540
|

Ποινικές διώξεις για τα «θαλασσοδάνεια» των κομμάτων

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2019, 17:54

Ποινικές διώξεις για τα «θαλασσοδάνεια» των κομμάτων

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2019, 17:54

Ποινικές διώξεις με την κατηγορία της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος, ασκήθηκαν σε βάρος δεκάδων τραπεζικών στελεχών, αλλά και πρώην υπεύθυνων κομματικών ταμείων, για την υπόθεση των λεγόμενων θαλασσοδανείων που δόθηκαν από τις τράπεζες με εγγύηση τις μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις των κομμάτων.

Τα επίμαχα δάνεια ξεπερνούν τα 250 εκατομμύρια ευρώ

Πιο συγκεκριμένα, τα τραπεζικά στελέχη που ενέκριναν τις δανειοδοτήσεις κατά την περίοδο 2005 – 2011, αντιμετωπίζουν κατηγορία για απιστία σε βάρος των τραπεζών, ως φυσικοί αυτουργοί, ενώ για ηθική αυτουργία στην απιστία διώκονται εννέα υπεύθυνοι των ταμείων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Η σχετική παραγγελία για την άσκηση των ποινικών διώξεων δόθηκε από την Οικονομική Εισαγγελία προς εκτέλεση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας.

Την έρευνα διενήργησαν οι εισαγγελείς, Γιώργος Καλούδης, Γιάννης Δραγάτσης και  Χρήστος Ντζούρας, κατόπιν (νέας) παραγγελίας της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου το 2017 (σ.σ. το 2013 η σχετική δικογραφία στο πλαίσιο της πρώτης εισαγγελικής έρευνας, είχε τεθεί στο αρχείο, βάσει του νόμου για την απαλλαγή τραπεζικών στελεχών σε περιπτώσεις δανειοδοτήσεων κοινωφελών ιδρυμάτων, κομμάτων κτλ, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις).

Μετά την ανάσυρση της δικογραφίας όμως, και τη νέα έρευνα που ξεκίνησε, έγινε δεκτό το αρχικό πόρισμα του εισαγγελέα Καλούδη που έκρινε ότι δεν ήταν επαρκής η παροχή εγγύησης για τα δάνεια των κομμάτων βάσει των μελλοντικών κρατικών επιχορηγήσεων.

Η επανεξέταση της υπόθεσης και η επαναφορά της στην πρώτη γραμμή της πολιτικής αντιπαράθεσης, ήταν εξαρχής μεταξύ των βασικών «όπλων» του ΣΥΡΙΖΑ. Εξού και τα σχόλια για τη χρονική συγκυρία κατά την οποία ανακοινώθηκε η άσκηση των ποινικών διωξεων, σε μία δύσκολη περίοδο για την κυβέρνηση υπό την πίεση των δημοσκοπικών δεδομένων.

Σύμφωνα με το αποτέλεσμα της εισαγγελικής έρευνας, τα μόνα δάνεια που κρίθηκε ότι εξυπηρετούνται, και για τον λόγο αυτό δεν περιελήφθησαν στην παραγγελία για δίωξη, είναι αυτά του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ.

ΝΔ: Η κυβέρνηση στήνει την τελευταία της παράσταση για τα δάνεια των κομμάτων

H άσκηση των διώξεων άναψε για τα καλά τη φωτιά της πολιτικής αντιπαράθεσης, με τη Νέα Δημοκρατία να κάνει λόγο για την τελευταία κυβερνητική παράσταση στο δρόμο προς τις κάλπες.

«Τώρα που η υπόθεση Νοvartis αποδείχτηκε η μεγαλύτερη σκευωρία από συστάσεως ελληνικού κράτους και όλα τα δήθεν σκάνδαλα του παρελθόντος κατέρρευσαν, η κυβέρνηση στήνει την τελευταία της παράσταση για τα δάνεια των κομμάτων που αποδείχθηκαν νόμιμα ακόμη και από την εξεταστική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση της Πειραιώς που καταλήγει:

«Οι πολίτες όμως έχουν πια καταλάβει από τις πράξεις τους ότι το ανήθικο πλεονέκτημά τους είναι το μόνο που τους έχει απομείνει. Από την κλοπή της Λοΐζου στη διαπλοκή του Κόκκαλη, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πείθει πια κανέναν. Η ώρα της κάλπης έφτασε και το μήνυμα που θα λάβει η χειρότερη και πιο επικίνδυνη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης θα είναι εκκωφαντικό».

ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν σας προλαβαίνουμε…»

Από την πλευρά της η Κουμουνδούρου καλεί τον πρόεδρο της ΝΔ να εξηγήσει πώς και πότε θα επιστρέψει τα χρήματα των δανείων που έχει π άρει το κόμμα του την επίμαχη περίοδο.

«Μετά το θαλασσοδάνειο του συνεργάτη του κ. Στουρνάρα, στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ κατηγορούνται μαζί με τραπεζικούς για θαλασσοδάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων. Δεν τους προλαβαίνουμε με τα δανεικά και αγύριστα…», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ και καλεί τον κ. Μητσοτάκη «αντί να αγχώνεται για τις δημοσκοπήσεις, μήπως και ξαναπιάσουν την κουτάλα με το ΠΑΣΟΚ», να ζητήσει έστω μία συγγνώμη και «να εξηγήσει πώς και πότε θα επιστρέψει τα χρήματα των ελλήνων πολιτών».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...