365
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας πλάι στον εύζωνα Ανδρέα Χολέβα |

Ποιος είναι ο ομογενής εύζωνας που συνάντησε η Πρόεδρος

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2020, 16:52
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας πλάι στον εύζωνα Ανδρέα Χολέβα
|

Ποιος είναι ο ομογενής εύζωνας που συνάντησε η Πρόεδρος

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2020, 16:52

Με λόγια γεμάτα συναίσθημα, τόσο για τον ίδιο όσο και την ομογένεια ανά τον πλανήτη, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ευχήθηκε «καλός πολίτης» στον εύζωνα Ανδρέα Χολέβα, ο οποίος ολοκλήρωσε τη θητεία του στην Προεδρική Φρουρά.

Η κυρία Σακελλαροπούλου ανήρτησε στο facebook μια φωτογραφία της με τον φρουρό της και άλλες δύο φωτογραφίες του 28χρονου ομογενούς από τη θητεία του.

Η ιστορία του Ανδρέα Χολέβα είναι ξεχωριστή, καθώς ο ίδιος επέλεξε να πάρει ελληνικό διαβατήριο για να υπηρετήσει στρατιωτική θητεία στην Ελλάδα, αν και αμερικανός πολίτης.

Η κυρία Σακελλαροπούλου περιέγραψε την ιστορία του Ανδρέα Χολέβα: 

Από μικρό παιδί άκουγε στο σπίτι τις ιστορίες του παππού του, εύζωνα στη Βασιλική Φρουρά το 1937. Ισως να του μιλούσε για τον ηρωισμό των ευζωνικών ταγμάτων όταν αποτελούσαν μάχιμα τμήματα του ελληνικού στρατού. Ισως, παιδί, να συμμετείχε κι εκείνος, όπως όλα τα ελληνόπουλα της ομογένειας, στις εθνικές γιορτές, φορώντας τη στολή του «τσολιά», την εθνική ενδυμασία μας που παραπέμπει ευθέως στην Επανάσταση του 1821 και στους αγώνες για εθνική ανεξαρτησία. Το σίγουρο είναι ότι ο 28χρονος ομογενής Ανδρέας Χολέβας ανέπτυξε όχι απλώς τον αυτονόητο συναισθηματικό δεσμό με τον τόπο της καταγωγής του, αλλά βαθιά σύνδεση με την έννοια της πατρίδας. Κατάλαβε, δηλαδή, από νωρίς, ότι πατρίδα αποκτά κανείς μόνον όταν γίνεται πολίτης και ότι η στράτευση είναι τιμή και όχι απλώς υποχρέωση.

Γεννημένος στο Χάρισμπεργκ της Πενσιλβάνια από γονείς που μετανάστευσαν στην Αμερική στα τέλη της δεκαετίας του ’60, καλλιεργώντας από παιδί το όνειρο να γίνει εύζωνας όπως ο παππούς του, πέρασε από όλες τις διαδικασίες για να γίνει Ελληνας, απέκτησε ελληνικό διαβατήριο και τον Ιανουάριο του 2020 παρουσιάστηκε στον ελληνικό στρατό. Φόρεσε με περηφάνια τη στολή του εύζωνα και υπηρέτησε, για εννέα μήνες, στην Προεδρική Φρουρά, φυλάττοντας τιμητικά τον θεσμό της Δημοκρατίας. Έζησε την αυστηρή καθημερινότητα των ευζώνων, βάδισε αναρίθμητες φορές στο λευκό μονοπάτι –σύμβολο του δρόμου προς τους απελευθερωτικούς αγώνες– από το στρατόπεδο προς το Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, παρέστη στην έπαρση και στην υποστολή της σημαίας στο Βράχο της Ακρόπολης, βίωσε σε όλη του την ένταση τον συμβολισμό που εκπέμπει το ύψιστο τιμητικό άγημα της χώρας. Η ευχή «καλός πολίτης», στο πρόσωπο του Ανδρέα Χολέβα που σήμερα ολοκληρώνει τη θητεία του, αποκτά το πλήρες νόημά της.

Από μικρό παιδί άκουγε στο σπίτι τις ιστορίες του παππού του, εύζωνα στη Βασιλική Φρουρά το 1937. Ίσως να του μιλούσαν…

Geplaatst door Katerina Sakellaropoulou op Dinsdag 20 oktober 2020