175
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης | ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / IntimeNews

Ποια πλαστικά μιας χρήσης αποσύρονται τον Ιούλιο του 2021

Protagon Team Protagon Team 1 Οκτωβρίου 2020, 18:21
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης
|ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / IntimeNews

Ποια πλαστικά μιας χρήσης αποσύρονται τον Ιούλιο του 2021

Protagon Team Protagon Team 1 Οκτωβρίου 2020, 18:21

Την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης, την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου, προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, κατά την ομιλία του στο 4ο Συνέδριο του Economist για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, όπου και ανέπτυξε τους βασικούς άξονες πολιτικής της πράσινης ατζέντας του υπουργείου.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, από τον Ιούλιο του 2021, αποσύρονται μια σειρά πλαστικών όπως καλαμάκια, μαχαιροπίρουνα, πιάτα, ποτήρια και περιέκτες τροφίμων από φελιζόλ, αναδευτήρες, στηρίγματα για μπαλόνια, μπατονέτες, καθώς και πάσης φύσεως προϊόντα που διασπώνται σε μικροπλαστικά.

Οι επιχειρήσεις εστίασης υποχρεώνονται να διαθέτουν επαναχρησιμοποιούμενα σκεύη, αλλά και να κάνουν έκπτωση στους πελάτες που έχουν δικά τους.

Με το νομοσχέδιο θεσμοθετείται η επιβράβευση της ανακύκλωσης, καθώς κάθε πολίτης που θα επιστρέφει το πλαστικό μπουκάλι του στο σημείο πώλησης, θα παίρνει πίσω το επιπλέον ποσό της εγγύησης, δηλαδή θα λαμβάνει πίσω τα λίγα λεπτά του ευρώ που έδωσε κατά την αγορά του.

Ετσι, εφαρμόζεται στην πράξη η αρχή «Πληρώνω όσο Πετάω» ή αλλιώς «Κερδίζω όσο Διαχωρίζω», δηλαδή όσο περισσότερη και καλύτερη ανακύκλωση κάνουν οι πολίτες, τόσο λιγότερα δημοτικά τέλη θα πληρώνουν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...