697
Η Ζανγκ με τα επτά παιδιά της. Ο νόμος επιτρέπει μέχρι δύο, αλλά αν μπορείς να πληρώσεις το πρόστιμο... | Zhang Rongrong

Πλήρωσε πρόστιμο 1 εκατ. γουάν επειδή γέννησε επτά παιδιά!  

Protagon Team Protagon Team 27 Φεβρουαρίου 2021, 10:00
Η Ζανγκ με τα επτά παιδιά της. Ο νόμος επιτρέπει μέχρι δύο, αλλά αν μπορείς να πληρώσεις το πρόστιμο...
|Zhang Rongrong

Πλήρωσε πρόστιμο 1 εκατ. γουάν επειδή γέννησε επτά παιδιά!  

Protagon Team Protagon Team 27 Φεβρουαρίου 2021, 10:00

Η Ζανγκ Ρονγκρόνγκ είναι μία γυναίκα 34 χρονών από την Κίνα που έχει πετύχει ένα πραγματικά αξιοσημείωτο ρεκόρ, τουλάχιστον για τα δεδομένα της αχανούς και πολυπληθούς πατρίδας της.

Μαζί με τον 39χρονο σύζυγό της έχουν φέρει έως σήμερα στον κόσμο όχι ένα ούτε δύο ή τρία αλλά επτά συνολικά παιδιά. Ο αριθμός είναι πραγματικά εντυπωσιακός, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη πως σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία στην Κίνα κάθε ζευγάρι μπορεί να αποκτήσει το πολύ δύο παιδιά. Και για να μην υποστούν τις άλλες συνέπειες της επιθυμίας τους να έχουν πολλούς απογόνους και να φτιάξουν μία μεγάλη οικογένεια, κλήθηκαν να καταβάλουν τέλη «κοινωνικής πρόνοιας», δηλαδή πρόστιμα, ύψους ενός εκατομμυρίου γουάν, περί τις 130.000 ευρώ.

Στην περίπτωση που οι δυο γονείς δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν το συγκεκριμένο πόσο, τα πέντε από τα επτά παιδιά τους, δεν θα μπορούσαν ούτε να προβούν στην έκδοση ταυτότητας, ούτε να φοιτήσουν στο σχολείο ενώ θα ήταν και ανασφάλιστα, παράνομα και ανύπαρκτα με λίγα λόγια.

Η Ζανγκ Ρονγκρόνγκ είναι επίσης μία επιτυχημένη επιχειρηματίας. Δραστηριοποιείται στην Γκουανγκντόνγκ, την πιο ισχυρή οικονομικά από τις κινεζικές επαρχίες, ως ιδιοκτήτρια μιας εταιρείας παραγωγής ενδυμάτων, ενός κοσμηματοπωλείου και ενός ινστιτούτου αισθητικής. Είχε, οπότε, την πολυτέλεια να φτιάξει μια πολυμελή οικογένεια, πληρώνοντας, φυσικά, το ανάλογο αντίτιμο.

Μιλώντας στην αγγλόφωνη εφημερίδα του Χονγκ – Κονγκ South China Morning, η Ζανγκ ανέφερε πως ήθελε να αποκτήσει επτά παιδιά επειδή «το 7 είναι ο τέλειος αριθμός». Το μικρότερο από αυτά γεννήθηκε πριν από ένα χρόνο ενώ το μεγαλύτερο είναι 14 ετών και σύμφωνα με τη μητέρα τους η διαφορά ηλικίας της επιτρέπει να ανταποκρίνεται καλύτερα στα οικογενειακά και επαγγελματικά καθήκοντά της.

