559
Εικόνα από drone που πετά πάνω από τη «βυθισμένη» Σητεία | Facebook

«Πνίγηκαν» ξανά Σητεία και Ιεράπετρα – Απεγκλωβίστηκαν 23 άτομα

Protagon Team Protagon Team 7 Απριλίου 2019, 10:57
Εικόνα από drone που πετά πάνω από τη «βυθισμένη» Σητεία
|Facebook

«Πνίγηκαν» ξανά Σητεία και Ιεράπετρα – Απεγκλωβίστηκαν 23 άτομα

Protagon Team Protagon Team 7 Απριλίου 2019, 10:57

Στο έλεος της κακοκαιρίας βρέθηκε για μία ακόμα φορά η Κρήτη με τα περισσότερα προβλήματα να έχουν καταγραφεί στη νότια και ανατολική πλευρά του νησιού.

Από τη νεροποντή του Σαββάτου κινδύνευσαν 23 άνθρωποι, οι οποίοι σώθηκαν με παρέμβαση της Πυροσβεστικής. Δρόμοι πλημμύρισαν, ζώα πνίγηκαν, καλλιέργειες καταστράφηκαν, ενώ επιστρατεύτηκαν ακόμη και βάρκες.

Στη διάσωση 18 ανθρώπων που κινδύνευσαν μέσα στα σπίτια τους, από τη στάθμη του νερού, προχώρησαν άνδρες της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ στην ευρύτερη περιοχή του Μακρύ Γυαλού, στη Σητεία.

Μέσα σε λίγες ώρες, το σκηνικό που διαμορφώθηκε από τη βροχή, προκάλεσε αγωνία, καθώς οι κλήσεις για απεγκλωβισμούς ήταν συνεχείς.

Τέσσερα παιδιά αρχικά απεγκλωβίστηκαν μέσα από το σπίτι τους, ενώ αμέσως μετά δύο ηλικιωμένοι απεγκλωβίστηκαν από την οικία τους. Αίσια κατάληξη είχε η επιχείρηση και για μια γυναίκα με ειδικές ανάγκες που είχε εγκλωβιστεί μέσα στο σπίτι της στο Μακρύ Γυαλό και τέσσερις επιπλέον άνθρωποι, που για να σωθούν ανέβηκαν στην ταράτσα του σπιτιού τους, απ’όπου τους απεγκλώβισε η Πυροσβεστική.

«Ηταν μια μεγάλη επιχείρηση που ξεκίνησε λίγο μετά τη μία το μεσημέρι. Ευτυχώς καταφέραμε να ανταποκριθούμε σε όλες τις περιπτώσεις και να παραδίδουμε τους ανθρώπους που κινδύνευαν στους οικείους τους» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης Νίκος Λαγουδάκης, που συμπλήρωσε ότι δυο οικοδομικά τετράγωνα στην πόλη της Σητείας, εμφανίζουν πλημμυρικά φαινόμενα και χρειάστηκε να επέμβουν σε επτά ακόμη περιπτώσεις ανθρώπων που κινδύνευαν από τη στάθμη των νερών.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα, σε αρκετά σημεία του επαρχιακού δικτύου έχουν γίνει κατολισθήσεις.

Στον δήμο Γόρτυνας «φούσκωσε» ο Γεροπόταμος και παρέσυρε αρκετά πρόβατα τα οποία πνίγηκαν, ενώ στο δήμο Βιάννου παρασύρθηκαν δύο σταθμευμένα αυτοκίνητα χωρίς ωστόσο να σημειωθούν τραυματισμοί.

Η στάθμη του νερού στο Μακρύ Γιαλό ανέβηκε τόσο, ώστε οι δρόμοι θύμιζαν… Βενετία και το νερό έφτανε μέχρι το γόνατο.

Στον Καλαμοκανιά Μακρύ Γιαλού σπίτια πλημμύρισαν, και οι κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, υπό το φόβο … για χειρότερα.

Στα νότια του νομού Ηρακλείου, ο ποταμός Αναποδάρης υπερχείλισε και μετά το Δεμάτι η κατάσταση χαρακτηρίζεται οριακή.

Κατολισθήσεις σημειώθηκαν στο δρόμο από Καβούσι προς Σητεία μετά τον Πλάτανο όπως και στο δρόμο Ηρακλείου – Μεαράς, χωρίς να έχουν κλείσει οι δρόμοι.

Εικόνα από την περιοχή της Σητείας, το Σάββατο – Facebook

Στην Ιεράπετρα, οι καταρρακτώδεις βροχές φούσκωσαν το ποτάμι που περνάει κάτω από την γέφυρα του Μύρτου. Πρόκειται για μία μνημειακή παλιά γέφυρας, η οποία φτιάχτηκε το 1924.

Οι κάτοικοι της περιοχής ανησυχούν καθώς όπως αναφέρουν, οι πρόχειρες κατασκευές της γέφυρας που επισκευάστηκε πριν από δύο χρόνια έχουν καταστραφεί.

Πλημμυρισμένοι δρόμοι και γεφύρια, συνθέτουν το σκηνικό στον Δήμο Αρχάνων Αστερουσίων στο Ηράκλειο, μετά τις έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν έως τα ξημερώματα.

Οπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος, Μανώλης Κοκοσάλης, περιοχές όπως ο Πύργος, ο Χάρακας, τα Σαμανια και αλλού, έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές από πλημμύρες.

«Τα συνεργεία μας είναι επί ποδός προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη νέα επίθεση του καιρού. Το νερό που έπεσε μέσα σε τέσσερις ώρες έφτασε τα 110 χιλιοστά. Εχουν πλημμυρίσει γεφύρια και παρά το γεγονός ότι επιχειρούν συνεχώς τα συνεργεία, αφού οι βροχοπτώσεις συνεχίζονται, το πρόβλημα επαναλαμβάνεται». Ο κ. Κοκοσάλης ζήτησε από τους πολίτες να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή και εφόσον είναι εφικτό να αποφύγουν μετακινήσεις που δεν είναι αναγκαίες.

Δρόμοι που απειλούνται από την ορμή των νερών στη Σητεία – Facebook

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...