327
| Claudie Ossard Productions / Union Générale Cinématographique (UGC)

Plot twist: Ο Ζαν-Πιέρ Ζενέ αποκαλύπτει ότι η Αμελί ήταν κατάσκοπος της KGB

Protagon Team Protagon Team 18 Μαρτίου 2023, 13:08
|Claudie Ossard Productions / Union Générale Cinématographique (UGC)

Plot twist: Ο Ζαν-Πιέρ Ζενέ αποκαλύπτει ότι η Αμελί ήταν κατάσκοπος της KGB

Protagon Team Protagon Team 18 Μαρτίου 2023, 13:08

Περίπου 22 χρόνια από την κυκλοφορία της στις αίθουσες, ο δημιουργός της πολυβραβευμένης ταινίας «Aμελί», η οποία έλαβε διθυραμβικές κριτικές και έγινε μια από τις μεγαλύτερες διεθνείς επιτυχίες του γαλλικού κινηματογράφου, αποκάλυψε ότι η ηρωίδα είναι στην πραγματικότητα κατάσκοπος της KGB.

Δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι το πέρασμα των χρόνων δεν ήταν πολύ ευγενικό σε αυτή την παριζιάνικη ουτοπία. Μπορεί το φιλμ του Ζαν-Πιέρ Ζενέ να αποτέλεσε την ταινία με τις υψηλότερες εισπράξεις στη Γαλλία το 2001, ωστόσο έκτοτε η «Aμελί» –ή αλλιώς «Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain»– απέκτησε και «αντιπάλους» οι οποίοι έκαναν λόγο για ένα έργο στο οποίο το φαίνεσθαι υπερισχύει της ουσίας, ενώ άλλοι έφτασαν να μιλήσουν για παρωδία του τι εστί «γαλλική ταινία».

Ωστόσο, ακόμη και οι κυνικοί και όσοι αντιστέκονται στην ονειρική απεικόνιση της γαλλικής πρωτεύουσας δεν θα μπορούσαν να έχουν μαντέψει αυτήν την εξέλιξη για τον κεντρικό χαρακτήρα.

Ο Ζαν-Πιέρ Ζενέ αποκάλυψε την αληθινή ιστορία της ηρωίδας που ενσάρκωσε η Ωντρέ Τοτού μέσα από τη μικρού μήκους ταινία με τίτλο «Η πραγματική ιστορία της Αμελί Πουλέν» («La véritable histoire d’Amélie Poulain»), όπου και ρίχνει τη «βόμβα»: Η Αμελί δεν είναι η ευγενική σερβιτόρα που γνωρίζαμε, αλλά κατάσκοπος που προσέλαβε η KGB.

Αποτελούμενο από χαρακτηριστικές σκηνές του φιλμ που έχουν αναδιαταχθεί ώστε να παρουσιάσουν τις τεχνικές κατασκοπείας της Αμελί, ο σκηνοθέτης αναδεικνύει τη σημασία του μοντάζ κατά το στάδιο της παραγωγής και πώς οι ίδιες εικόνες μπορούν να αφηγηθούν νέα σενάρια.

Πρόκειται για μια δημιουργία – κλείσιμο του ματιού στους θαυμαστές που αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι οι ταινίες δημιουργούνται στη σουίτα του μοντάζ, σχολίασε το Euronews στο άρθρό του για την τελευταία δουλειά του γνωστού σκηνοθέτη («Delicatessen», «Οι Ατελείωτοι Αρραβώνες», «Casanova»).

Η ιστορία ακολουθεί την ντροπαλή σερβιτόρα που αποφασίζει να αλλάξει τις ζωές των ανθρώπων του περιβάλλοντός της προς το καλύτερο. Αργότερα, όμως, θα δούμε την Αμελί να διαβάζει κρυπτογραφημένα ρωσικά μηνύματα, να ετοιμάζει δηλητήρια αλλά και να καταπολεμά την… αντικομουνιστική προπαγάνδα σε συνεννόηση με το Κομουνιστικό Κόμμα Γαλλίας και τη Μόσχα!

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...