«Κάποιοι θεωρούν πως πρέπει να είμαι εξουθενωμένη από την ανατροφή επτά παιδιών. Αλλοι αναφέρουν ότι όσον αφορά την ανατροφή παιδιών μετράει η ποιότητα, όχι η ποσότητα», σημείωσε η πολύτεκνη μητέρα, εξηγώντας, όμως, πως «στην πραγματικότητα δεν αισθάνομαι τόσο κουρασμένη. Είναι σαν να χορεύεις, εάν σου αρέσει ο χορός, αισθάνεσαι άνετα ακόμα και όταν ιδρώνεις. Οσον αφορά την ποιότητα, τα παιδιά μου είναι όλα πολύ χαρούμενα. Και σιγουρεύτηκα πως μπορούσα να αντεπεξέλθω οικονομικά, πριν φέρω στον κόσμο τα μικρότερα από αυτά».

Το ευτυχισμένο ζευγάρι έχει πέντε αγόρια και δύο κορίτσια, σε μία χώρα όπου ο αριθμός των γεννήσεων παρουσιάζει δραματική μείωση τα τελευταία χρόνια, κυρίως εξαιτίας της διαβόητης «πολιτικής του ενός παιδιού» που επιβλήθηκε (με αρκετές εξαιρέσεις) το 1979 και καταργήθηκε το 2015 για να αντικατασταθεί την επόμενη χρονιά από την «πολιτική των δύο παιδιών».

Στη δεκαετία του 1970 τα ζευγάρια της Κίνας είχαν κατά μέσο όρο τέσσερα παιδιά. Το Κόμμα – Κράτος, ωστόσο, έκρινε πως το βάρος της ανατροφής τόσων παιδιών, θα παρεμπόδιζε την εντυπωσιακή ανάπτυξη της χώρας η οποία μέσα σε τέσσερις δεκαετίες κατάφερε να καταστεί οικονομική (και όχι μόνον) υπερδύναμη.

«Λιγότερα παιδιά, περισσότερους χοίρους»

Επί δεκαετίες στους τοίχους σπιτιών σε αγροτικές, κυρίως, περιοχές κολλούσαν αφίσες που προέτρεπαν τους πολίτες «να κάνουν λιγότερα παιδιά και να εκτρέφουν περισσότερους χοίρους» – μας πληροφορεί ο Γκουίντο Σανταβέκι, ανταποκριτής της Corriere della Sera στο Πεκίνο – «και μέσα σε σαράντα χρόνια οι δημόσιοι γιατροί πραγματοποίησαν 336 εκατομμύρια εκτρώσεις, στείρωσαν 196 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες και τοποθέτησαν 406 εκατομμύρια ενδομήτρια σπειράματα».

Τελικά, έπειτα από έναν εκτενέστατο πολιτικό (αλλά όχι δημόσιο ούτε ηθικό) διάλογο, το 2016 ο σχετικός νόμος τροποποιήθηκε και πλέον στην Κίνα εντός γάμου ένα ζευγάρι μπορεί να αποκτήσει έως δύο παιδιά. Το κινεζικό καθεστώς προέβη στην εν λόγω ιστορική αλλαγή έχοντας και πάλι στο νου τους κυρίως την οικονομία. Ο πληθυσμός της Κίνας, 1,4 δισ. άνθρωποι, παρουσιάζει σταθεροποιητικές τάσεις τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο εκτιμάται πως το 2050 το ένα τέταρτο των πολιτών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας θα είναι ηλικίας άνω των 65 ετών και το κράτος δεν θα μπορεί να τους συντηρεί, εξηγεί ο ιταλός δημοσιογράφος.

Το 2019 γεννήθηκαν στην Κίνα 14,65 εκατομμύρια παιδιά, 580.000 λιγότερα σε σχέση με το 2018 και αυτό ανησυχεί ιδιαίτερα τις κινεζικές αρχές, καθώς πλέον γνωρίζουν πολύ καλά ότι όταν ο ενεργός πληθυσμός μειώνεται, μειώνονται κατά κανόνα και η ζήτηση και η κατανάλωση. «Κινδυνεύουμε να γεράσουμε πριν να πλουτίσουμε», παραδέχτηκε τον περασμένο Νοέμβριο η Κάι Φανγκ, αντιπρόεδρος της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών, της κύριας κυβερνητικής δεξαμενής σκέψης στην Κίνα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...