213
Διυλιστήριο πετρελαίου στην Καντερέιτα του Μεξικού | REUTERS/Daniel Becerril

Πετρέλαιο: Αρχική συμφωνία για σταδιακή μείωση παραγωγής έως τον Απρίλιο του 2022

Protagon Team Protagon Team 10 Απριλίου 2020, 10:53
Διυλιστήριο πετρελαίου στην Καντερέιτα του Μεξικού
|REUTERS/Daniel Becerril

Πετρέλαιο: Αρχική συμφωνία για σταδιακή μείωση παραγωγής έως τον Απρίλιο του 2022

Protagon Team Protagon Team 10 Απριλίου 2020, 10:53

Ο ΟΠΕΚ και άλλες χώρες που εξάγουν πετρέλαιο συμφώνησαν καταρχάς στη μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου κατά 10 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως τον Μάιο και τον Ιούνιο, ώστε να σταματήσει η πτώση της τιμής του.

Οι περικοπές στην παραγωγή του πετρελαίου κατά την περίοδο από τον Ιούλιο μέχρι τον Δεκέμβριο θα είναι στα οκτώ εκατομμύρια βαρέλια, ενώ αμέσως μετά η παραγωγή θα μειωθεί στα έξι εκατομμύρια βαρέλια για την περίοδο από τον Ιανουάριο του 2021 μέχρι τον Απρίλιο του 2022.

Ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσε ότι νέα τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 10 Ιουνίου, για την αξιολόγηση των συνθηκών που θα έχουν διαμορφωθεί στην αγορά πετρελαίου.

Ομως, η τελική συμφωνία εξαρτάται από το Μεξικό, το οποίο αρνήθηκε να μειώσει την παραγωγή του, όπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας.

Οι συζητήσεις μεταξύ των υπουργών Ενέργειας θα συνεχιστούν την Παρασκευή, στο πλαίσιο της ομάδας των χωρών G20.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επικοινώνησε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν.

«Είχαμε μία μεγάλη κουβέντα για την παραγωγή πετρελαίου και τον ΟΠΕΚ, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να γίνει η μείωση, ώστε η βιομηχανία μας να πάει καλά και η πετρελαϊκή βιομηχανία να πάει καλύτερα» δήλωσε ο πρόεδρος Τραμπ, εκφράζοντας παράλληλα, ανησυχία για το ενδεχόμενο να υπάρξουν απολύσεις στην πετρελαϊκή βιομηχανία και σε διεθνές επίπεδο.