842
| INTIMEnews

Πλακιωτάκης: «Πόρτα» από το Λιμενικό σε 2.500 ταξιδιώτες μόνο το τελευταίο τριήμερο

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουλίου 2021, 11:39
|INTIMEnews

Πλακιωτάκης: «Πόρτα» από το Λιμενικό σε 2.500 ταξιδιώτες μόνο το τελευταίο τριήμερο

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουλίου 2021, 11:39

Στα αποτελέσματα της αυστηροποίησης των ελέγχων στα λιμάνια όλης της χώρας στάθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, παραδεχόμενος ότι από την ημέρα που την ευθύνη των ελέγχων ανέλαβε το Λιμενικό Σώμα, αποδείχθηκε ότι κατά το προηγούμενο διάστημα ήταν… ελλιπείς.

Χαρακτηριστικό το γεγονός ότι μόνο το περασμένο τριήμερο, δεν επετράπη η αναχώρηση με τα πλοία της ακτοπλοΐας σε 2.500 ταξιδιώτες!

«Πράγματι, διαπιστώσαμε ελλιπείς ελέγχους, γι’ αυτό και το Λιμενικό Σώμα ανέλαβε τους ελέγχους πριν την επιβίβαση στα πλοία. Μόνο το τριήμερο περίπου 2.500 δεν κατάφεραν να επιβιβαστούν στα πλοία. Πέρα από τους ελέγχους, όμως, χρειάζεται και η συνεργασία όλων, και των επιβατών και των μελών των πληρωμάτων», ανέφερε ο κ. Πλακιωτάκης σε δηλώσεις του στο Οpen το πρωί της Δευτέρας.

«Για αυτόν τον λόγο», πρόσθεσε, «εμείς ζητήσαμε οι ταξιδιώτες να προσέρχονται τουλάχιστον μιάμιση ώρα πριν την επιβίβασή τους, να τηρούν τα μέτρα ασφαλείας καθόλη τη διάρκεια του ταξιδιού και να έχουν τα αναγκαία έγγραφα».

Οσο για τους ελέγχους σε ερασιτεχνικά και επαγγελματικά σκάφη (θαλαμηγούς, ταχύπλοα κ.τ.λ.), ο υπουργός παραδέχθηκε ότι μόνο δειγματοληπτικοί έλεγχοι μπορούν να γίνουν.

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, «τα θέματα της προστασίας της υγείας αποτελούν για εμάς προτεραιότητα. Είναι προτιμότερο, όμως, για συγκεκριμένο και περιορισμένο χρονικό διάστημα να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα, για να μη χαθεί ολόκληρη η τουριστική περίοδος» και επανέλαβε ότι «το “κλειδί” στην αντιμετώπιση της πανδημίας είναι η αύξηση του εμβολιαστικού προγράμματος».

Οι  έλεγχοι, διαβεβαίωσε ο κ. Πλακιωτάκης,  θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται με απόλυτη πληρότητα, δεν θα υπάρχει κανένας εφησυχασμός. «Δεν έχουμε καμία τιμωρητική διάθεση, δεν θέλουμε να επιβάλλουμε πρόστιμα ή να προβαίνουμε σε συλλήψεις. Απλά ζητάμε τη συνεργασία των επιβατών για να προστατεύσουμε την υγεία τους αλλά και την υγεία των οικογενειών τους. Το ότι πηγαίνουμε διακοπές δεν σημαίνει ότι σταματάμε να τηρούμε τα μέτρα ασφαλείας», κατέληξε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Ερωτηθείς τέλος για τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν στη Μύκονο, ο κ. Πλακιωτάκης σημείωσε ότι «ελήφθησαν συγκεκριμένα μέτρα και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα» και «είναι καλύτερα -είπε- μία μικρή ταλαιπωρία, παρά η απώλεια μιας ολόκληρης τουριστικής σεζόν».

Υπενθυμίζεται πως όσοι επιθυμούν να ταξιδέψουν με πλοίο πρέπει:

Να επιδείξουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, εφόσον έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό, ή

Να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί είτε σε εργαστηριακό έλεγχο Cοvid-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού, είτε σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού (rapid test) εντός των τελευταίων 48 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού. Η αρνητική διάγνωση του εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR και του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test αποδεικνύονται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης ή
Να επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες μετά από αυτόν. Η υποχρέωση περιλαμβάνει ανηλίκους από 12 ετών και άνω.

Οι ανήλικοι από 12 έως 17 ετών μπορούν να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) 24 ώρες πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.

Εξαιρούνται:

Οι επιβάτες που μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση, οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test)

Οι επιβάτες που μετακινούνται σε ακτοπλοϊκές συνδέσεις μεταξύ νήσων της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας, οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test), είτε σε εβδομαδιαία βάση, σύμφωνα με τα γενικώς ισχύοντα, είτε εντός 24 ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού

Οι επιβάτες που μετακινούνται στις πορθμειακές γραμμές Πέραμα-Παλούκια Σαλαμίνας, Πέραμα Μεγαρίδος-Φανερωμένη Σαλαμίνας, Ρίο-Αντίρριο, στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις από την ηπειρωτική χώρα προς την Εύβοια, καθώς και στις πορθμειακές γραμμές Πόρος-Γαλατάς, Πούντα-Ελαφόνησος Λακωνίας και Τρυπητή-Αμμουλιανή Χαλκιδικής, οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) 24 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού. Κατά την επιστροφή από τα νησιά συνιστάται επίσης η διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

Η επιστροφή

Από την Παρασκευή 16 Ιουλίου 2021, η επιβίβαση των επιβατών στα πλοία καθώς και στα θαλάσσια ταξί και τις λάντζες από τα νησιά προς τα λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδας επιτρέπεται εφόσον οι επιβάτες πληρούν τις κατωτέρω προϋποθέσεις:

Εχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή

Εχουν διαγνωσθεί αρνητικοί είτε σε εργαστηριακό έλεγχο για κορονοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου είτε σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test) εντός των τελευταίων σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου. Η αρνητική διάγνωση του εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR και του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test αποδεικνύονται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης, ή

Επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν, ή

Εναλλακτικά, προσκομίζουν βεβαίωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού Ελέγχου (self-test) που έχει διενεργηθεί έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου.

Για την αποφυγή καθυστερήσεων, παρακαλούνται οι επιβάτες να προσέρχονται στα λιμάνια για την επιβίβασή τους τουλάχιστον μιάμιση ώρα πριν την προγραμματισμένη ώρα απόπλου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...