452
|

Ποιος θα ξεχάσει τα capital controls;

Protagon Team Protagon Team 26 Αυγούστου 2019, 20:07

Ποιος θα ξεχάσει τα capital controls;

Protagon Team Protagon Team 26 Αυγούστου 2019, 20:07

«Σήμερα ανακοινώνω ακόμη μία προγραμματική μας δέσμευση. Σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος αποκαθιστούμε πλήρως την ομαλότητα στην κίνηση κεφαλαίων. Τα capital controls αποτελούν από σήμερα παρελθόν».

Το μεσημέρι της Δευτέρας 26 Αυγούστου -και ενώ αρκετοί Ελληνες «απέχουν» από την παρακολούθηση της πολιτικής επικαιρότητας λόγω θέρους- ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε στην παραπάνω ανακοίνωση.

Πολλοί μίλησαν για ιστορική ημέρα. Και ενώ οι αναλυτές πήραν θέση στα τηλεοπτικά παράθυρα, η κουβέντα δεν θα μπορούσε να μη γυρίσει τέσσερα χρόνια πίσω.

Ηλικιωμένος το καλοκαίρι του 2015. Ταλαιπωρημένος και δακρυσμένος σε κάποια ουρά ATM

Ιούνιος 2015. Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα -αλλά και του Γιάν(ν)η Βαρουφάκη και πολλών άλλων- αποφασίζει την καθιέρωση κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls)  για να αποφευχθεί ένα ανεξέλεγκτο bank run και η πλήρης κατάρρευση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Είχε προηγηθεί το τέλος της περιόδου παράτασης διάσωσης της χώρας και η αποτυχία της τότε κυβέρνησης να έρθει σε συμφωνία με τους πιστωτές της.

Ηλικιωμένοι στριμώχνονται προκειμένου να πάρουν ένα μικρό μέρος της σύνταξής τους

Με την κυβέρνηση να έχει προκηρύξει δημοψήφισμα ήδη από τις 26 Ιουνίου, η αναγκαστική επιβολή τραπεζικής αργίας προκάλεσε πανικό σε πολίτες σε όλη την Ελλάδα.

Ουρές…
Αναμονή για τα 60 ευρώ της ημέρας

Ουρές σχηματίστηκαν πολύ γρήγορα σχεδόν σε όλα τα ATM ανά την επικράτεια. Οι κάμερες κατέγραφαν καθημερινά την απόγνωση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που εξευτελίζονταν περιμένοντας επί ώρες στον ήλιο για να «σηκώσουν» τα 60 ευρώ που μπορούσαν.

Κατέγραφαν και σκηνές σαν από ταινία με ανθρώπους να βγαίνουν από τα σπίτια τους μέσα στο βράδυ και να αναζητούν το ATM με τον λιγότερο κόσμο. Κατέγραφαν την οργή των ανθρώπων που είχαν χάσει τον έλεγχο της περιουσίας τους.

Υπήρχαν φυσικά και εκείνα που δεν μπορούσαν να δείξουν οι κάμερες: τις δυσκολίες στις άλλες συναλλαγές, την καταβολή των μισθών που γινόταν με δυσκολία, τις αγορές που είχαν κοπεί, τα εμβάσματα που δεν μπορούσαν να εκτελεστούν, τις επιχειρήσεις που κινδύνευαν με κατάρρευση γιατί δεν είχαν πρώτη ύλη από το εξωτερικό.

Πέρα όμως από τις τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις εκείνων των ημερών, αυτό που δεν πρέπει να ξεχαστεί είναι τα πρόσωπα της απόγνωσης τόσων ανθρώπων που βρέθηκαν ξαφνικά να στριμώχνονται, να ταλαιπωρούνται και να εξευτελίζονται για 60 ευρώ την ημέρα.

Απόγνωση…
Περιμένοντας στην ουρά
Και μία γυναίκα σε αναπηρικό καροτσάκι περιμένει καρτερικά
Χωρίς λόγια…