184
Ο πίνακας ενώ επιδεικνύεται πριν από τη δημοπράτησή του | REUTERS/Lucas Jackson

Πίνακας του Μονέ πωλήθηκε για $110,7 εκατ. – τιμή-ρεκόρ για ιμπρεσιονιστικό έργο

Protagon Team Protagon Team 15 Μαΐου 2019, 11:13
Ο πίνακας ενώ επιδεικνύεται πριν από τη δημοπράτησή του
|REUTERS/Lucas Jackson

Πίνακας του Μονέ πωλήθηκε για $110,7 εκατ. – τιμή-ρεκόρ για ιμπρεσιονιστικό έργο

Protagon Team Protagon Team 15 Μαΐου 2019, 11:13

Ενας από δέκα ακριβότερους πίνακες όλων των εποχών είναι πλέον έργο του γάλλου ιμπρεσιονιστή Κλοντ Μονέ, το οποίο δημοπρατήθηκε την Τρίτη στη Νέα Υόρκη για 110,7 εκατομμύρια δολάρια.

Πρόκειται για τιμή-ρεκόρ για έργο του Μονέ, αλλά και για την πρώτη φορά που ιμπρεσιονιστικό έργο πωλείται πάνω από 100 εκατ. δολάρια.

Η ταυτότητα του αγοραστή δεν έγινε γνωστή.

Ο πίνακας είναι ένας από τη σειρά των 25 έργων που είναι γνωστή ως «Θημωνιές» και χρονολογείται στον χειμώνα του 1890-1891, όταν ο ζωγράφος ζούσε στη Νορμανδία. Κάθε πίνακας εικονίζει μια αγροτική σκηνή, κοντά στο σπίτι του Μονέ, αλλά σε διαφορετικές ώρες της ημέρας και σε διαφορετικές εποχές του χρόνου.

Μόνο οκτώ έργα της σειράς είναι στα χέρια συλλεκτών, ενώ τα υπόλοιπα φιλοξενούνται σε μεγάλα μουσεία όπως το Μητροπολιτικό της Νέας Υόρκης ή το Ορσέ στο Παρίσι.

Το συγκεκριμένο έργο, σημειώνει το AFP, είναι από τα πιο αναγνωρίσιμα της σειράς και ίσως από τα πιο ωραία, χάρη στα ζωηρά χρώματα και τις αδρές πινελιές του.

Αλλος ένας πίνακας της σειράς «Θημωνιές» είχε πωληθεί το 2016 για 81,4 εκατ. δολάρια. Πέρυσι τον Μάιο πωλήθηκε πίνακας του Μονέ, τα «Ανθισμένα νούφαρα», για 84,6 εκατ. δολάρια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...