597
Στιγμιότυπο από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής | INTIMEnews

Ποιοι προτάθηκαν για τη νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης – ξεκίνησε η διαδικασία στη Βουλή

Protagon Team Protagon Team 22 Αυγούστου 2019, 15:41
Στιγμιότυπο από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής
|INTIMEnews

Ποιοι προτάθηκαν για τη νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης – ξεκίνησε η διαδικασία στη Βουλή

Protagon Team Protagon Team 22 Αυγούστου 2019, 15:41

Εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από την πλευρά της αντιπολίτευσης ξεκίνησε με τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής η διαδικασία ακρόασης των υποψηφίων για την νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης.

Η διαδικασία επιλογής μεταξύ των έξι αρχαιότερων (σύμφωνα με την επετηρίδα) -για κάθε θέση- δικαστικών, αναμένεται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή 23 Αυγούστου, άρχισε με τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής

Ειδικότερα, για τη θέση του Προέδρου του Αρείου Πάγου, η επιλογή θα είναι μεταξύ των εξής έξι αντιπροέδρων:

  • Αγγελική Αλειφερoπoύλoυ, η οποία αποχωρεί από το δικαστικό σώμα σε δυο χρόνια,
  • Γεώργιoς Λέκκας, ο οποίος αποχωρεί σε λιγότερο από ένα έτος (30 Ιουνίου 2019),
  • Πηvελόπη Ζωvταvoύ, που αποχωρεί σε λιγότερο από ένα έτος,
  • Iωσήφ Τσαλαγαvίδης, που αποχωρεί σε λιγότερο από ένα έτος,
  • Ειρήvη Καλoύ, που αποχωρεί σε δυο χρόνια,
  • Δήμητρα Κoκoτίvη, που αποχωρεί σε δυο χρόνια.

Ακόμη, για τη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου η επιλογή θα είναι μεταξύ των εξής αντεισαγγελέων: Δημητρίου Δασoύλα, Βασίλειου Πλιώτα, Χαράλαμπου Βουρλιώτη, Βασιλικής Θεoδώρoυ, Ευσταθίας Σπυρoπoύλoυ και Παvαγιώτη Καραγιάvvη.

Να σημειωθεί ότι ο Δημήτριος Δασούλας αποχωρεί σε λιγότερο από ένα έτος (30 Ιουνίου 2019) από το εισαγγελικό σώμα, ο Βασίλειος Πλιώτας αποχωρεί σε τρία χρόνια, ενώ όλοι οι υπόλοιποι αποχωρούν σε δυο χρόνια.

Καθώς η θέση Προέδρου και Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου θα κενωνόταν 30 Ιουνίου 2019, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε προχωρήσει τη διαδικασία ανάδειξης νέας ηγεσίας της Δικαιοσύνης, μέσα από τη διαδικασία προεπιλογής της Διάσκεψης των Προέδρων, στην οποία συμμετείχαν και είχαν εκφράσει τις προτιμήσεις τους όλα τα κόμματα. Σ

Συγκεκριμένα είχε προχωρήσει στην επιλογή της Ειρήνης Καλού για την πλήρωση της θέσης της προέδρου του Αρείου Πάγου και της Δήμητρας Κοκοτίνη για τη πλήρωση της θέσης της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δεχθεί σφοδρές επικρίσεις από τη ΝΔ διότι η διαδικασία ολοκληρώθηκε παραμονές των εκλογών, ωστόσο ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου είχε αποστείλει επιστολή στη ΝΔ προκειμένου να βρεθεί συναινετική λύση.

Από την πλευρά της, η ΝΔ κατέστησε σαφές ότι δεν θεωρεί θεσμικά έγκυρη την διαδικασία.

Στις 12 Ιουλίου η νομική υπηρεσία της Προεδρίας της Δημοκρατίας ανέπεμψε τα δύο σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων, τα οποία αφορούσαν την επιλογή του Προέδρου και του Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.

Δεδομένου ότι τα Προεδρικά Διατάγματα δεν υπεγράφησαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, δεν είχαν οποιαδήποτε νομική ισχύ και επομένως δεσμευτικό χαρακτήρα για την νέα κυβέρνηση.

Κατά πληροφορίες, τόσο η Ειρήνη Καλού όσο και η Δήμητρα Κοκοτίνη έχουν αποστείλει επιστολές με τις οποίες διαμαρτύρονται γιατί δεν προχώρησε η διαδικασία που είχε εκκινήσει πριν από τις εκλογές και δεν προσήλθαν στη νέα διαδικασία.

Το μεσημέρι της Πέμπτης ο ΣΥΡΙΖΑ απείλησε με αποχώρηση από τη διαδικασία, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, ενώ το ΜέΡΑ25 χαρακτήρισε «στρεβλή» τη διαδικασία επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.

«Η Διάσκεψη των Προέδρων λειτουργεί ως ένα παραπέτασμα δημοκρατικής συναίνεσης και επίπλαστης διαβούλευσης για να καλύψει την παρέμβαση της εκτελεστικής στη δικαστική εξουσία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κόμμα του Γ. Βαρουφάκη και αντιπροτείνει η επιλογή να γίνεται  δημοκρατικά, με τη συμμετοχή κληρωτών και εκλεγμένων πολιτών, 90 ατόμων, 2/3 κληρωτών και 1/3 εκλεγμένων πολιτών (εκπροσώπους των κομμάτων ανάλογα με την κοινοβουλευτική τους δύναμη).

Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, δήλωσε πως το κόμμα του, η Ελληνική Λύση, «δεν είναι διατεθειμένη να παίξει στη φαρσοκωμωδία της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ κανένα ρόλο» και υπογράμμισε ότι «είναι απαράδεκτο η Δικαιοσύνη να είναι στη μέγγενη μεταξύ των δύο κομμάτων».

«Θεωρούμε ανεπίτρεπτο η ελληνική δικαιοσύνη να είναι ελεγχόμενη […] Αυτό που γίνεται σήμερα είναι φαρσοκωμωδία. Προτείνει η ΝΔ, προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ και αντιπαρατίθενται μόνο και μόνο για να ελέγξουν τη Δικαιοσύνη. Η ελληνική Δικαιοσύνη πρέπει να είναι πάνω και από τα κόμματα. Είναι φαρσοκωμωδία δυστυχώς. Εμείς θα ψηφίσουμε “παρών”. Δεν συμμετέχουμε», ξεκαθάρισε ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης.