Πιερρακάκης: «Από το 30% η παραοικονομία έχει πέσει κάτω από το μισό»
Η μείωση της φοροδιαφυγής είναι κοινωνικό μέρισμα και στοιχείο δικαιοσύνης, τόνισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας | ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ ΙΣΜΗΝΗ/INTIME
Επικαιρότητα

Πιερρακάκης: «Από το 30% η παραοικονομία έχει πέσει κάτω από το μισό»

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας επέμεινε στο θέμα της φοροδιαφυγής, προβάλλοντας ως ενδεδειγμένη λύση για την καταπολέμησή της την ψηφιοποίηση, τονίζοντας πως «η μείωση της φοροδιαφυγής είναι κοινωνικό μέρισμα και στοιχείο δικαιοσύνης»
Protagon Team

Για σημαντική μείωση του ποσοστού της παραοικονομίας στην Ελλάδα, έκανε λόγο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά την έναρξη των εργασιών του 5ου Forum του Οικονομικού Ταχυδρόμου. «Η παραοικονομία στη χώρα μας έφθανε το 30%, ενώ πλέον έχει περιοριστεί σε λιγότερο από το μισό», σημείωσε χαρακτηριστικά,  επικαλούμενος και σχετική μελέτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενώ μετέφερε και το θετικό κλίμα που εισέπραξε ο ίδιος, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνόδου του ΔΝΤ.

Αναφερόμενος στα μέτρα που θα ανακοινωθούν στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι οι σχετικές εξαγγελίες θα γίνουν από τον Πρωθυπουργό τον Σεπτέμβριο, επισημαίνοντας ωστόσο τον γενικό προσανατολισμό τους: «Η ΔΕΘ φέτος έχει έναν κεντρικό τίτλο: την αφαίρεση βαρών από τη μεσαία τάξη, τόσο σε επίπεδο εισοδήματος όσο και φορολογικών επιβαρύνσεων».

Απαντώντας σε ερωτήσεις για το ενδεχόμενο κατάργησης του ΕΝΦΙΑ, ο υπουργός διέψευσε τα σχετικά σενάρια, χαρακτηρίζοντάς τα «εκτός πραγματικότητας». Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη μειώσει τον φόρο κατά 35%, ενώ προβλέπεται επιπλέον μείωση 20% για τα ασφαλισμένα ακίνητα, υπογραμμίζοντας πως η κατάργησή του δεν αποτελεί άμεση προτεραιότητα.

Σχετικά με τους ελεύθερους επαγγελματίες, ο κ. Πιερρακάκης ανέδειξε τη σημασία της ψηφιοποίησης για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, σημειώνοντας ότι «η έννοια του τεκμαρτού είναι το αντίθετο του digital». Επέμεινε στο θέμα της φοροδιαφυγής, προβάλλοντας ως ενδεδειγμένη λύση για την καταπολέμησή της την ψηφιοποίηση, τονίζοντας πως «η μείωση της φοροδιαφυγής είναι κοινωνικό μέρισμα και στοιχείο δικαιοσύνης».

Ειδική αναφορά έκανε στη ρήτρα διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες, η οποία -όπως εκτίμησε- αναμένεται να αποφέρει όφελος περίπου 600 εκατ. ευρώ για τον κρατικό προϋπολογισμό, με έτος αναφοράς το 2024. Τόνισε, δε, ότι «πέρα από το δημοσιονομικό όφελος, η ρήτρα εξυπηρετεί και εθνικές, κοινωνικές και αναπτυξιακές προτεραιότητες».

Στο μέτωπο των εμπορικών σχέσεων ΗΠΑ – ΕΕ, ο υπουργός επεσήμανε την ανάγκη μείωσης της έντασης στις διαπραγματεύσεις για τους δασμούς, σημειώνοντας πως η Ελλάδα επιδιώκει να παίξει έναν εποικοδομητικό ρόλο. «Θέλουμε να αφαιρούμε εμπόδια και να έχουμε μια ισχυρή φωνή», είπε, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για θετική έκβαση στις διαπραγματεύσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε και στις ελληνικές εξαγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες – όπως το ελαιόλαδο και το τσιμέντο- οι οποίες αποτελούν περίπου το 5% του συνόλου των εξαγωγών, επισημαίνοντας ότι οι «δευτερογενείς επιπτώσεις» είναι αυτές που προκαλούν τη μεγαλύτερη ανησυχία.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε και στη σημασία της ελληνοαμερικανικής σχέσης, υπογραμμίζοντας τον ρόλο της ελληνικής ομογένειας ως παράγοντα υπεραξίας. Όπως είπε, αυτή η δυναμική αναδείχθηκε και στην πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ και στη συνάντηση που είχε με τον αμερικανό ομόλογό του,  Σκοτ Μπέσεντ.

Τέλος, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συνέχισης των αμερικανικών επενδύσεων ανεξαρτήτως της πολιτικής ηγεσίας στις ΗΠΑ, ο υπουργός ήταν σαφής: «Οι επενδύσεις δεν έχουν πολιτικό χρώμα. Ήδη στη χώρα δραστηριοποιούνται κολοσσοί όπως η Microsoft, η Amazon και η Google, ωστόσο για να αυξηθεί το αποτύπωμά τους, θα χρειαστούν μεγαλύτερα data centers – με την απαραίτητη παράμετρο της ασφάλειας φυσικά».

Exit mobile version