472
(φωτογραφία αρχείου) | Λιάκος Γιάννης / InTimeNews

Πλειστηριασμοί: Υπερψηφίστηκε (με τροποποιήσεις) η τροπολογία

Protagon Team Protagon Team 21 Δεκεμβρίου 2017, 22:19
(φωτογραφία αρχείου)
|Λιάκος Γιάννης / InTimeNews

Πλειστηριασμοί: Υπερψηφίστηκε (με τροποποιήσεις) η τροπολογία

Protagon Team Protagon Team 21 Δεκεμβρίου 2017, 22:19

Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής επέφερε το βράδυ της Πέμπτης ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής στην τροπολογία για τους πλειστηριασμούς, ώστε να γίνει αποδεκτή από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που είχαν εκφράσει έντονες διαφωνίες. Μάλιστα οι βουλευτές ξέσπασαν σε… χειροκροτήματα ανακούφισης, όταν ο υπουργός την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή ανακοίνωσε την απόσυρση της επίμαχης παραγράφου στην τροπολογία. Νωρίτερα το μεσημέρι ο κ. Κοντονής και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναγκάστηκαν να προβούν σε… μασάζ προς τους πανικόβλητους βουλευτές που ένιωσαν το έδαφος να φεύγει κάτω από τα πόδια τους μπροστά στην πολιτική αντίφαση που είχε διαμορφωθεί.

Μετά τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής, η τροπολογία προβλέπει την αυτόφωρη διαδικασία όσων:

-ασκούν βία σε συμβολαιογράφους (σ.σ. σήμερα η δίωξη ασκείται αυτεπαγγέλτως μόνο σε όσους ασκούν βία σε δημόσιους υπαλλήλους κατά την υπηρεσία τους)

-παρακωλύουν την διεξαγωγή πλειστηριασμών, είτε αυτοί διεξάγονται σε Ειρηνοδικεία είτε ηλεκτρονικά σε συμβολαιογραφικά γραφεία (σήμερα ισχύει μόνο για τα Ειρηνοδικεία)

Από την τροπολογία ο κ. Κοντονής αφαίρεσε την παράγραφο 2, με αποτέλεσμα να μην απειλούνται με αυτεπάγγελτη δίωξη όσοι απειλούν συμβολαιογράφους και να απαιτείται έγκληση από το θύμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος φέρεται να είπε ότι «δεν αποσύρεται η τροπολογία γιατί θα έχουμε πρόβλημα με τους Θεσμούς και την αξιολόγηση», ενώ συνέδεσε τη διάταξη με την ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Η κρίσιμη τροπολογία εγκρίθηκε με τη θετική ψήφο των 146 παρόντων βουλευτών της συγκυβέρνησης, κατά την διάρκεια ονομαστικής ψηφοφορίας στη Βουλή. Από τους επτά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μόνο η απουσία του Γιάννη Μιχελογιαννάκη, θεωρείται ως «αντάρτικο», καθώς για τους άλλους έξι, δηλωνόταν ότι η απουσία τους δεν ενέχει στοιχείο διαφωνίας προς την επίμαχη ρύθμιση.

Ο κ. Μιχελογιαννάκης είχε ουσιαστικά προαναγγείλει την διαφοροποίησή του: «Σε καμία περίπτωση το DNA του ΣΥΡΙΖΑ δεν αφήνει περιθώρια για ποινικοποίηση λαϊκών κινητοποιήσεων», είπε σε αποστροφή της ομιλίας του. «Αλλο οι πολιτικές διαμαρτυρίες και άλλο η βία», απάντησε αργότερα ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Μάλιστα, ο κ. Μιχελογιαννάκης επέμεινε την απόσυρση της τροπολογίας.

Στην ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη (έπειτα από αίτημα του ΚΚΕ) αργά το βράδυ, απέναντι στα 146 «ναι» της πλειοψηφίας, «παρών» ψήφισαν ΝΔ, ΔΗΣΥ και Ποτάμι, ενώ καταψήφισαν η Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ και η Ενωση Κεντρώων.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

veltiosi 11
Σύγκληση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις γιορτές

Οι βουλευτές που συμμετείχαν στη… σύσκεψη εργασίας που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή πριν από την ψήφιση της τροπολογίας του υπουργείου Δικαιοσύνης για την επέκταση του ισχύοντος νόμου που αφορά στην προστασία των συμβολαιογράφων (πέραν των Ειρηνοδικείων) και στα συμβολαιογραφικά τους γραφεία, με αίτημα την συνολική αντιμετώπιση της προστασίας της πρώτης λαϊκής κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, ζήτησαν τη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις γιορτές.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν από την κυβέρνηση να παρουσιάσει προς συζήτηση και έγκριση τις νομοθετικές και άλλες παρεμβάσεις για τη θωράκιση και την περαιτέρω ενίσχυση της διακηρυγμένης κυβερνητικής και κομματικής βούλησης για την προστασία της πρώτης λαϊκής κατοικίας για χρέη προς το Δημόσιο και τις Τράπεζες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...