850
Σήμερα βρίσκεται σε εφαρμογή το μεγαλύτερο εργαλείο ρευστότητας που έχει δοθεί ποτέ για τις επιχειρήσεις, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης στην απάντησή του προς τον Νίκο Παππά | ΙΝΤΙΜΕnews

«Πληρωμένη» απάντηση Γεωργιάδη σε Παππά: «Εσείς πήρατε 3ο μνημόνιο, εμείς πήραμε 32 δισ. ευρώ!»

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουνίου 2020, 18:24
Σήμερα βρίσκεται σε εφαρμογή το μεγαλύτερο εργαλείο ρευστότητας που έχει δοθεί ποτέ για τις επιχειρήσεις, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης στην απάντησή του προς τον Νίκο Παππά
|ΙΝΤΙΜΕnews

«Πληρωμένη» απάντηση Γεωργιάδη σε Παππά: «Εσείς πήρατε 3ο μνημόνιο, εμείς πήραμε 32 δισ. ευρώ!»

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουνίου 2020, 18:24

Ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, επιχείρησε να ασκήσει αντιπολίτευση, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν ασκεί πολιτική ουσιαστικής στήριξης για τις πληγείσες λόγω κορονοϊού, επιχειρήσεις.

«Είμαστε δύο μήνες μετά την επιβολή των διοικητικών μέτρων κλεισίματος μεγάλου κομματιού της οικονομίας και οι επιχειρήσεις δεν έχουν δει μέτρα στήριξης», διαμαρτυρήθηκε ο κ. Παππάς, μιλώντας στη Βουλή, για να λάβει άμεση απάντηση από τον αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνι Γεωργιάδη.

«Εσείς πήρατε 3ο μνημόνιο, εμείς πήραμε 32 δισ. ευρώ!» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός αναφερόμενος στους ΄πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης που προορίζονται για τη χώρα μας.

Ειδική αναφορά εξάλλου έκανε στην έναρξη λειτουργίας του νέου εγγυοδοτικού εργαλείου των 7 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις, μέσω ειδικής πλατφόρμας.

«Είναι», τόνισε, «το μεγαλύτερο εργαλείο ρευστότητας που έχει δοθεί ποτέ για τις επιχειρήσεις. Βρείτε μου εσείς οποιαδήποτε στιγμή, από το 1830, που το Ελληνικό Δημόσιο να εγγυήθηκε 7 δισ. ευρώ, για να πάνε αποκλειστικά στις επιχειρήσεις. Είναι η πρώτη φορά. Αρα το υπουργείο Ανάπτυξης, η κυβέρνηση και η Ελληνική Δημοκρατία έχουν μια επιτυχία σήμερα».

«Είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που βάλαμε σε λειτουργία εγγυοδοτικό ταμείο. Κινηθήκαμε με εξαιρετικά μεγάλη ταχύτητα. Είναι ένα εργαλείο που άλλες χώρες έχουν ανακοινώσει ότι θα λειτουργήσει από Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο, στην Ελλάδα ξεκινάει αρχές Ιουνίου. Αρα η κυβέρνηση δείχνει έμπρακτα ότι την ενδιαφέρει να φτάσει η ρευστότητα στις επιχειρήσεις», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο, που θα είναι διαθέσιμο ως το τέλος του έτους αφορά νέες χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων για Κεφάλαιο Κίνησης (συμπεριλαμβανομένων και των απλών, μη μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων) που θα έχουν διάρκεια ως πέντε έτη, συμπεριλαμβανομένης τυχόν περιόδου χάριτος.

Tο ύψος του δανείου δεν μπορεί να υπερβαίνει το 25% του συνολικού κύκλου εργασιών της επιχείρησης για το 2019 ή το διπλάσιο του ετήσιου μισθολογικού κόστους της επιχείρησης για το 2019, με δυνατότητα υπερβάσεων κατ’ εξαίρεση.

Προηγουμένως ο Νίκος Παππάς είχε κάνει λόγο για αναποτελεσματικότητα των εργαλείων ενίσχυσης της ρευστότητας, υποστηρίζοντας ότι η πλειονότητα των πληττόμενων επιχειρήσεων, κυρίως οι μικρές και μεσαίες, είναι ουσιαστικά αποκλεισμένες από αυτά.

«Εμείς κάναμε μια απλή πρόταση. Υπάρχουν παραδείγματα επιχειρήσεων με ελάχιστους εργαζόμενους που πήραν επιστρεπτέα προκαταβολή 100.000 ευρώ και 150.000 ευρώ. Και επιχειρήσεις που είχαν 80 και 100 εργαζόμενους και βγήκε επιστρεπτέα προκαταβολή 4.000 ευρώ. Λέμε λοιπόν, με κριτήριο την απασχόληση, 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο και όχι σαν την επιστρεπτέα που είναι σαν κρατικό δάνειο και που η επιχείρηση μπορεί να το πάρει και να το κάνει ό,τι θέλει. Να αναγνωρίσετε συγκεκριμένα έξοδα με τον απλό στόχο να μη συσσωρευθεί χρέος κατά τη διάρκεια του κορονοϊού», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός.

