279
Ωραίο το κανό σε αυτή τη λίμνη, αλλά είναι εξίσου και ασφαλές; | Wikipedia

Ποιος τολμάει να επισκεφθεί τις τοξικές «Μαλδίβες της Σιβηρίας»;

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουλίου 2019, 22:00
Ωραίο το κανό σε αυτή τη λίμνη, αλλά είναι εξίσου και ασφαλές;
|Wikipedia

Ποιος τολμάει να επισκεφθεί τις τοξικές «Μαλδίβες της Σιβηρίας»;

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουλίου 2019, 22:00

Μια τιρκουάζ λίμνη στη Σιβηρία αποτελεί εδώ και πολύ καιρό πόλο έλξης για πολλούς Ρώσους που σπεύδουν να κάνουν βαρκάδα -ακόμη και να κολυμπήσουν- στα καταγάλανα νερά της.

Οι «Μαλδίβες του Νοβοσιμπίρσκ», όπως είναι γνώστες στα κοινωνικά δίκτυα της χώρας, λόγω της… τροπικής εικόνας των νερών τους, μπορεί να προσελκύουν εκατοντάδες τουρίστες, ωστόσο είναι επικίνδυνες και άκρως τοξικές.

Και αυτό γιατί η τεχνητή λίμνη αποτελεί την αυτοσχέδια χωματερή λυμάτων του παρακείμενου εργοστασίου.

Οπως σημειώνει το BBC, το μπλε χρώμα των νερών της οφείλεται στην παρουσία αλάτων και άλλων μετάλλων που εκχέονται στη λίμνη από το εργοστάσιο.

Η εταιρεία SGK που διαχειρίζεται το εργοστάσιο, βλέποντας τον κόσμο να συρρέει στην περιοχή, προέτρεψε τους ανθρώπους να μην πάνε κοντά στο νερό, τοποθετώντας σχετικές πινακίδες.

Και, όπως τονίζουν τα ρωσικά ΜΜΕ, ακόμη και αυτή η προειδοποίηση είχε αντίθετα αποτελέσματα, καθώς με τη διαφήμιση, τελικά, όλο και περισσότεροι ήθελαν να επισκεφτούν τη λίμνη, αδιαφορώντας για την τοξικότητά της.

Κάποιοι τουρίστες πάντως έχουν διηγηθεί την εμπειρία τους.

Ενας γράφει πως «το επόμενο πρωί (της επίσκεψης) τα πόδια μου έγιναν ελαφρώς κόκκινα και είχα όντως φαγούρα για δυο μέρες, αλλά μετά έφυγαν όλα».

Κάποιος άλλος μάλιστα δοκίμασε να πιει(!) το νερό, λέγοντας πως του φάνηκε «λίγο ξινό».

Πάντως, ο επιστήμονας Λέον Αλεξέι, που έχει δημιουργήσει μια σελίδα στο Instagram αφιερωμένη στη λίμνη-χωματερή, είπε στο BBC ότι έχει ήδη επισκεφθεί τη λίμνη τέσσερις φορές.

Φυσικά, δεν μπήκε στο νερό, απλά στάθηκε δίπλα και παρακολούθησε τα τεκταινόμενα, προσθέτοντας πως «δεν πρέπει να έρθετε σε επαφή με το νερό, καθώς μπορεί να σας προκαλέσει αλλεργίες».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...