446
Ο Νίκος Παππάς προσπερνά τον Αλέξη Τσίπρα. Ο υπουργός Επικρατείας φρόντισε να διαχωρίσει τη θέση του από τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ | Aris Oikonomou / SOOC

Με ποιον είναι ο Τσίπρας – Και ποιος είναι μαζί του;

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2016, 06:39
Ο Νίκος Παππάς προσπερνά τον Αλέξη Τσίπρα. Ο υπουργός Επικρατείας φρόντισε να διαχωρίσει τη θέση του από τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ
|Aris Oikonomou / SOOC

Με ποιον είναι ο Τσίπρας – Και ποιος είναι μαζί του;

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2016, 06:39

Μία σύγκρουση με χαρακτηριστικά υπαρξιακά για τον ΣΥΡΙΖΑ και δομικά για την κυβέρνηση, φαίνεται πως μαίνεται στους «διαδρόμους» του Μεγάρου Μαξίμου και το στενό περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα. Κατά κάποιους, πρόκειται για μία σύγκρουση στο στενό επιτελείο του Πρωθυπουργού, που περιλαμβάνει «εικόνες από το μέλλον».

Την ημέρα που η καναδική εταιρεία El Dorado Gold ανακοίνωσε τη μερική αναστολή των δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στα πολύπαθα χρυσωρυχεία της Χαλκιδικής, ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για την προσέλκυση επενδύσεων Νίκος Παππάς θεώρησε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να κοινοποιήσει την κατηγορηματική διαφωνία του με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιο Πιτσιόρλα και τα όσα είχε πει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα NEA» το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.

Οι απόψεις τους είναι τόσο αντιθετικές, που ήδη πολλοί ακόμη και εντός της κυβερνητικής πλειοψηφίας εκφράζουν την απορία: «Με ποιον είναι ο Τσίπρας και ποιος είναι μαζί του;»

Στην συνέντευξη του ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ είχε καλέσει την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ να πουν ένα «όχι» στον κρατισμό και ένα μεγάλο «ναι» στη δημιουργία ενός προοδευτικού πόλου, παρατρύνοντας ουσιαστικά τον Πρωθυπουργό σε μία μεγάλη πολιτική υπέρβαση.

Μιλώντας δε για τις αποκρατικοποιήσεις και ιδιωτικοποιήσεις, ο κ. Πιτσιόρλας είχε  σημειώσει ότι η Αριστερά πρέπει πάψει να τις βλέπει σαν «ξεπούλημα ασημικών», και ότι θα πρέπει να απελευθερώσει την κοινωνία από τον κρατισμό, ο οποίος κατατρώει κάθε δημιουργική προσπάθεια στην Ελλάδα. Όπως τόνισε σχετικώς, το Κράτος δεν χρειάζεται και δεν πρέπει να είναι παραγωγός προϊόντων ούτε μπορεί και πρέπει να εξασφαλίζει ευνοϊκότερους όρους εργασίας για «ημέτερους».

Επιπλέον, υποστήριξε στην ίδια συνέντευξη ανοιχτά ότι πρέπει με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργηθεί ένας μεγάλος πολιτικός πόλος απέναντι στη ΝΔ και κάλεσε ουσιαστικά σε επανασυσπείρωση γύρω από τον πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειώνεται ότι ο κ. Πιτσιόρλας είναι ένα από τα παλιά στελέχη του Συνασπισμού, με προσωπική σχέση με τον πρώην πρόεδρο Νίκο Κωνσταντόπουλο και απευθείας επαφή σήμερα με τον κ. Τσίπρα.

Η απάντηση του υπουργού Επικρατείας

Τα εντελώς αντίθετα όμως υποστήριξε την Τρίτη μέσω της «Εφημερίδας των Συντακτών» ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Νίκος Παππάς, απαντώντας ευθέως στον κ. Πιτσιόρλα:

«Δεν συμφωνώ. Το συμπέρασμα ότι φταίνε ο κρατισμός και το μεγάλο Δημόσιο για την κρίση δεν είναι συμπέρασμα που αφορά την Αριστερά. Το δε επιχείρημα ότι η Αριστερά εγκλώβισε το κόσμο στον κρατισμό είναι επιχείρημα που ακούγεται από τους σφοδρούς πολέμιους της. Όλους όσοι απεύχονταν την αριστερή διακυβέρνηση. Προφανώς μια τέτοια ανάγνωση του παρελθόντος είναι απολύτως άστοχη», είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός Επικρατείας.

Σχολιάζοντας δε την άποψη του κ. Πιτσιόρλα ότι το Kράτος δε μπορεί να είναι παραγωγός προϊόντων, σημείωσε: «Το Δημόσιο πρέπει να εγγυάται παροχή υπηρεσιών και αγαθών που αποδεδειγμένα ο ιδιωτικός τομέας αδυνατεί να καλύψει καθώς κινείται αποκλειστικά από το κίνητρο της κερδοφορίας. Η εποχή της αποθέωσης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και της συνολικής απόσυρσης του κράτους από τις δημόσιες υποδομές έχει παρέλθει».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...