603
«Δεν έχουμε λέξεις να περιγράψουμε τι έχει συμβεί» δήλωσε ένας από τους μηχανικούς σκαφών που έζησε αυτήν την απίστευτη περιπέτεια | Youtube

Πλήρωμα που εγκαταλείφθηκε για 4 χρόνια στη θάλασσα, πιάνει λιμάνι

Protagon Team Protagon Team 17 Φεβρουαρίου 2021, 19:49
«Δεν έχουμε λέξεις να περιγράψουμε τι έχει συμβεί» δήλωσε ένας από τους μηχανικούς σκαφών που έζησε αυτήν την απίστευτη περιπέτεια
|Youtube

Πλήρωμα που εγκαταλείφθηκε για 4 χρόνια στη θάλασσα, πιάνει λιμάνι

Protagon Team Protagon Team 17 Φεβρουαρίου 2021, 19:49

Τέσσερα ολόκληρα χρόνια είχε να πατήσει στεριά το πλήρωμα ενός πετρελαιοφόρου που είχε εγκαταλειφθεί στα ανοιχτά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Τελικά, οι ναυτικοί θα επιστρέψουν επιτέλους στο σπίτι τους και θα σμίξουν μετά από χρόνια με τις οικογένειές τους.

Οπως δήλωσαν στον Guardian, βίωσαν μία κόλαση στο πετρελαιοφόρο MT-Iba των 5.000 τόνων καθώς ο ιδιοκτήτης του δεξαμενόπλοιου αντιμετώπισε οικονομικά προβλήματα και σταμάτησε να πληρώνει τους μισθούς τους πριν από σχεδόν τρία χρόνια. Τελικά έλαβαν εγγυήσεις για τα χρήματα που τους οφείλονται και τώρα ελπίζουν να επαναπατριστούν τον Μάρτιο.

Το πενταμελές πλήρωμα είχε ένα σύντομο και συναισθηματικά φορτισμένο ταξίδι στην ξηρά για να συναντηθεί με εκπροσώπους της Alco Shipping, ιδιοκτήτριας εταιρείας του σκάφους, στην παραλία στο Ουμ Αλ Κουαΐν τη Δευτέρα.

Εκεί έλαβαν δύο επιταγές από έναν νέο αγοραστή, την Shark Power Marine Services, μέσω του φιλανθρωπικού οργανισμού Mission to Seafarers, το οποίο διαπραγματεύτηκε εκ μέρους τους.

Οι άνδρες του πληρώματος συμφώνησαν να λάβουν 165.000 δολάρια, ποσό που που αντιστοιχεί περίπου στο 65% έως και 70% των μισθών που τους οφείλονται.

Εντωμεταξύ, βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για την εκτίμηση της ζημιάς που υπέστη το πετρελαιοφόρο όταν έσπασε η άγκυρά του και παρασύρθηκε από το λιμάνι όπου είχε αγκυροβολήσει πριν από δυόμισι εβδομάδες.

Ο Νάι Γιν, ο 53χρονος επικεφαλής μηχανικός από την Μιανμάρ, δήλωσε: «Ο νέος αγοραστής μας έχει υποσχεθεί ότι θα φτάσουμε στο σπίτι και ελπίζω να φτάσω εκεί μετά τις 5 Μαρτίου. Η οικογένειά μου είναι πραγματικά ευτυχισμένη».

Ο Γιν και ο Ριασάτ Αλί, ένας 52χρονος βοηθός μηχανικού από το Πακιστάν, είναι στο πλοίο από τον Ιούλιο του 2017. Ο Μονκάρντ Σεΐχ, 26 ετών μάγειρας από την Ινδία, μπαρκάρισε στα τέλη του 2018, ενώ ο Βινάι Κουμάρ, 31 ετών, επίσης βοηθός μηχανικού και ο Νιρμάλ Σινγκ-Μπόρα, 22 ετών, και οι δύο από την Ινδία, εντάχθηκαν στο πλήρωμα στα τέλη του 2019.

«Ας ελπίσουμε ότι σε 15 μέρες από τώρα, θα είναι στο λιμάνι του Ντουμπάι και θα είναι έτοιμοι να πάνε σπίτι τους» δήλωσε ο Ρεβ Αντι Μπόουερμαν, περιφερειακός σύμβουλος ναυτικών αποστολών στη Μέση Ανατολή και τη Νότια Ασία

Ηταν μια συναισθηματικά φορτισμένη συνάντηση, είπε ο Μπόουερμαν, μιλώντας για την πρώτη φορά που μερικοί από τους ναυτικούς βρέθηκαν στην ξηρά μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια. «Το πλήρωμα κατέβηκε και κολύμπησε στην ακτή. Ο Νάι Γιν ήταν δακρυσμένος. Βρισκόταν επιτέλους μακριά από το σκάφος. Στα χέρια μου υπήρχε μια επιταγή. Δυστυχώς, όμως, δεν μπορούσαν απλά να παραιτηθούν και να πάνε σπίτι τους» δήλωσε.

Οι ναυτικοί συμφώνησαν να παραμείνουν εκεί για να κάνουν βασικές εργασίες στο πλοίο πριν το ρυμουλκήσουν στο Ντουμπάι, όπου θα περιμένουν άλλες 15 ημέρες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία πώλησής του. Στη συνέχεια θα πληρωθούν το υπόλοιπο των χρημάτων που τους οφείλεται και θα επαναπατριστούν.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Ενέργειας και Υποδομών των ΗΑΕ είπε ότι οι Αρχές βοηθούν τους ναυτικούς να ανανεώσουν τα διαβατήρια μέσω των πρεσβειών τους, ώστε να μπορούν να επαναπατριστούν γρήγορα. Τα μέλη του πληρώματος θα πρέπει να υποβληθούν σε τεστ κορονοϊού και εάν είναι αρνητικό, θα τους επιτραπεί να πετάξουν.

Ερωτηθείς γιατί τα ΗΑΕ είναι η χειρότερη χώρα όσον αφορά την εγκατάλειψη των ναυτικών, σύμφωνα με μια βάση δεδομένων που διαχειρίζεται ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός, ο εκπρόσωπος της χώρας είπε ότι είναι ένας πολυσύχναστος θαλάσσιος κόμβος, με 20 ενεργά λιμάνια και ότι αύξηση της δραστηριότητας προκάλεσε και περισσότερες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ο Μοχάμεντ Αρακεντί, συντονιστής δικτύου του αραβικού κόσμου και του Ιράν για τη Διεθνή Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Μεταφορές (ITF) δήλωσε ότι η ιστορία του Iba αποτελεί την απόδειξη ότι κάτι πάει πολύ λάθος και αυτό πρέπει να αλλάξει. «Οι ναυτικοί είναι το εργατικό δυναμικό που κρατά τα πλοία στη θάλασσα. Τα δικαιώματα, οι μισθοί, οι συνθήκες εργασίας και η ευημερία τους πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων» ανέφερε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...