Ζήτημα έθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και για τα κριτήρια με τα οποία οι τράπεζες παρέχουν ρευστότητα.

«Σας καλώ να ανεβάσετε τους τόνους με τις τράπεζες και να αναλάβετε τις κατάλληλες πρωτοβουλίες», είπε απευθυνόμενος στον υπουργό Ανάπτυξης και επικαλέστηκε στοιχεία, από τις ίδιες τις τράπεζες, για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Τα νούμερα και τα αποτελέσματα από το πρώτο εγγυοδοτικό εργαλείο είναι απογοητευτικά», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς.

«Σέβομαι όλη σας την κριτική στις διοικήσεις των τραπεζών. Ακόμα περισσότερο διότι τους διορίσατε εσείς», του απάντησε ο Αδωνις Γεωργιάδης για να συμπληρώσει:

«Ολες οι διοικήσεις των τραπεζών, διορίστηκαν επί των ημερών σας. Αρα να έρχεστε εδώ και να κατηγορείτε αυτούς που επιλέξατε, είναι μια πράξη μετριοφροσύνης και το δέχομαι. Κάνατε κακές επιλογές. Εάν κάνατε και σε αυτό κακές επιλογές, δεσμεύομαι να το επανεξετάσουμε.

»Πράγματι, αν σε αυτό το εγγυοδοτικό εργαλείο το οποίο ξεκινάει σήμερα, μετρήσουμε, σε μερικές εβδομάδες, ότι κάποιες τράπεζες δεν δίνουν τα λεφτά σε επιχειρήσεις, οι σχέσεις μας μαζί τους θα εξελιχθούν πολύ άσχημα.

»Το ξεκαθαρίζω. Στις συμβάσεις που υπογράψαμε, δώσαμε σε κάθε τράπεζα το δανειοδοτικό εργαλείο αναλόγως του μεριδίου αγοράς που έχει η κάθε τράπεζα σήμερα.

»Αλλά στις 30 ημέρες θα μετρήσουμε πόσα χρήματα έχει δώσει η κάθε τράπεζα και γι΄αυτή την τράπεζα που έχει μείνει πίσω, θα αφαιρεθούν χρήματα για να πάνε στις τράπεζες που έχουν πάει πιο γρήγορα.

Αρα και οι διοικήσεις και τα μεσαία στελέχη των τραπεζών και όλα τα τραπεζικά στελέχη θα κριθούν από το εάν θα δώσουν γρήγορα τα λεφτά και βεβαίως τα λεφτά των τραπεζών και τα κέρδη τους θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα θα δώσουν τα λεφτά. Και σε αυτό θα είμαστε αμείλικτοι».

«Το μείζον ζήτημα», επέμεινε ο Νίκος Παππάς, «είναι εάν έχετε πρόθεση να προικοδοτήσετε την αναπτυξιακή τράπεζα ώστε να μπορέσει να διοχετεύσει το χρήμα στην αγορά, πέρα και έξω από τα τραπεζικά κριτήρια. Γιατί τα τραπεζικά κριτήρια είναι για περιόδους ομαλότητας, φτιαγμένα και σχεδιασμένα να ανακαλύπτουν τον στρατηγικό κακοπληρωτή. Αυτή τη στιγμή όλη η αγορά έχει πρόβλημα και αν αφήσουμε τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου να διοχετεύονται, μέσω των τραπεζών, με τα κριτήρια της προηγούμενης ημέρας που οι τράπεζες εφάρμοζαν, το μόνο που θα πετύχουμε είναι να βαθύνουμε την ύφεση».

«Τα τραπεζικά κριτήρια έχουν τεθεί από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό γιατί τα χρήματα αυτά είναι οι καταθέσεις μας.
Αν οι τράπεζες τα σκορπίσουν σε στρατηγικούς κακοπληρωτές, τα χρήματα που θα χαθούν θα είναι τα χρήματα των καταθετών», επεσήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και επανέλαβε: «Δίνουμε το μεγαλύτερο ποσό στις επιχειρήσεις που δόθηκε ποτέ στην ιστορία του ελληνικού κράτους και ταυτόχρονα κρατούμε τη δημοσιονομική μας σταθερότητα για να αποφεύγουμε τις περιπέτειες, στις οποίες θα μας οδηγούσε μια άφρων πολιτική».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...