277
Ιπτάμενο ταξί, σαν και αυτά που θα ξεκινήσουν και στην Ισπανία, στη Σινγκαπούρη | Feline Lim/Reuters

Ποιο ΙΧ; Ερχονται τα… ιπτάμενα ταξί στη Βαρκελώνη

Protagon Team Protagon Team 5 Νοεμβρίου 2020, 21:54
Ιπτάμενο ταξί, σαν και αυτά που θα ξεκινήσουν και στην Ισπανία, στη Σινγκαπούρη
|Feline Lim/Reuters

Ποιο ΙΧ; Ερχονται τα… ιπτάμενα ταξί στη Βαρκελώνη

Protagon Team Protagon Team 5 Νοεμβρίου 2020, 21:54

Πλάνα για τις πρώτες διαδρομές ιπτάμενων ταξί κάνει η Ισπανία, με τα πρώτα σχέδια να αφορούν τη Βαρκελώνη και το Σαντιάγκο ντε Κομποστέλα.

Η Enaire, η ισπανική υπηρεσία αεροναυτιλίας ανακοίνωσε ότι στόχος της είναι να ξεκινήσουν το 2022 οι πτήσεις των ιπτάμενων ταξί σε αυτές τις περιοχές, σύμφωνα με την Guardian.

«Πρέπει να μεταφέρουμε την αστική κινητικότητα στην τρίτη διάσταση: τον εναέριο χώρο. Και πρέπει να το κάνουμε όσο πιο αποτελεσματικά μπορούμε», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Enaire, Άνχελ Λουίς Αρίας.

Η Enaire συμμετέχει σε ευρωπαϊκά πρότζεκτ που περιλαμβάνουν τη χρήση ιπτάμενων ταξί και άλλων ιπτάμενων μέσων για τη μετακίνηση ανθρώπων σε αστικές και ημι-αστικές περιοχές, όπως και τη χρήση drones για την παράδοση αγαθών, συμπλήρωσε ο Αρίας.

Συγκεκριμένα, η Enaire συμμετέχει σε δύο πρότζεκτ που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ και υπάγονται στο Horizon 2020, το μεγαλύτερο πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας της Ένωσης.

Στο ένα επικεφαλής είναι Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια της αεροναυτιλίας και στο άλλο η πολυεθνική τεχνολογική εταιρεία Everis.

Το σχέδιο είναι τα δύο πρότζεκτ να παρουσιάσουν ιπτάμενα ταξί στην Ευρώπη το 2022, σύμφωνα με την Enaire, η οποία θα έχει τη διαχείριση των πρώτων ιπτάμενων ταξί στην Ισπανία, που θα ξεκινήσουν πτήσεις εκείνη τη χρονιά στη Βαρκελώνη και το Σαντιάγκο ντε Κομποστέλα.

Επιπλέον, ο Αρίας δήλωσε πως η Enaire είναι πρόθυμη να προσελκύσει και να βοηθήσει εταιρείες του ιδιωτικού τομέα ή δημόσιους οργανισμούς που ενδιαφέρονται να φέρουν την Ισπανία στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης και λειτουργίας σε αυτό τον νέο τομέα.

Τον Ιούλιο του 2019 η ισπανική εταιρεία Tecnalia παρουσίασε το πρωτότυπο ιπτάμενου ταξί χωρίς πιλότο.

Είναι σχεδιασμένο να μεταφέρει έναν επιβάτη ή φορτίο έως 150 κιλά και μπορεί να καλύψει αποστάσεις έως 15 χιλιομέτρων σε 15 λεπτά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...