτόκιο δανεισμού έχετε. Και για αυτό εμείς. Στήριξη από την αντιπολίτευση έχετε. Σας το λέμε ανοιχτά. Γιατί δε προσπαθείτε; Γιατί σηκώνετε λευκή πετσέτα από τη πρώτη μέρα» συνέχισε να ρωτά ρητορικά ο κ. Τσίπρας. «Οταν προεκλέχτηκα εγώ, από όλα τα παραπάνω, είχα μόνο το πρώτο. Τη λαϊκή εντολή. Ούτε σταθερότητα, ούτε ρευστότητα, ούτε στήριξη. Είχε φροντίσει ο κύριος Σαμαράς για αυτό. Εσείς τα έχετε όλα. Γιατί δεν διεκδικείτε;»

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και σε «έξι ένοχες σιωπές» του Πρωθυπουργού. Αφορούσαν το Ασφαλιστικό («δεν είπατε κουβέντα», «ποιος θα καλύψει τη δημοσιονομική τρύπα;»), τα επιδόματα («ποια είναι;», «θα καταργηθούν;»), το δώρο Πάσχα, το αφορολόγητο και την εισφορά αλληλεγγύης. Τα δε «πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης» τα χαρακτήρισε «ανησυχητικά».

Τα δύο «πρότζεκτ»

Και για «δύο μεγάλα πρότζεκτ στα σκαριά» εκ μέρους της κυβέρνησης μίλησε επίσης ο κ. Τσίπρας, ανεβάζοντας τους τόνους. Το πρώτο είναι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ: «Εφαρμόζετε μια παραδοσιακή συνταγή. Δημιουργία κλίματος απαξίωσης και μετά φυσικά το ξεπούλημα. Το γνωρίζει πολύ καλά αυτό ο αρμόδιος υπουργός που διαχειρίστηκε την Ολυμπιακή. Ξεχνάτε τα πεπραγμένα σας το 2010-2014. Οταν εκτοξεύσατε τόσο τις τιμές του ρεύματος κατά 60% όσο και τον δανεισμό της ΔΕΗ στα 5 δισ. ευρώ, με συνέπεια να μην υπάρχει η δυνατότητα να πληρώσουν πολλοί τους λογαριασμούς. Σήμερα οι ίδιοι που ευθύνονται για τα προβλήματα της εταιρίας εμφανίζονται ως σωτήρες. Σας το λέμε καθαρά, η ενέργεια είναι δημόσιο αγαθό: Σταματήστε τα παιχνίδια με τη ΔΕΗ. Μην διανοηθείτε να φέρετε νέα βάρη στους λογαριασμούς του ρεύματος και να μην υλοποιήσετε το σχέδιο εκποίησης της δημόσιας περιουσίας» είπε. Και το δεύτερο «πρότζεκτ» είναι το Ασφαλιστικό, «για το οποίο δεν είπατε τίποτα» είπε. «Μήπως σχεδιάζετε να βρείτε από το Ασφαλιστικό περιθώριο για τις φορολογικές μειώσεις; Μη διανοηθείτε να φέρετε μειώσεις που εμείς αποτρέψαμε στις αρχές του 2019, οι συνταξιούχοι αγωνιούν. Ελπίζω στις προγραμματικές δηλώσεις να ακούσουμε τι έχετε σκοπό να κάνετε».

Οι εισηγητές των κομμάτων

Νωρίτερα είχαν μιλήσει οι έξι εισηγητές των κομμάτων.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Το όραμα της νέας κυβέρνησης για τη θέση της Ελλάδας ως χώρα με κεντρικό ρόλο στην ευρωπαϊκή ήπειρο και όχι ως μια χώρα της περιφέρειας περιέγραψε ο βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Ταραντίλης ο οποίος πήρε τον λόγο στην Ολομέλεια αμέσως μετά τον Πρωθυπουργό. Ο κ. Ταραντίλης τόνισε ότι στην Ελλάδα που οραματίζεται η κυβέρνηση της ΝΔ, οι πολίτες δεν θα αντιμετωπίζονται ως ταξικές ομάδες, το παρελθόν δεν θα σηματοδοτείται από την ανάμνηση διχασμού και μισαλλοδοξίας, το παρόν δεν θα βιώνεται ως μαρασμός, νωχελικότητα, καρτερία και χαμένες ευκαιρίες, ενώ το μέλλον δεν θα προβάλλει ως μείγμα ανασφάλειας και συγκρατημένης ελπίδας.

