331
Παριζιάνοι δροσίζονται στα σιντριβάνια του Τροκαντερό τον Αύγουστο του 2018 - φέτος τα πράγματα ίσως είναι ακόμη χειρότερα | EPA/CAROLINE BLUMBERG

Πισίνες και κλιματιζόμενες αίθουσες κατά του καύσωνα που έρχεται (και) στο Παρίσι

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουνίου 2019, 13:49
Παριζιάνοι δροσίζονται στα σιντριβάνια του Τροκαντερό τον Αύγουστο του 2018 - φέτος τα πράγματα ίσως είναι ακόμη χειρότερα
| EPA/CAROLINE BLUMBERG

Πισίνες και κλιματιζόμενες αίθουσες κατά του καύσωνα που έρχεται (και) στο Παρίσι

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουνίου 2019, 13:49

Το Παρίσι, μια πόλη μάλλον ασυνήθιστη σε θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 35 βαθμούς, οργανώνει την άμυνά της απέναντι στα ακραία φαινόμενα που έχει να αντιμετωπίσει αυτή την εβδομάδα.

Η τραυματική εμπειρία του κύματος καύσωνα του 2003 που άφησε χιλιάδες νεκρούς είναι ακόμη νωπή καθώς η Γαλλία και ως ένα βαθμό και άλλες ευρωπαϊκές χώρες είχαν βρεθεί απροετοίμαστες.

Εκείνο το «φονικό καλοκαίρι», όπως είχε αποκληθεί, προκάλεσε τον θάνατο 15.000 ανθρώπων ανάμεσα στις 4 και τις 18 Αυγούστου. Δεν είναι όμως απίθανο ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων να είναι μεγαλύτερος.

Σχεδόν δύο δεκαετίες αργότερα, η οργάνωση είναι καλύτερη, αλλά η ανησυχία για τις ευπαθείς ομάδες –όσοι είναι μόνοι ή ηλικιωμένοι- είναι ίδια.

Έτσι από σήμερα Δευτέρα, όπως σημειώνει ο Guardian, οι πισίνες στο Παρίσι θα μένουν ανοιχτές και το βράδυ, όπως και 13 μεγάλα πάρκα της πόλης. Θα στηθούν ακόμη και τρεις προσωρινές πισίνες σε υποβαθμισμένες περιοχές με υψηλό πληθυσμό.

Σε ένα μέτρο που θυμίζει Ελλάδα, ο δήμος θα φροντίσει να έχει διαθέσιμους χώρους με κλιματισμό τις πιο θερμές ώρες της ημέρας (2 με 6 το απόγευμα).

Μεγάλο είναι το πρόβλημα του πληθυσμού των αστέγων στην πόλη (πολλοί είναι μετανάστες) που κοιμούνται κάτω από γέφυρες ή στο πλάι των δρόμων.

Η δήμαρχος Αν Ινταλγκό ανακοίνωσε ότι θα διανεμηθούν 5.000 δοχεία νερού ενώ θα υπάρξει και αυξημένη παρουσία στους δρόμους εργαζομένων στις κοινωνικές υπηρεσίες.

Σε επιφυλακή θα είναι και τα νοσοκομεία που αναμένουν αυξημένο αριθμό περιστατικών θερμοπληξίας, αν και, όπως αναφέρει ο Guardian, σε πολλά από τα νοσηλευτικά ιδρύματα έχουν γίνει κινητοποιήσεις λόγω των ανεπαρκών μέσων για την αντιμετώπιση των εκτάκτων περιστατικών.

Εν τω μεταξύ, στην Ισπανία θερμοκρασίες «άνω των 35°C», ίσως και μεγαλύτερες των 40°C, θα επικρατήσουν μέχρι τις 30 Ιουνίου, αλλά «δεν αποκλείεται και να παραταθούν μέχρι τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου», προειδοποιεί η μετεωρολογική υπηρεσία.

Οι βελγικές Αρχές επίσης απηύθυναν προειδοποίηση για θερμοκρασίες 34° ή 35° από την Τρίτη. Παράλληλα, η Γερμανία περιμένει νέο ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών, όχι μόνο για τον Ιούνιο, αλλά για ολόκληρο το καλοκαίρι, που είναι πιθανόν να ξεπεράσουν τους 40,3°C, που καταγράφηκαν τον Ιούλιο 2015 στην Βαυαρία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...