326
Τουρίστες δίπλα σε πλαστικά απόβλητα σε μια παραλία στο Μπαλί | Reuters

Ποιο είναι το πιο αξιοσημείωτο διεθνές στατιστικό στοιχείο του 2018

Protagon Team Protagon Team 2 Ιανουαρίου 2019, 18:31
Τουρίστες δίπλα σε πλαστικά απόβλητα σε μια παραλία στο Μπαλί
|Reuters

Ποιο είναι το πιο αξιοσημείωτο διεθνές στατιστικό στοιχείο του 2018

Protagon Team Protagon Team 2 Ιανουαρίου 2019, 18:31

Tο 90,5% του συνόλου του πλαστικού που έχει παραχθεί δεν έχει ανακυκλωθεί ποτέ. Αυτό είναι το νικητήριο στατιστικό στοιχείο του 2018 σύμφωνα με την Βασιλική Στατιστική Εταιρεία της Βρετανίας που αξιολόγησε τους αριθμούς και τα νούμερα που προσέλκυσαν τη μεγαλύτερη προσοχή για έτος που μόλις μας άφησε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, η μαζική παραγωγή πλαστικού ξεκίνησε πριν από περίπου 60 χρόνια και έκτοτε δημιουργήθηκαν περίπου 6,3 δισεκατομμύρια τόνοι πλαστικών αποβλήτων. Από αυτά, το 12% αποτεφρώνονται, με τα υπόλοιπα να καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής, ως απορρίμματα ή να ρυπαίνουν τους ωκεανούς.

Οι 6,3 δισεκατομμύρια μετρικοί τόνοι των πλαστικών απορριμμάτων αντιστοιχούν σε περίπου 7,2 τρισεκατομμύρια σακούλες παντοπωλείου που είναι γεμάτες με πλαστικό, οι οποίες – εάν στοιβαχτούν η μία πάνω από την άλλη – θα αρκούσαν για να φτάσουν μέχρι τη Σελήνη και πίσω 5.790 φορές!

Μάλιστα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, όλο αυτό το πλαστικό αν νομισματοποιηθεί φτάνει σε αξία τα 7,2 τρισεκατομμύρια δολάρια (6.3 τρισ. ευρώ).

Και αυτά τα χρήματα, σύμφωνα με μία από τους κριτές, την καθηγήτρια Στατιστικής Λίμπερτι Βίτερτ, είναι αρκετά για να αγοράσει κανείς την Apple, την Amazon, την Google, τη Microsoft, τη Walmart, την Exxon, την GM, την AT & T, την Intel, την Home Depot, την HSBC, την Boeing, την Citigroup, την Anheuser-Busch, όλες τις ομάδες αμερικανικού ποδοσφαίρου των ΗΠΑ, όλες τις ομάδες μπέιζμπολ της MLB και όλες τις ποδοσφαιρικές ομάδες της αγγλικής Premier League.

«Είναι πολύ ανησυχητικό το γεγονός ότι ένα τόσο μεγάλο ποσοστό πλαστικών αποβλήτων δεν έχει ανακυκλωθεί ποτέ. Το πραγματικά χαμηλό επίπεδο ανακύκλωσης έχει οδηγήσει σε υπερβολική απόρριψη αποβλήτων στο παγκόσμιο περιβάλλον», λέει ο σερ Ντέιβιντ Σπίγκελχάλτερ, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής και πρόεδρος της Βασιλικής Στατιστικής Εταιρείας.

Για την ιστορία, το πιο αξιοσημείωτο στατιστικό στοιχείο του 2017 ήταν αφενός το νούμερο 69 (οι Αμερικανοί που σκοτώνονται κατά μέσο όρο κάθε χρόνο λόγω ατυχημάτων με την μηχανή του… γκαζόν τους!) και αφετέρου το νούμερο 11.737 (οι Αμερικανοί που κατά μέσο όρο τραυματίζονται θανάσιμα κάθε χρόνο από το όπλο κάποιου συμπατριώτη τους).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...