ΣΥΡΙΖΑ. Ομιλητής από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο βουλευτής Γιώργος Κατρούγκαλος. Μίλησε για «την εξωτερική πολιτική και μόνο», όπως είπε. Σχετικά με αυτό το πεδίο, «θεωρούμε ότι στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής πρέπει να διαμορφώνονται συναινέσεις και να υπάρχει εθνικό μέτωπο» παρατήρησε. Εξέφρασε τον προβληματισμό του και χαρακτήρισε «σοβαρή παράλειψη» του πρωθυπουργού το ότι κατά την ομιλία του δεν αναφέρθηκε καθόλου στο Κυπριακό την επέτειο της εισβολής. Για το γενικό πλαίσιο είπε ότι η νέα κυβέρνηση «παραλαμβάνει πολύ καλύτερη κατάσταση» από εκείνη που παρέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΙΝ.ΑΛ. Ο ομιλητής από πλευράς ΚΙΝ.ΑΛ., βουλευτής Ηλείας Μιχαήλ Κατρίνης, χαρακτήρισε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης «συντηρητική ατζέντα» και επικέντρωσε στο μείζον πρόβλημα των πρωτογενών πλεονασμάτων, τα οποία η κυβέρνηση θα υπηρετήσει. «Η ατζέντα της κυβέρνησης για την ασφάλεια, το νόμο και την τάξη διαφημίζει την κατάργηση του ασύλου αλλά και το μεταναστευτικό. Και είναι εντελώς παραπλανητικός ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το ζήτημα της κατάργησης του ασύλου, με το πρόσχημα της ανομίας. Αντί να περιοριστεί σε ρυθμίσεις για την αντιμετώπισή της ανομίας, θέτει υπό αμφισβήτηση την ίδια την ελεύθερη διακίνηση ιδεών» είπε ο εισηγητής. Το ΚΙΝ.ΑΛ. καταψηφίζει, «δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στη Νέα Δημοκρατία, ούτε στον κ. Μητσοτάκη» είπε.

ΚΚΕ. Ο βουλευτής Αχαΐας του ΚΚΕ Νικόλαος Καραθανασόπουλος είπε ότι οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης κινούνται «μακριά από τις ανάγκες των ανέργων και των εργαζομένων» γιατί «διατηρούν άθικτο το σύνολο των μνημονιακών νόμων και των πρωτογενών πλεονασμάτων». Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση εξεδήλωσε «τη βαθύτατη πίστη της στις πολιτικές του κεφαλαίου, στον ‘νόμο και την τάξη’ για την αντιμετώπιση των λαϊκών κινητοποιήσεων». Το ΚΚΕ καταψηφίζει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ. Στην παρθενική ομιλία του στη Βουλή ο Αντώνιος Μυλωνάκης, βουλευτής Ανατολικής Αττικής της Ελληνικής Λύσης, αναφέρθηκε στα εθνικά θέματα.

ΜΕΡΑ25. Η Σοφία Σακοράφα, βουλευτής Β’ Αθηνών (Νότος) επικέντρωσε στην επένδυση του Ελληνικού και στην επένδυση της εταιρείας εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική ως αρνητικά παραδείγματα. Υποσχέθηκε «ουσιαστική αντιπολίτευση εντός Βουλής για το συμφέρον της κοινωνίας».

Η διαδικασία

Η συζήτηση θα συνεχιστεί την Κυριακή και θα ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, 22 Ιουλίου 2019. Η κυβέρνηση απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της Βουλής, αν η πρόταση εμπιστοσύνης εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερη από τα δύο πέμπτα (2/5) του όλου αριθμού των Βουλευτών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...