418
Ο Μπλέικ σε παρουσίαση βιβλίου στη Μόσχα το 2001 | Reuters/File Photo

Πέθανε ο Τζορτζ Μπλέικ, βρετανός κατάσκοπος και διπλός πράκτορας των Σοβιετικών

Protagon Team Protagon Team 26 Δεκεμβρίου 2020, 19:36
Ο Μπλέικ σε παρουσίαση βιβλίου στη Μόσχα το 2001
|Reuters/File Photo

Πέθανε ο Τζορτζ Μπλέικ, βρετανός κατάσκοπος και διπλός πράκτορας των Σοβιετικών

Protagon Team Protagon Team 26 Δεκεμβρίου 2020, 19:36

Ο τελευταίος εν ζωή από τους διαβόητους πράκτορες που η Σοβιετική Ενωση είχε καταφέρει να «φυτέψει» μέσα στο βρετανικό κατεστημένο, ο Τζορτζ Μπλέικ, πέθανε το Σάββατο σε ηλικία 98 ετών, στη Μόσχα.

Ενήργησε ως κατάσκοπος για τη σοβιετική KGB τη δεκαετία του 1950 και στη συνέχεια διέφυγε στη Σοβιετική Ενωση, όπου έζησε ως τον θάνατό του. Μαζί με τους «Πέντε του Κέιμπριτζ», από τους οποίους δρούσε ανεξάρτητα, ο Μπλέικ ήταν μια από τις πιο επικίνδυνες περιπτώσεις διπλών κατασκόπων στον Ψυχρό Πόλεμο.

«Ο θρυλικός Τζορτζ Μπλέικ δεν υπάρχει πια. Αγαπούσε ειλικρινά τη χώρα μας, θαύμαζε τα επιτεύγματα του λαού μας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών Σεργκέι Ιβάνοφ στο πρακτορείο Sputnik. Αλλά και ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αποχαιρέτησε τον Μπλέικ λέγοντας ότι «η ανάμνησή του θα είναι πάντα στις καρδιές μας».

Ο Μπλέικ είχε γεννηθεί το 1922 στην Ολλανδία από αιγυπτιώτη εβραίο πατέρα που είχε πάρει την βρετανική υπηκοότητα και ολλανδέζα μητέρα. Κατά την κατοχή της Ολλανδίας από τους Ναζί, είχε πάρει μέρος στην Αντίσταση. Διέφυγε στη Βρετανία το 1943 και τον επόμενο χρόνο άρχισε να εργάζεται στη μυστική υπηρεσία MI6.

Το 1948 εστάλη στην Κορέα για να συγκεντρώσει πληροφορίες, αλλά τον συνέλαβαν Βορειοκορεάτες και τον φυλάκισαν. Εκεί, έγκλειστος, έγινε αφοσιωμένος κομμουνιστής διαβάζοντας Μαρξ και αγανακτώντας για τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς στην Κορέα.

Απελευθερώθηκε το 1953, ενώ δύο χρόνια αργότερα εστάλη στο (ακόμη ενιαίο) Βερολίνο όπου άρχισε να παραδίδει μυστικά στους Σοβιετικούς για τις βρετανικές και αμερικανικές δραστηριότητες. Δεν απέφυγε πάντως την μοίρα πολλών διπλών κατασκόπων, την προδοσία, στην περίπτωσή του από έναν Πολωνό που είχε αυτομολήσει

Η δραστηριότητα του Μπλέικ ήταν ένα βαρύ πλήγμα για τις βρετανικές -και γενικότερα τις δυτικές- μυστικές υπηρεσίες καθώς αποκάλυψε τις ταυτότητες εκατοντάδων πρακτόρων που δρούσαν στην Ανατολική Ευρώπη τη δεκαετία του ‘50. Κάποιοι από αυτούς, σημειώνει το Reuters, εκτελέστηκαν έπειτα από τις πληροφορίες που έδωσε ο Μπλέικ στη Μόσχα.

Μετά τη σύλληψή του καταδικάστηκε σε κάθειρξη 42 ετών, αλλά το 1966 απέδρασε με περιπετειώδη τρόπο. Κατάφερε μάλιστα να διασχίσει όλη τη Δυτική Ευρώπη ανενόχλητος πριν φτάσει στο Ανατολικό Βερολίνο. Αφησε πίσω του σύζυγο και τρία παιδιά.

Στη Μόσχα γνώρισε και δύο από τους Πέντε του Κέιμπριτζ, τον Ντόναλντ ΜακΛιν και τον Κιμ Φίλμπι, ενώ παντρεύτηκε ξανά και απέκτησε έναν γιο.

Το 1991, όταν το σοβιετικό καθεστώς ήταν πλέον υπό κατάρρευση, δήλωνε ότι πίστευε πως ο κόσμος είναι στα πρόθυρα της επικράτησης του κομμουνισμού. Είναι ένα ιδεώδες που θα άξιζε τον κόπο, αν είχε επιτευχθεί, είχε πει στο Reuters, «μια ευγενής ιδέα στην οποία η ανθρωπότητα θα επιστρέψει».

Δεν μετάνιωσε ποτέ για όσα έκανε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...