258
Ο Ζόραν Ζάεφ έχει δηλώσει ότι θα πάει σε εκλογές αν δεν περάσει η αναθεώρηση | REUTERS/Ognen Teofilovski

ΠΓΔΜ: Αρχισαν οι διαδικασίες για τη συνταγματική αναθεώρηση

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2018, 10:34
Ο Ζόραν Ζάεφ έχει δηλώσει ότι θα πάει σε εκλογές αν δεν περάσει η αναθεώρηση
|REUTERS/Ognen Teofilovski

ΠΓΔΜ: Αρχισαν οι διαδικασίες για τη συνταγματική αναθεώρηση

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2018, 10:34

Μετά το «ναι» στο δημοψήφισμα, παρά την πολύ χαμηλή συμμετοχή, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ εκκινεί τις διαδικασίες για την συνταγματική αναθεώρηση σύμφωνα με τις προβλέψεις της Συνθήκης των Πρεσπών.

Τουλάχιστον αυτή είναι η πρόθεση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ με ανοιχτό το πολιτικά καυτό ερώτημα αν έχει τους 80 βουλευτές που απαιτούνται για να περάσει η διαδικασία.

Σε κάθε περίπτωση, το πρώτο βήμα έγινε σε έκτακτη συνεδρίαση το βράδυ της Δευτέρας, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο MIA.

Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε το κείμενο της κυβερνητικής εισήγησης και το προώθησε στην Βουλή, χωρίς να εκκινήσει επί τόπου την απαιτούμενη κοινοβουλευτική διαδικασία.

Με την αναθεώρηση αλλάζει το όνομα της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και τροποποιεί τα άρθρα 3 και 49, τα οποία αναφέρονται στο αμετάβλητο των συνόρων και στην προάσπιση των δικαιωμάτων της διασποράς αντίστοιχα.

Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι τα εν λόγω άρθρα υποθάλπουν αλυτρωτισμό, καθώς επιτρέπουν αναθεωρητισμό όσον αφορά την κοινή μεθόριο και παρεμβατισμό στα εσωτερικά άλλων χωρών στο όνομα των μειονοτικών δικαιωμάτων.

Η αναθεωρημένη εκδοχή των δύο άρθρων θα καθιστά σαφές πως η ΠΓΔΜ δεν έχει εδαφικές βλέψεις σε βάρος οποιουδήποτε γείτονά της και ότι το ενδιαφέρον για την διασπορά δεν υποκρύπτει παρέμβαση σε ξένες υποθέσεις, όπως διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μίλε Μποζνακόφσκι.

Ωστόσο απέφυγε να απαντήσει εάν η κατάθεση της εισήγησης σημαίνει πως η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει τις απαιτούμενες 80 έδρες στη Βουλή που έχει 120 έδρες.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ έχει ξεκαθαρίσει ότι, εάν δεν υπάρξει η απαιτούμενη πλειοψηφία, θα προσφύγει σε πρόωρες εκλογές το ταχύτερο δυνατό – μέσα στο 2018 – χωρίς αυτό να είναι το σενάριο που προτιμά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...