429
|

Πέτσας: Βάζουμε φρένο στον επικίνδυνο εφησυχασμό – προς απαγόρευση πανηγύρια και πάρτι

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουλίου 2020, 12:43

Πέτσας: Βάζουμε φρένο στον επικίνδυνο εφησυχασμό – προς απαγόρευση πανηγύρια και πάρτι

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουλίου 2020, 12:43

Νέα δέσμη μέτρων για την αποτροπή της διασποράς του κορονοϊού, ανακοίνωσε την Δευτέρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Ειδικά για τα πανηγύρια, τα πάρτι και τις άλλες εκδηλώσεις που ευνοούν τον συνωστισμό, η απόφαση για την απαγόρευσή τους ή μη, εναπόκειται στους λοιμωξιολόγους που συνεδριάζουν σήμερα υπό τον υπουργό Υγείας.

Αναλυτικά όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης στη νέα σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, αποφασίστηκαν τα εξής:

Πρώτον, εντείνονται οι στοχευμένοι έλεγχοι στις πύλες εισόδου της χώρας με έμφαση στο συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα. Από την 1 Ιουλίου μέχρι και την 11η Ιουλίου 2020 πραγματοποιήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας 67.797 τεστ, εκ των οποίων τα 218 ήταν θετικά. Ποσοστό μόλις 0,35%. Τα στοιχεία όμως δείχνουν ότι τα θετικά τεστ είναι τετραπλάσια στον Προμαχώνα, από ό,τι για παράδειγμα στον διεθνή αρερολιμένα της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Από τα ξημερώματα της Τετάρτης θα ελέγχονται εξονυχιστικά τα αποδεικτικά έγγραφα των αρνητικών τέστ που υποχρεούνται να προσκομίζουν όσοι επιθυμούν να εισέρθουν από τον Προμαχώνα. Σε περίπτωση επίδειξης μη-αυθεντικού, πλαστού, εγγράφου, θα επιβάλλονται φυσικά οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

Δεύτερον, ενισχύονται οι έλεγχοι στις πύλες εισόδου από την Αλβανία. Ήδη, το Σαββατοκύριακο έγιναν 1.011 στοχευμένοι έλεγχοι στο συνοριακό φυλάκιο της Κακαβιάς και θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες και στην Κρυσταλλοπηγή.

Τρίτον, από τις 15 Ιουλίου ανοίγουν οι απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο  και από τις 22 Ιουλίου από τη Σουηδία.

Παράλληλα, ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως για παράδειγμα οι ΗΠΑ, εξετάζεται το άνοιγμα των απευθείας πτήσεων από τέλος Ιουλίου 2020, με την υποχρέωση επίδειξης αρνητικού αποτελέσματος μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κορονοϊό, που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδο στην Ελλάδα.

Τέταρτον, επειδή όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Πέτσας, η καμπάνα κινδύνου δεν χτυπάει μόνο για τις αφίξεις από το εξωτερικό, αλλά και για τα φαινόμενα χαλάρωσης στο εσωτερικό, ζητήθηκε από την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων να εξεταστεί, στη σημερινή της συνεδρίαση, η άμεση απαγόρευση των πανηγυριών και λοιπών μαζικών εκδηλώσεων μέχρι, τουλάχιστον, τέλος Ιουλίου.

Θα ήταν λάθος, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, να υποτιμήσουμε την ατομική ευθύνη και συλλογική ωριμότητα, που δείξαμε στην πρώτη φάση της πανδημίας με αποτέλεσμα να σωθούν ζωές και  να αναδειχθεί η πατρίδα μας σε διεθνές πρότυπο στον πόλεμο κατά του κορονοϊού.  

«Θα ήταν κρίμα να χάσουμε τώρα το κεκτημένο που αποκτήσαμε.  Αντιθέτως οφείλουμε  -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός- να διαφυλάξουμε το κεκτημένο αυτό ως κόρην οφθαλμού. Ο κορονοϊός δεν έφυγε, αλλά  είναι εδώ και τρέφεται από τα απαράδεκτα φαινόμενα χαλάρωση. Είναι λοιπόν, επιτακτική ανάγκη, να βάλουμε φρένο στον επικίνδυνο  εφησυχασμό», ήταν το μήνυμα που έστειλε για ακόμη μία φορά ο κ. Πέτσας.