551
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας | ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πέτσας: Τα σχολεία πιθανόν να ανοίξουν στις 14 Σεπτεμβρίου

Protagon Team Protagon Team 28 Αυγούστου 2020, 22:06
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας
|ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πέτσας: Τα σχολεία πιθανόν να ανοίξουν στις 14 Σεπτεμβρίου

Protagon Team Protagon Team 28 Αυγούστου 2020, 22:06

Ηταν 17 Αυγούστου όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας διαβεβαίωνε (εδώ) ότι τα σχολεία θα ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου με κάθε κόστος. Τώρα, ο ίδιος λέει ότι είναι πιθανό να ανοίξουν στις 14 του μήνα. Και με δεδομένο ότι διαψεύδει τον εαυτό του, είναι λογικό να δεχτούμε ότι σαφής εικόνα για το πότε θα ξεκινήσει επιτέλους η σχολική χρονιά δεν υπάρχει στην κυβέρνηση, μολονότι το πρωί της Παρασκευής έγινε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για αυτό το θέμα.

Ο κ. Πέτσας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τα σχολεία να ανοίξουν τελικά στις 14 Σεπτεμβρίου. Στην κυβέρνηση επιλέγουν τη λέξη «παράταση», αντί της πιο σωστής «αναβολή», αλλά είτε με τη μία είτε με την άλλη ορολογία, το πρόβλημα της ασάφειας για εκατομμύρια μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς παραμένει.

Μιλώντας στο Mega για τις αποφάσεις της σύσκεψης υπό τον Πρωθυπουργό, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι είναι πιθανή κατά μία εβδομάδα η παράταση, με τη συγκεκριμένη επιδημιολογική εικόνα που υφίσταται στη χώρα μας.

«Η αρχική ημερομηνία ήταν 7 Σεπτεμβρίου, είναι πιθανό να έχουμε παράταση κατά μία εβδομάδα, θα αποφασισθεί την Τρίτη, 1η του μήνα, αν θα έχουμε αυτή την παράταση. Με τα επιδημιολογικά δεδομένα εδώ που βρίσκονται σήμερα, με κρούσματα στα επίπεδα που έχουμε σήμερα είναι πολύ πιθανό να υπάρχει παράταση. Αν υπάρξει μια ραγδαία αποκλιμάκωση τις επόμενες μέρες, θα μείνουμε στο 7 Σεπτεμβρίου. Αλλά περιμένουμε πάντα την εισήγηση των ειδικών μέχρι τις 31 του μήνα προκειμένου να πάρουμε τις αποφάσεις μας, 1 Σεπτεμβρίου», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Σε κάθε περίπτωση, αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι οι γονείς να φροντίσουν ώστε να επιστρέψουν τα παιδιά τους στα αστικά κέντρα, στις οικίες τους, ώστε να έχουμε ένα διάστημα στο οποίο θα είναι με τις οικογένειές τους, θα περιορίσουν τις επαφές τους όσο είναι δυνατόν, για να μην ξεκινήσουμε τα σχολεία κατευθείαν από το σπίτι του παππού, από τις διακοπές, γιατί αυτό ενέχει κίνδυνο μετάδοσης», προσέθεσε.

Ο τρόπος επιστροφής των μαθητών στα σχολεία βρίσκεται στο επίκεντρο μαραθώνιων συζητήσεων στο υπουργείο Παιδείας, Υγείας, στην Βουλή αλλά και σε χιλιάδες σπίτια, όπου μετρούν αντίστροφα τις ημέρες για το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς.

Οι τελικές ανακοινώσεις για την ημερομηνία έναρξης των σχολείων θα γίνουν την 1η Σεπτεμβρίου, ωστόσο φαίνεται να κερδίζει έδαφος η άποψη να ανοίξουν τα σχολεία στις 14 Σεπτεμβρίου και όχι στις 7, όπως αρχικά ήταν καθορισμένο, προκειμένου να υπάρξει περισσότερος χρόνος, τουλάχιστον δύο εβδομάδων, από την επιστροφή των οικογενειών από τις διακοπές, πριν από από την έναρξη του σχολικού έτους, με φόντο τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα τις τελευταίες ημέρες.

Η μάσκα θα χρησιμοποιείται κυρίως σε εσωτερικούς χώρους, εκτός από την ώρα φαγητού. Στους εξωτερικούς χώρους θα χρησιμοποιείται μόνο σε περίπτωση συνωστισμού. Δεν προβλέπεται η χρήση μάσκας στα διαλείμματα, τα οποία θα είναι διαφορετικές ώρες ανά ομάδες μαθητών, ούτε στη γυμναστική.

Επίσης, η μάσκα θα είναι υποχρεωτική στα μέσα μεταφοράς μαθητών. Για τους εκπαιδευτικούς η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική.

Το ίδιο και για τους μαθητές όλων των ηλικιών, με ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση στη χρήση μάσκας από το Νηπιαγωγείο έως και τη Γ’ Δημοτικού. Θα δοθούν οδηγίες του ΕΟΔΥ για μαθητές που εξαιρούνται από τη χρήση της μάσκας για συγκεκριμένους ιατρικούς λόγους. Υποχρεωτική θα είναι η χρήση μάσκας και από οδηγούς, συνοδούς, μαθητές κατά τη μεταφορά τους στα ειδικά μεταφορικά μέσα.

Κατά την περίοδο προσαρμογής προνηπίων, θα είναι υποχρεωτική χρήση μάσκας από υγιές, σταθερό, συνοδεύον πρόσωπο/γονέα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...