659
Ο Δημήτρης Μαματσής, γνωστός και ως Τζίμης | jimmystattoo.gr

Πέθανε ο Τζίμης, ο άνθρωπος που έφερε το τατουάζ στην Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2022, 13:29
Ο Δημήτρης Μαματσής, γνωστός και ως Τζίμης
|jimmystattoo.gr

Πέθανε ο Τζίμης, ο άνθρωπος που έφερε το τατουάζ στην Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2022, 13:29

Εφυγε τα ξημερώματα της Παρασκευής από τη ζωή ο Τζίμης, που θεωρείται ο πρώτος και ίσως ο πιο διάσημος tattoo artist της Αθήνας. Ο γνωστός δερματοστίκτης απεβίωσε σε ηλικία 89 ετών και η κηδεία του θα γίνει το Σάββατο στο Α’ Νεκροταφείο της Αθήνας.

«Είμαι νησιώτης, Μυτιληνιός. Γεννήθηκα ή το 1933 ή το 1935. Δεν είμαι και σίγουρος. Η μάνα μου λέει το ’33, αλλά τα χαρτιά λένε το ’35. Κάποιο μπέρδεμα με τα πιστοποιητικά θα είχε γίνει. Ολο έτσι συνέβαινε τότε», είχε πει το 2014 σε συνέντευξή του στη Lifo.

«Οταν ήμουν στα καράβια, αφού τελειώναμε τη δουλειά, πήγαινα με την μπουκάλα το ουίσκι και άραζα. Είχα μαζί χαρτί και μολύβι, έπινα και σχεδίαζα. Διαβόλους, τριβόλους και ό,τι έβλεπα στα ταξίδια μου. Στο Τορόντο δούλευα οικοδόμος και κάτω από το δώμα που έμενα ήταν ένα τατουατζίδικο. Μπήκα να δω κι εγώ τι ήταν εκεί μέσα. Τους γνώρισα, με γνώρισαν και κατέβαινα κι έπινα κάνα καφεδάκι με τον Μπίλι που το είχε. Μέσα είχε άλλους τέσσερις που δούλευαν γι’ αυτόν», έλεγε ο Τζίμης για τα πρώτα του ερεθίσματα όσον αφορά την τέχνη του τατουάζ.

Ο Τζίμης ήταν γνωστός σε ολόκληρο τον κόσμο. Αρκετοί Αμερικανοί έκλειναν ραντεβού πριν έρθουν στην Ελλάδα διακοπές, για να χτυπήσουν τατουάζ, Facebook

Τη δεκαετία του ’70 γύρισε στην Αθήνα και ξεκίνησε να δουλεύει ως οδηγός στη γαλλική πρεσβεία. «Μετά πήρα και μια άδεια ταξί. Εδινε ο Παπαδόπουλος άδειες τότε, πήρα κι εγώ μισή, αλλά δεν πολυδούλεψα. Δεν την ήξερα την Αθήνα και όλο προς το Φάληρο πήγαινα», είχε πει.

«Από το ταξί εκείνο ξεκίνησε και η ιστορία με τα τατουάζ. Από μια κούρσα μου καρφώθηκε η ιδέα στο κεφάλι. Είχα πάρει έναν ναύτη να τον κατεβάσω Πειραιά και με ρώτησε πού έκαναν τατουάζ στην Αθήνα. Του είπα “πουθενά, θα σ’ το κάνω εγώ”. Δεν υπήρχε κανένας τότε να κάνει τέτοια πράγματα. Πού να τα ξέρουν; Τα μάζεψα, πήγα στον Καναδά, αγόρασα τα εργαλεία, γύρισα και ξεκίνησα να κάνω μόνος μου, πριβέ, στους ναύτες. Αυτά μέχρι το ’78. Μετά άνοιξα στην Πλάκα το πρώτο στούντιο».

Φωτογραφία από τα τατουάζ που έκανε ο Τζίμης στον τοίχο του στούντιό του, Tripadvisor

Ο Τζίμης έλεγε ότι το μαγαζί του ήταν από τότε «ανοιχτό για όλους», καθώς, όπως είχε πει στη LiFO, «αν χτύπαγαν τατουάζ όσοι μπαίνανε εδώ μέσα, θα ήμουν πλούσιος».

Ολοι τον κυνηγήσανε τότε που άνοιξε, γράφει το Newsbeast.gr. Η αστυνομία, το υπουργείο Εσωτερικών, το Εξωτερικών, ο Δήμος, το Υγειονομικό, όλοι. Aδεια άσκησης του συγκεκριμένου επαγγέλματος δεν υπήρχε, συνεπώς δεν θεωρούσε τον εαυτό του παράνομο. Δεν υπήρχε νομοθετικό πλαίσιο και τρεις φορές έφτασε μέχρι τα δικαστήρια όπου και αθωώθηκε, αλλά συνέχισαν να τον ενοχλούν. Δεν θα τους περνούσε όμως. Ο «άγριος» Τζίμης είχε αποφασίσει ότι το μαγαζί θα λειτουργούσε.

Τουρίστρια χτύπησε τατουάζ στον Τζίμη τον χάρτη της Ελλάδας

«Ερχόντουσαν δημοσιογράφοι και παίρναν φωτογραφίες τον Τζίμη και τους χίπηδες και με βάζαν στις εφημερίδες. Μπήκε και ο Βέγγος μια μέρα. Ωσπου να τον καταλάβω και να σηκωθώ να τον χαιρετήσω, έκανε μια έτσι, κάτι είπε κι εξαφανίστηκε, όπως στις ταινίες. Το ’92-’93 άρχισα να βγάζω λεφτά. Αρχισαν να έρχονται περισσότεροι και να γίνεται μόδα. Οχι όπως τώρα, αλλά τότε δεν υπήρχε και άλλος. Στον Τζίμη όλοι. Και διάσημοι περάσανε και άλλοι, που δεν θα σ’ τους πω».

Ο εσωτερικός χώρος του στούντιο του Τζίμη στο κέντρο της Αθήνας, Tripadvisor

Το Jimmy’s Tattoo Studio στην οδό Αδριανού 72 ανέλαβαν τα τελευταία χρόνια τα παιδιά του Τζίμη, ο Παύλος και η Aννα, συνεχίζοντας την τέχνη της δερματοστιξίας που «κληρονόμησαν» από τον πατέρα τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...