446
Ο φακός εστιάζει στον Αντονι Μπλίνκεν που παρακολουθεί τον ομιλούντα πρόεδρο Τζο Μπάιντεν | REUTERS/Kevin Lamarque

Ποια είναι η ευρωπαϊκή ατζέντα του Αντονι Μπλίνκεν

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2021, 19:06
Ο φακός εστιάζει στον Αντονι Μπλίνκεν που παρακολουθεί τον ομιλούντα πρόεδρο Τζο Μπάιντεν
|REUTERS/Kevin Lamarque

Ποια είναι η ευρωπαϊκή ατζέντα του Αντονι Μπλίνκεν

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2021, 19:06

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν επισκέπτεται την Ευρώπη. Θα παραμείνει εδώ μέχρι τις 29 Ιουνίου, κάνοντας στάσεις για διαβουλεύσεις με το ντόπιο πολιτικό προσωπικό σε διάφορα σημεία της, στο Βερολίνο, στο Παρίσι, στη Ρώμη, κ.α.

Στη Γερμανία ο Μπλίνκεν θα συμμετάσχει στη δεύτερη διάσκεψη που θα γίνει στο Βερολίνο για το Λιβυκό, η οποία θα είναι τραγωδία αν καταλήξει να έχει τα ίδια αποτελέσματα με την πρώτη. Η ατζέντα των ΗΠΑ περιλαμβάνει δήλωση υποστήριξης στη «μεταβατική» κυβέρνηση της Τρίπολης, με σκοπό τη διενέργεια εκλογών τον Δεκέμβριο, αλλά και απόφαση περί απόσυρσης των ξένων μισθοφορικών και τακτικών δυνάμεων από τη χώρα, ιδίως των ρωσικών και των τουρκικών.

Οσον αφορά τις σχέσεις ΗΠΑ – Γερμανίας, σημαντικό ρόλο θα παίξει η σύνεση που εντέλλονται να επιδείξουν οι Γερμανοί σχετικά με μη διαπραγματεύσιμες επιταγές της Ουάσινγκτον. Οι τελευταίες αφορούν βασικά το Ουκρανικό, δηλαδή την ασφάλεια της Ουκρανίας της ίδιας, η οποία απειλείται από τους Ρώσους. Ετσι στο τραπέζι θα πέσουν οι αμερικανικές απαιτήσεις για τον ρωσογερμανικό αγωγό Nord Stream 2.

Το θέμα είναι πόσες υποχωρήσεις μπορεί να γίνουν –και σε σχετική αμοιβαιότητα–, ενώ οι Ρώσοι θα παρακολουθούν χωρίς να μπορούν να πράξουν οτιδήποτε.

Στο Παρίσι, στις 25 Ιουνίου, ο Μπλίνκεν θα συναντηθεί με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και με υπουργούς του. Τα Μεσανατολικά ζητήματα θα τα συζητήσει με τους Ιταλούς, στη σύσκεψη περί Ισλαμικού Κράτους και Συρίας, στις 28 του μηνός, στη Ρώμη. Στην Αθήνα αυτήν την εβδομάδα ο Μπλίνκεν δεν θα έλθει. Ως γνωστόν, η Ελλάδα είναι προγραμματισμένος φθινοπωρινός προορισμός του.

Το Λιβυκό του «Βερολίνο 2»

Στη διάσκεψη του Βερολίνου για το λιβυκό ζήτημα (στην οποία, σημειωτέον, για δεύτερη φορά δεν προσεκλήθη η Ελλάδα) ο Μπλίνκεν θα σταθμίσει τις προόδους που πέτυχαν οι Ευρωπαίοι όσον αφορά την εξάλειψη των διαφωνιών τους. Η Corriere della Sera έγραψε ότι ο Μακρόν «απογοητεύτηκε από τον Χαλίφα Χαφτάρ» και μετέβαλε άποψη, έτσι την Τετάρτη 23 Ιουνίου θα παρουσιαστεί στους Αμερικανούς ένα αρραγές μέτωπο, δείγμα της ευρωπαϊκής ενότητας. Το μέτωπο αυτό θα τύχει της αμερικανικής επιδοκιμασίας το δίχως άλλο.

Το σχόλιο του ιταλικού Μέσου είναι ότι παρά την προσέγγιση όλων στην κατά του Χαφτάρ γραμμή, «ο δρόμος προς την εσωτερική ειρήνευση της Λιβύης παραμένει ανηφορικός». Και τούτο διότι ακόμη κάνουν παιχνίδι στην έρημο οι 20.000 μισθοφόροι (Τούρκοι, Σύροι και Ρώσοι), αλλά και τρίτες δυνάμεις (Αίγυπτος, Εμιράτα). Οι σύμμαχοι στο Βερολίνο θα προσπαθήσουν να καθορίσουν ένα «σχέδιο εκκένωσης των μισθοφόρων» ώστε να οδηγηθούμε ομαλώς στις χειμωνιάτικες εκλογές.

Δεύτερο σχόλιο της Corriere, με ιδιαίτερη σημασία: «Οι εκλογές είναι προγραμματισμένες για την παραμονή των Χριστουγέννων, ωστόσο δεν υπάρχει ακόμη εκλογικός νόμος, ενώ και το σχέδιο αναμόρφωσης του λιβυκού συντάγματος βρίσκεται στον αέρα». Για τα ζητήματα αυτά οι Ιταλοί περιμένουν από τον Μπλίνκεν κάποια λύση στις συνομιλίες της Ρώμης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...