Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στο pressroom | INTIMEnews
Επικαιρότητα

«Πιο δίκαιος» ο νέος εκλογικός νόμος – έως 22 Ιανουαρίου η ψήφισή του

Η κυβέρνηση καταθέτει προς ψήφιση τον νέο εκλογικό νόμο σε χρόνο μακριά από τις επόμενες εκλογές, ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή υπόνοια για κομματικούς υπολογισμούς και σκοπιμότητες, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας
Protagon Team

Παρά τα «όχι» που άκουσε ο Πρωθυπουργός από τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς επί της πρότασης για τον νέο εκλογικό νόμο (που ήδη έχει τεθεί σε διαβούλευση εδώ), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, επέμεινε πως  είναι πιο δίκαιος από εκείνον που ίσχυσε στις προηγούμενες εκλογές και απεικονίζει πιο αντιπροσωπευτικά τον συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων.

Οπως εξήγησε ο κ. Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Τρίτη, ο νέος εκλογικός νόμος επαναφέρει το μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα, το οποίο, όμως, δεν θα δίνεται αδιακρίτως και ασχέτως ποσοστού. Θα ξεκινά από το επίπεδο του 25% και θα κλιμακώνεται, ανάλογα με το ποσοστό που θα λαμβάνει το πρώτο κόμμα.

Πιο συγκεκριμένα:

-Δεν θα δίνεται κανένα bonus στο πρώτο κόμμα που συγκέντρωσε λιγότερο από 25%.

-Στο κόμμα που συγκέντρωσε ακριβώς 25% θα δίνεται bonus 20 εδρών.

-Από εκεί και πάνω – μέχρι το ποσοστό του 40% – θα δίνεται μπόνους 1 έδρα για κάθε 0,5%.

-Ανώτατο bonus θα είναι οι 50 έδρες και θα δίνεται στο κόμμα που θα έχει το 40% των ψήφων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένα κόμμα που κινείται κοντά στο 37% θα μπορεί να έχει αυτοδυναμία στη Βουλή.

Επεσήμανε εξάλλου, ότι το μπόνους 50 εδρών δεν σημαίνει ότι ένα κόμμα με ποσοστό 40% παίρνει 50 έδρες περισσότερες από ό,τι θα έπαιρνε με απλή αναλογική. Και αυτό διότι, όπως είπε, αν εφαρμοζόταν απλή αναλογική και κατανέμονταν σε όλα τα κόμματα οι 50 αυτές έδρες, το 40% από αυτές θα πήγαινε στο πρώτο κόμμα. Ενδεικτικά ανέφερε, ότι στις εκλογές του περασμένου Ιουλίου, η Νέα Δημοκρατία δεν πήρε 50 περισσότερες έδρες, αλλά 28, καθώς τις υπόλοιπες 22 θα τις έπαιρνε και με απλή αναλογική.

Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε τέλος, ότι η κυβέρνηση καταθέτει προς ψήφιση τον νέο εκλογικό νόμο σε χρόνο μακριά από τις επόμενες εκλογές, ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή υπόνοια για κομματικούς υπολογισμούς και σκοπιμότητες.