510
Στιγμιότυπο από την παρουσίαση της πρωτοβουλίας «Γέφυρα» | George Vitsaras / SOOC

Ποιοι ρίχνουν «Γέφυρα» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ

Protagon Team Protagon Team 25 Φεβρουαρίου 2019, 15:01
Στιγμιότυπο από την παρουσίαση της πρωτοβουλίας «Γέφυρα»
|George Vitsaras / SOOC

Ποιοι ρίχνουν «Γέφυρα» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ

Protagon Team Protagon Team 25 Φεβρουαρίου 2019, 15:01

Μήνυμα σύγκλισης των ευρύτερων δυνάμεων της Κεντροαριστεράς (συμπεριλαμβανομένων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ), με στόχο τη σύμπηξη ενός ισχυρού προοδευτικού πόλου, που θα σταθεί απέναντι στη Δεξιά και τον νεοφιλευθερισμό, απευθύνουν τα μέλη της κίνησης «Πρωτοβουλία Προοδευτικών Πολιτών – Γέφυρα».

Οι βασικές θέσεις τους παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα, σε κεντρικό καφέ της Αθήνας, ενώ νωρίτερα δόθηκε στη δημοσιότητα το κείμενο – μανιφέστο τη κίνησης που υπογράφουν μεταξύ άλλων,  οι πανεπιστημιακοί  Κωστής Βαΐτσος, Νίκος Μουζέλης, Σωτήρης Βαλντέν, Μαρία Ρεπούση, οι Σπύρος Δανέλλης και Νίκος Μπίστης και ο Γιάννης Μπουτάρης.

Το κείμενο των μελών της κίνησης «Πρωτοβουλία Προοδευτικών Πολιτών – Γέφυρα»

«Σε Ελλάδα και Ευρώπη, επείγει να διαμορφωθεί ένας ισχυρός προοδευτικός πόλος που θα φράξει το δρόμο στο Δεξιό/Ακροδεξιό μπλοκ και θα πραγματοποιήσει τις μεγάλες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα. Επείγει οι προοδευτικές δυνάμεις να εγκαταλείψουν το εναγκαλισμό με τη Δεξιά και τον νεοφιλελευθερισμό που κινδυνεύει να τις σβήσει από τον πολιτικό χάρτη. Επείγει να ξεπεράσουν την πολυδιάσπασή τους συγκλίνοντας σε μια τολμηρή αριστερή μεταρρυθμιστική πολιτική. Η Ισπανία και η Πορτογαλία δείχνουν το δρόμο σύγκλισης και συνεργασίας των δυνάμεων της Αριστεράς.

Καλούμε τον ΣΥΡΙΖΑ, τώρα απαλλαγμένο από την παράταιρη συμμαχία με τους ΑΝ.ΕΛΛ, να αναλάβει πιο τολμηρές πρωτοβουλίες για διάλογο και σύγκλιση με τους προοδευτικούς πολίτες και τις συλλογικότητες της Κεντροαριστεράς. Καλούμε επίσης το ΚΙΝ.ΑΛΛ και όσες δυνάμεις τοποθετούνται στο φιλοευρωπαϊκό προοδευτικό χώρο να εγκαταλείψουν την αδιέξοδη πολιτική της μετωπικής αντιπαράθεσης και “στρατηγικής ήττας” του ΣΥΡΙΖΑ και να συμμετάσχουν σε ένα διάλογο με βάση προγραμματικές θέσεις για τη συγκρότηση ενός προοδευτικού πόλου με άξονα τα μεγάλα προβλήματα της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Καλούμε όλους τους προοδευτικούς δημοκρατικούς πολίτες να υπερβούν τις διαιρέσεις και τις πικρίες του παρελθόντος και να συμβάλουν ενεργά στη διαμόρφωση ενός πόλου που θα διεκδικήσει τη διακυβέρνηση της χώρας και θα ενισχύσει τις προοδευτικές δυνάμεις στο Ευρωκοινοβούλιο, στις επικείμενες κρίσιμες αναμετρήσεις. Για να παραμείνει η Ελλάδα στο προοδευτικό στρατόπεδο. Για να ολοκληρωθεί η επούλωση των πληγών από την κρίση. Αλλά και για να βγει η χώρα από το περιθώριο της στασιμότητας, να δημιουργήσει υποδοχείς της τεχνοεπιστημονικής καινοτομίας και της αειφόρου ανάπτυξης, συνδυασμένους με συνθήκες αξιοπρεπούς εργασίας και την κοινωνική αλληλεγγύη. Για να προχωρήσει η χώρα σε αναγκαίες μεταρρυθμίσεις με επίκεντρο τον εκσυγχρονισμό των θεσμών, για να μειωθούν οι κοινωνικές ανισότητες που αυξήθηκαν στα χρόνια της κρίσης, και να καταπολεμηθούν οι κάθε λογής διακρίσεις που τρέφουν τον φασισμό».

Ποιοι το υπογράφουν:

Πανεπιστημιακοί: Κωστής Βαΐτσος, Νίκος Μουζέλης, Σωτήρης Βαλντέν, Θόδωρος Γεωργίου, Τάκης Καφετζής, Παντελής Λαζαρίδης. Αχιλλέας Μητσός, Μαρία Ρεπούση, Θόδωρος Σακελλαρόπουλος.

Πολιτικοί: Σπύρος Δανέλλης, Νίκος Μπίστης.

Αυτοδιοίκηση: Γιάννης Μπουτάρης, Φώτης Προβατάς, Θοδωρής Ψαλιδόπουλος, Γιώργος Μακρινός.

Κινήσεις Δικαιωμάτων και Διπλωματίας: Κωστής Παπαϊωάννου, Ντόρα Προσομανίδου.

Επιστήμονες: Δημήτρης Φωτόπουλος, Άννα Χατζηγιαννάκη, Ζωή Ακριβούλη, Άννα Παπαδημητρίου-Τσάτσου.

Συνδικαλισμός: Φωτεινή Σιάννου, Βασίλης Τσιούτρας.

Πολιτισμός: Κυριάκος Αγγελάκης, Μιχάλης Μητρούσης, Πάνος Χαράλαμπους.

Δημοσιογράφοι: Παναγιώτης Παναγιώτου, Ελίζα Παπαδάκη.

Στις πρώτες αντιδράσεις, γίνεται λόγος για κίνηση που εκπορεύεται από το περιβάλλον Τσίπρα ως μία ακόμη μορφή πλαγιοκόπησης του ΚΙΝΑΛ από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ενδεικτική άλλωστε ήταν η δήλωση-σχόλιο του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στον ΣΚΑΪ:   «Αυτοί που μας έλεγαν παλαιοτέρα γερμανοτσολιάδες και Πινοσέτ, τώρα μας θεωρούν πολύφερνες νύφες, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρεται για τις ψήφους ενόψει εκλογών», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...