551
Ο Θάνος Πλεύρης στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ | ΥοuTube/ΣΚΑΙ

Πλεύρης: Δεν θα λάβουμε μέτρα – Σε λογική συνύπαρξης με τον ιό και από το φθινόπωρο

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουνίου 2022, 09:55
Ο Θάνος Πλεύρης στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ
|ΥοuTube/ΣΚΑΙ

Πλεύρης: Δεν θα λάβουμε μέτρα – Σε λογική συνύπαρξης με τον ιό και από το φθινόπωρο

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουνίου 2022, 09:55

Η κυβέρνηση δεν προσανατολίζεται στη λήψη μέτρων, παρά την έξαρση που παρουσιάζουν τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, τονίζοντας ότι και από το φθινόπωρο θα κινηθεί σε μια λογική συνύπαρξης με τον ιό.

Οντως, είπε ο υπουργός Υγείας, διαπιστώνεται μια αύξηση στις μολύνσεις, η οποία φαίνεται να σταθεροποιείται βδομάδα προς βδομάδα, ωστόσο δεν είναι στην κορύφωσή της.

«Είναι ακόμα δυναμική η εξέλιξή της. Είχαμε ξεκινήσει πριν από 2-3 εβδομάδες με αύξηση 100%-120% και χθες ήταν στο 62%», ανέφερε ο κ. Πλεύρης και σε μία προσπάθεια να εξηγήσει τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων που καταγράφηκαν την Τρίτη, σημείωσε ότι έγιναν περίπου 180.000 τεστ.

Αυτή τη στιγμή, επανέλαβε, «τα κρούσματα ως κρούσματα δε μας απασχολούν. Μας απασχολούν αν αυτά μεταφέρονται σε νοσηλείες και κυρίως σε βαριές νοσηλείες». Και παρ’ όλο που αυξάνονται τα κρούσματα, οι διασωληνώσεις έχουν σταθεροποιηθεί. «Προφανώς και θα ανέβουν, αλλά είναι σε ένα χαμηλό επίπεδο, και έχουμε αναπτύξει 600 κλίνες ΜΕΘ Covid», συμπλήρωσε στη σχετική αναφορά του, ενώ, όπως είπε, αύξηση υπάρχει και στις απλές κλίνες, αλλά παραμένει χαμηλή η πληρότητα.

Κληθείς να σχολιάσει την πρόβλεψη του καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη για 400 διασωληνωμένους στο τέλος Ιουλίου, ο υπουργός αρκέστηκε να πει ότι τα μοντέλα που έχει ο ίδιος στη διάθεσή του δεν δείχνουν τέτοια νούμερα.

Ακόμη και για το ενδεχόμενο λήψης μέτρων μέσα στο καλοκαίρι, έστω σε τοπικό επίπεδο, ο υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι δεν χρειάζεται, καθώς το ΕΣΥ δεν πιέζεται.

«Θεωρούμε ότι από εδώ και πέρα, ακόμα και μετά στο φθινόπωρο, θα πάμε στη λογική της συνύπαρξης με τον ιό. Οχι από επιλογή, αλλά επειδή αυτή είναι η πορεία της πανδημίας. Οι μεταλλάξεις γίνονται πια πολύ μεταδοτικές χωρίς να είναι πιο νοσηρές και πρέπει να πηγαίνουμε σε πιο στοχευμένα μέτρα στις ευάλωτες ομάδες», εξήγησε.

Ενα από αυτά τα μέτρα –τόνισε– είναι ο εμβολιασμός. «Εχουμε κρούσματα σε επίπεδο Νοεμβρίου και οι θάνατοι είναι πολύ λιγότεροι, γιατί η εμβολιαστική κάλυψη είναι στο 90% στον ευάλωτο πληθυσμό και στο 75% στον ενήλικο πληθυσμό», σημείωσε.

Ερωτηθείς αν τα υπάρχοντα εμβόλια καλύπτουν τις μεταλλάξεις, είπε ότι προστατεύουν από τη βαριά νόσηση, αλλά έχουν λιγότερη προστασία ως προς τη μόλυνση στις τελευταίες παραλλαγές.

«Για τους άνω των 60 και τις ευάλωτες ομάδες υπάρχει ισχυρή σύσταση να πάνε να το κάνουν. Αυτός που κινδυνεύει πρέπει να εμβολιαστεί. Η Επιτροπή έχει πει ότι στην ηλικιακή κατηγορία 30-59 ετών δεν υπάρχει κλινικό όφελος, αλλά μπορεί κάποιος να το κάνει», ανέφερε για την τέταρτη δόση.

Στη συνέντευξή του ο Θάνος Πλεύρης ρωτήθηκε και για την «επίσκεψη» που έκαναν αντιεμβολιαστές έξω από το σπίτι του.

Για μία ακόμη φορά, ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι όσοι δεν εμβολιάζονται δεν πρέπει να εργάζονται και να υπηρετούν στο ΕΣΥ, επαναλαμβάνοντας ότι όσο διαρκεί η πανδημία θα είναι σε αναστολή.

«Από τον Φεβρουάριο οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται στο υπουργείο και έχουν κλειστή την πλαϊνή είσοδο. Υπάρχει το δικαίωμα διαμαρτυρίας. Ωστόσο, ενώ ήξεραν ότι είμαι καθ’ οδόν για το υπουργείο, πήγαν στο σπίτι μου και έμειναν μια ώρα. Σε ποιον διαμαρτύρονταν; Στον επτάχρονο γιο μου; Χθες, όταν έφευγα από το σπίτι, με ρώτησε ο γιος μου, “μπαμπά, θα έρθουν και σήμερα;”. Θεωρώ πιο έντιμο έναν προπηλακισμό δικό μου, παρά να πάνε στην οικογένειά μου. Για αποφάσεις δικές μου να την πληρώνουν η γυναίκα μου και τα παιδιά μου;», διερωτήθηκε ο υπουργός για την κίνηση των αντιεμβολιαστών να διαμαρτυρηθούν έξω από το σπίτι του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News