582
Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη για τους εμβολιασμούς στο «war room» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας την περασμένη Παρασκευή | ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Πίσω από τους αριθμούς, ο κ. Εμβόλιο και ο θηλυκός Τσιόδρας

Protagon Team Protagon Team 21 Δεκεμβρίου 2020, 07:38
Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη για τους εμβολιασμούς στο «war room» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας την περασμένη Παρασκευή
|ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Πίσω από τους αριθμούς, ο κ. Εμβόλιο και ο θηλυκός Τσιόδρας

Protagon Team Protagon Team 21 Δεκεμβρίου 2020, 07:38

Η αντίστροφη μέτρηση πλέον έχει ξεκινήσει για τα καλά και τα ειδικά διαμορφωμένα ψυγεία είναι έτοιμα να υποδεχθούν το εμβόλιο της Pfizer που, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα φτάσει στη χώρα μας το Σάββατο, 26 Δεκεμβρίου, εφόσον σήμερα η ΕΜΑ, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων, το εγκρίνει. Με αυτά τα δεδομένα, οι πρώτοι εμβολιασμοί έχουν προγραμματιστεί σε πέντε νοσοκομεία της Αττικής για την ερχόμενη Κυριακή.

Αυτά είναι, λίγο έως πολύ, γνωστά. Στην κυβέρνηση, πάντως, έχουν βγάλει το… τεφτέρι και γράφουν, μετρώντας τις δόσεις εμβολίων που η χώρα έχει λαμβάνειν το επόμενο διάστημα, μπας και ως την άνοιξη έχουμε, κάπως, βγει στο ξέφωτο.

Η πρώτη ανάσα θα είναι λοιπόν οι 400.000 δόσεις της Pfizer, που θα έρθουν ως το τέλος του Ιανουαρίου, σύμφωνα με πληροφορίες, με έναν ρυθμό περίπου 80.000 ανά εβδομάδα. Μετά την πρώτη παρτίδα, αμέσως μετά τα Χριστούγεννα, νεότερη παράδοση αναμένεται περί την Πρωτοχρονιά. Και κάπως έτσι θα κυλούν οι μέρες…

Επόμενη στη χρονοσειρά των παραδόσεων είναι, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η Moderna, το εμβόλιο της οποίας συζητείται στην ΕΜΑ ανήμερα των Φώτων, στις 6 Ιανουαρίου. Με βάση τον προγραμματισμό της κυβέρνησης, από αυτό το εμβόλιο θα πρέπει να περιμένουμε λίγο κάτω από 250.000 δόσεις στο πρώτο τρίμηνο του έτους και έχουμε συνέχεια, καθώς η ΕΕ αποφάσισε να ενεργοποιήσει τη ρήτρα αγοράς ακόμη 80 εκατ. εμβολίων αυτής της εταιρίας.

Τέλος, κατά τα φαινόμενα, το εμβόλιο ευρείας διανομής θα είναι αυτό της AstraΖeneca, το οποίο μάλιστα αναμένεται να εγκριθεί νωρίτερα από τις αρχές Φεβρουαρίου, όπως υπολογιζόταν – ίσως στο τέλος Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, από αυτό το εμβόλιο η χώρα μας έχει λαμβάνειν σε πρώτη φάση σχεδόν 600.000 δόσεις, με εβδομαδιαίες παραδόσεις 100.000 -120.000 δόσεων, πιθανώς από τις αρχές Φεβρουαρίου.

Με βάση τον σχεδιασμό, οι επικείμενοι πρώτοι εμβολιασμοί θα αφορούν περί τους υγειονομικούς της πρώτης γραμμής. Η κυβέρνηση εμφανίζεται ικανοποιημένη από την δηλωθείσα συμμετοχή στα νοσοκομεία αναφοράς όπου θα γίνουν συμβολικοί εμβολιασμοί την ερχόμενη Κυριακή.

Μετά τους υγειονομικούς και τους εργαζομένους και τροφίμους των Μονάδων Φροντίδας Υγείας, αναμένεται να ακολουθήσει ο γενικός πληθυσμός. Τα πρώτα ραντεβού θα ξεκινήσουν να κλείνονται, είτε μέσω των ψηφιακών είτε μέσω των φυσικών καναλιών, στα μέσα Ιανουαρίου, ενώ οι πρώτοι εμβολιασμοί θα πρέπει να αναμένονται στο τέλος Ιανουαρίου. Κατά πληροφορίες, οι πρώτοι προς εμβολιασμό θα είναι οι άνω των 85, οι οποίοι έχουν προσδιοριστεί σε περίπου 300.000 άτομα.

Ο… κ. Εμβόλιο και ο θηλυκός Τσιόδρας

Την ίδια ώρα, το εμβόλιο στη χώρα μας θα έχει και πρόσωπο, καθώς κάθε Δευτέρα στην ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας θα συμμετέχουν ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Ο Πρωθυπουργός με τη Μαρία Θεοδωρίδου και τον Μάριο Θεμιστοκλέους

Ο πρώτος θεωρείται, εντός του κυβερνητικού επιτελείου, ως ο… κ. Εμβόλιο, καθώς είναι αυτός που έχει χειριστεί όλα τα logistics του πιο μεγάλου, ίσως, project που έχει κληθεί να φέρει εις πέρας αυτή η κυβέρνηση. Ο νευροχειρουργός και manager της Υγείας κ. Θεμιστοκλέους ανήκει στους σαραντάρηδες της κυβέρνησης, με προέλευση από τον χώρο της Κεντροαριστεράς, ενώ έχει κερδίσει τις εντυπώσεις όλες τις προηγούμενες εβδομάδες και συμμετέχει σε όλες τις κρίσιμες συσκέψεις, αλλά και στην καθημερινή, απογευματινή σύσκεψη στις 19:00 στην Πολιτική Προστασία.

Όσο για την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού κυρία Θεοδωρίδου, επιστήμονες και κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για μία εξαίρετη επιστήμονα, βαθιά γνώστρια του αντικειμένου, που διαθέτει και την ενσυναίσθηση να «απαντά» με προσήνεια στις εύλογες ανησυχίες των πολιτών γύρω από το εμβόλιο. Με άλλα λόγια, η κυρία Θεοδωρίδου θα ενδυθεί το κοστούμι του κ. Τσιόδρα σε αυτή την κρίσιμη φάση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...