458
Πολική άρκτος της Γροιλανδίας ψαρεύει στα νερά που είναι και αλμυρά λόγω θαλάσσης και γλυκά λόγω της τήξεως των πάγων | Thomas W. Johansen/NASA Oceans Melting Greenland/Handout via REUTERS

Γιατί είναι πιο τυχερές οι λευκές αρκούδες της Γροιλανδίας

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουνίου 2022, 17:37
Πολική άρκτος της Γροιλανδίας ψαρεύει στα νερά που είναι και αλμυρά λόγω θαλάσσης και γλυκά λόγω της τήξεως των πάγων
|Thomas W. Johansen/NASA Oceans Melting Greenland/Handout via REUTERS

Γιατί είναι πιο τυχερές οι λευκές αρκούδες της Γροιλανδίας

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουνίου 2022, 17:37

Οι λευκές αρκούδες της Αρκτικής είναι από τα μεγαλύτερα σαρκοφάγα ζώα του πλανήτη και ζυγίζουν από 400 έως 600 κιλά. Μάλιστα οι αρσενικές μπορούν να φτάσουν σε μήκος τα 2,5 μέτρα. Ωστόσο, το 11 εκατοστών στρώμα λίπους του σώματός τους, που προστατεύει τις πολικές άρκτους από το παγωμένο νερό όπου βουτούν για να ψαρέψουν φώκιες και μικρά θηλαστικά, γίνεται λιγότερο απαραίτητο πλέον. Και η αιτία είναι η υπερθέρμανση στην οποία οφείλεται η τήξη των πάγων.

Στη Γροιλανδία μία ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής την οικολόγο Κριστίν Λάιντρ του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον ανακάλυψε πολικές αρκούδες εξαιρετικά απομονωμένες από τα υπόλοιπα ζώα του είδους τους. Μάλιστα την ιδιαιτερότητά τους πιστοποίησε η σχετική έρευνα DNA που έγινε. Τα συγκριμένα ζώα δύνανται να κυνηγούν πιο εύκολα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα επειδή διευκολύνονται από το μείγμα πάγου και γλυκού νερού του βιότοπου όπου ζουν. Κατά κάποιον τρόπο, δηλαδή, αυτές οι αρκούδες ανθίστανται περισσότερο στην κλιματική αλλαγή παρά το λιώσιμο των πάγων.

Πολικές αρκούδες της Γροιλανδίας – τις φωτογράφισε η οικολόγος ερευνήτρια Κριστίν Λάιντρ του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον (Kristin Laidre/University of Washington/Handout via REUTERS)

Οπως λέει το WWF, η άνοδος της θερμοκρασίας και η τήξη των παγετώνων επηρεάζουν τη ζωή της πολικής αρκούδας αλλάζοντας τις συνήθειές της, ακόμη και την εμφάνισή της: «Με το λιώσιμο των πάγων οι λευκές αρκούδες δυσκολεύονται να βρουν τροφή, διότι ναι μεν είναι καταπληκτικές κολυμβήτριες, πρέπει όμως να ταξιδεύουν πιο μακριά στην ανοιχτή θάλασσα». Αλλάζει τα πράγματα αυτή η ανακάλυψη της Γροιλανδίας; «Η μελέτη παρέχει στοιχεία για τις αρκούδες της νοτιοανατολικής ακτής της Γροιλανδίας, για έναν πληθυσμό που επιβιώνει με ιδιαίτερο τρόπο» λέει η Λάιντρ.

«Αυτές οι αρκούδες κυνηγούν στον πάγο της θάλασσας μόνο για 100 ημέρες κάθε χρόνο, δηλαδή για σύντομη χρονική περίοδο. Συνδυάζουν την κυνηγετική περίοδο στον πάγο με πρόσβαση στον πάγο του παγετώνα που αποτελείται από γλυκό νερό και έτσι διαμορφώνει έναν ασυνήθιστο βιότοπο στην Αρκτική» λέει η οικολόγος του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον, δίνοντας και την πληροφορία ότι ο εντοπισμός αυτών των ζώων έγινε το 2015. Συν τω χρόνω διαπιστώθηκαν οι διαφορές τους από τα υπόλοιπα είδη λευκών αρκούδων.

Σήμερα υπάρχουν 26.000 πολικές αρκούδες επί Γης, χωρισμένες σε 19 υποπληθυσμούς σε διάφορα σημεία της Αρκτικής. Η Λάιντρ δεν είναι αισιόδοξη για το μέλλον τους: «Η απώλεια πάγου της Αρκτικής παραμένει η κύρια απειλή για όλες τις πολικές αρκούδες. Η δική μας μελέτη δεν αλλάζει τα πράγματα. Ο θαλάσσιος πάγος συνεχίζει να μειώνεται σε όλη την Αρκτική, πράγμα που σημαίνει ότι διακυβεύεται η επιβίωση των πολικών αρκούδων. Θα μειωθεί σημαντικά ο αριθμός τους, καθώς το κλίμα θερμαίνεται».

Το συμπέρασμα είναι ότι το συγκεκριμένο υποείδος πολικών άρκτων της Γροιλανδίας ενδέχεται να επιβιώσει λίγο παραπάνω σε συνθήκες τήξης πάγων, όμως για το γενικό πλάνο των λευκών αρκούδων απαιτείται τα πράγματα είναι δυσοίωνα: απαιτείται αποφασιστική δράση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...