316
Πολιτικά στριμωγμένη εμφανίζεται η καγκελάριος το τελευταίο διάστημα | Agencja Gazeta/Slawomir Kaminski via REUTERS

«Ανγκελα φύγε τώρα!» – οι μισοί Γερμανοί ζητούν εκλογές

Protagon Team Protagon Team 3 Νοεμβρίου 2018, 12:32
Πολιτικά στριμωγμένη εμφανίζεται η καγκελάριος το τελευταίο διάστημα
|Agencja Gazeta/Slawomir Kaminski via REUTERS

«Ανγκελα φύγε τώρα!» – οι μισοί Γερμανοί ζητούν εκλογές

Protagon Team Protagon Team 3 Νοεμβρίου 2018, 12:32

Περισσότεροι από τους μισούς Γερμανούς ζητούν την διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού και την προκήρυξη νέων εκλογών, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Insa που διενεργήθηκε για λογαριασμό του περιοδικού Focus.

Το 51% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής νέων εκλογών, ενώ αντίθετη άποψη εκφράζει το 32%.

Όπως είναι αναμενόμενο, η ιδέα των πρόωρων εκλογών είναι ιδιαίτερα δημοφιλής (85%) μεταξύ των υποστηρικτών της Εναλλακτικής για την Γερμανία, η οποία διανύει την πλέον παραγωγική εκλογικά φάση της.

Το αντίστοιχο ποσοστό πέφτει στο 28% μεταξύ των υποστηρικτών της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU). Διχασμένοι φαίνονται οι υποστηρικτές του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) με 49% υπέρ των εκλογών, αλλά και των Πρασίνων, με ποσοστό 50%. Στο 57% φθάνει το ποσοστό των υποστηρικτών των Φιλελεύθερων (FDP) που ζητούν εκλογές.

Η έρευνα έρχεται αμέσως μετά τις εκλογές στη Βαυαρία, που μαζί με αυτές στην Εσση, έστειλαν ένα πολύ ισχυρό μήνυμα στο Βερολίνο και την κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ.

Η καγκελάριος ανακοίνωσε μάλιστα ότι δεν θα είναι υποψήφια για την προεδρία του κόμματός της στο συνέδριο του Δεκεμβρίου, κίνηση που θεωρείται το πρώτο βήμα για την αποχώρηση από την καγκελαρία – η ίδια λέει το 2021 με τη λήξη της θητείας της, αλλά μάλλον (πολύ) νωρίτερα.

Εν τω μεταξύ, σε συμφωνία κατέληξαν, σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά τις εκλογές στο κρατίδιο, οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) με τους Ελεύθερους Ψηφοφόρους της Βαυαρίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

«Τα καταφέραμε», δήλωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής στο τοπικό Κοινοβούλιο ο επικεφαλής της CSU και πρωθυπουργός του κρατιδίου Μάρκους Σέντερ, ο οποίος αναμένεται να επανεκλεγεί στο αξίωμα την Δευτέρα, σε ψηφοφορία του Κοινοβουλίου.

Το ακριβές περιεχόμενο της κυβερνητικής συμφωνίας θα δημοσιοποιηθεί την Δευτέρα το πρωί, κατά την υπογραφή της προγραμματικής συμφωνίας.

Το μικρό κόμμα των Ελεύθερων Ψηφοφόρων, που περιορίζεται στο κρατίδιο, αύξησε τις δυνάμεις του σε μια αναμέτρηση όπου το CSU και οι Σοσιαλδημοκράτες είδαν τα ποσοστά τους να υποχωρούν κατά πολύ. Αντίθετα οι Πράσινοι και η Εναλλακτική για τη Γερμανία τα πήγαν πολύ καλά, συσπειρώνοντας απογοητευμένους των δύο μεγαλύτερων κομμάτων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...