565
Ο Ντόναλντ Τραμπ αποβιβάζεται οριστικά από το Air Force One, τον αντικαταστάτη του οποίου παρήγγειλε... αρκετά διαφορετικό | REUTERS/Jonathan Ernst

Ποια χρώματα στα νέα Air Force One θα διαλέξει ο Μπάιντεν;

Protagon Team Protagon Team 25 Νοεμβρίου 2020, 10:40
Ο Ντόναλντ Τραμπ αποβιβάζεται οριστικά από το Air Force One, τον αντικαταστάτη του οποίου παρήγγειλε... αρκετά διαφορετικό
|REUTERS/Jonathan Ernst

Ποια χρώματα στα νέα Air Force One θα διαλέξει ο Μπάιντεν;

Protagon Team Protagon Team 25 Νοεμβρίου 2020, 10:40

Αποτελεί έναν από τους παραδοσιακούς «θεσμούς» της αμερικανικής προεδρίας.

Μιλάμε για το Air Force One, το προεδρικό αεροσκάφος, τόσο θρυλικό που έχει γίνει μέχρι και ταινίες του Χόλιγουντ.

Το αεροσκάφος αυτό αποτελεί αγαπημένο αντικείμενο του εκάστοτε προέδρου αλλά και… προεδρικό φετίχ για πολλούς όπως λόγου χάρη ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος το 2019 προανήγγειλε την αντικατάσταση των σημερινών.

Ο Τραμπ είχε παρουσιάσει τα νέα προεδρικά αεροσκάφη στο σόου του Τζορτζ Στεφανόπουλος στο δίκτυο ABC, τον Ιούνιο του 2019.

«Αυτά είναι τα νέα Air Force One, και το κάνω αυτό για τους άλλους προέδρους, όχι για μένα» δήλωνε τότε ο Τραμπ καθώς έδειχνε τα σχέδια των νέων αεροσκαφών, που θα είναι διαφοροποιημένα από τον γαλάζιο-άσπρο προκάτοχο τους, καθώς θα έχουν ζωγραφισμένη την «κοιλιά» τους με τα χρώματα της αμερικανικής σημαίας, κόκκινο, μπλε και λευκό.

Ο προεδρικός στόλος σήμερα περιλαμβάνει δύο πανομοιότυπα Boeing 747s, τα οποία χρησιμοποιούνται εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες.

Τα δύο νέα αεροσκάφη θα είναι επίσης Boeing 747s, τα οποία ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι διαπραγματεύτηκε για 3.9 δισ. δολάρια.

Μάλιστα, υπερηφανεύτηκε τότε ότι κατάφερε να «κόψει» 1.6 δισεκατομμύρια δολάρια από την αρχική τιμή του πρότζεκτ.

«Οταν ο Τραμπ αποφάσισε να τα αλλάξει, ήταν ξεκάθαρο ότι το έκανε μόνο και μόνο προκειμένου να μοιάζουν με το προσωπικό του αεροσκάφος [το Trump Force One]», ισχυρίζεται ο αντιπρόεδρος του Teal Group, Ρίτσαρντ Αμπουλάφια.

Το θέμα είναι ότι η εκλογική του ήττα πιθανότατα θα αναβάλει τα σχέδια αυτά καθώς δεν έχουν εγκριθεί από τον διάδοχό του, Τζο Μπάιντεν, που το πιθανότερο είναι να θελήσει να επαναφέρει τον αρχικό γαλαζιο-λευκό σχεδιασμό τους.

Τα νέα προεδρικά αεροσκάφη δεν αναμένονταν να παραδοθούν πριν από το 2024, οπότε μέχρι τότε πολλά μπορούν να έχουν αλλάξει και με την λογική ότι ο Μπάιντεν, προεκλογικά, δεν είχε κάνει καμία απολύτως νύξη πάνω σε αυτό το ζήτημα.

Η ανανέωση του στόλου των Air Force One που ανέφερε ο Τραμπ είναι η δεύτερη από την εποχή της προεδρίας του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, το 1962.

Το design του προεδρικού αεροσκάφους περίπου όπως το γνωρίζουμε σήμερα δημιουργήθηκε επί προεδρίας JFK.

Ο JFK, κατόπιν συμβουλής της Πρώτης Κυρίας Τζάκι Κένεντι, ανέθεσε το έργο στο γνωστό βιομηχανικό σχεδιαστή Ρέμον Λέβι.

Μετά τη δολοφονία του Κένεντι, το Νοέμβριο του 1963, μέσα εκεί ορκίστηκε πρόεδρος ο Λίντον Τζόνσον.

Το νέο (πάνω) και το υπάρχον: ο Τραμπ ήθελε να είναι μεγαλύτερο σε μήκος κατά έξι μέτρα και να είναι βαμμένο στα χρώματα της Αστερόεσσας

Επί θητείας Ρίγκαν δεν υπήρξαν σημαντικές αλλαγές στον σχεδιασμό του προεδρικού αεροσκάφους έγινε όμως η παραγγελία δύο νέων 747.

Τα αεροσκάφη παραδόθηκαν το 1990 επί θητείας Τζορτζ Μπους, με χώρους 370 τετραγωνικών μέτρων, τρεις κινητήρες και μπορούν να διανύσουν περίπου 10.000 χιλιόμετρα χωρίς ανεφοδιασμό.

Το ερώτημα βέβαια, σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ, παραμένει:

Θα αρχίσει να χρησιμοποιεί ξανά, μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο, ο Τραμπ το Trump Force One, το Boeing 757 με το οποίο συνήθιζε να ταξιδεύει στη χώρα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας το 2016;

Το κόκκινο, άσπρο και μπλε αεροπλάνο, το οποίο φέρει το λογότυπο «Trump», είναι σταθμευμένο στο αεροδρόμιο ΛαΓκουάρντια της Νέας Υόρκης.

To Trump Force One, που (διόλου τυχαία) έμοιαζε πολύ με το προαναγγελθέν Air Force One του 2024

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...