324
Την εποχή της δόξας του | Twitter

Πέθανε ο θρύλος της άρσης βαρών Ναΐμ Σουλεϊμάνογλου

Protagon Team Protagon Team 18 Νοεμβρίου 2017, 15:15
Την εποχή της δόξας του
|Twitter

Πέθανε ο θρύλος της άρσης βαρών Ναΐμ Σουλεϊμάνογλου

Protagon Team Protagon Team 18 Νοεμβρίου 2017, 15:15

Σε ηλικία μόλις 5ο ετών έφυγε από τη ζωή ο διάσημος αρσιβαρίστας Ναΐμ Σουλεϊμάνογλου. Ο γνωστός και ως «Ηρακλής τσέπης» (είχε ύψος μόλις 1,47μ) νοσηλευόταν, τις τελευταίες εβδομάδες, σε κρίσιμη κατάσταση, στο νοσοκομείο «Bakırköy Sadi Konuk» της Κωνσταντινούπολης με ηπατική ανεπάρκεια.

Οπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ, η υγεία του θρυλικού αθλητή επιδεινώθηκε τα τελευταία 24ωρα, βρισκόταν σε τεχνητό κώμα και τα ξημερώματα ανακοινώθηκε ο θάνατος του. Ο γεννημένος στη Βουλγαρία αρσιβαρίστας, εκπροσώπησε την Τουρκία κατακτώντας τρία χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια (1988, 1992 και 1996) και πέντε χρυσά σε παγκόσμια πρωταθλήματα.

Ηταν μάλιστα ο πρώτος και μοναδικός αρσιβαρίστας που είχε σηκώσει 2,5 φορές το βάρος του στην κίνηση του αρασέ και ένας εκ των 7 αθλητών που σήκωσαν 3 φορές το βάρος τους στην κίνηση του ζετέ. Επίσης, μόνο εκείνος είχε σηκώσει 10 επιπλέον κιλά από το τριπλάσιο σωματικό του βάρος.

Ο Σουλεϊμάνογλου έκανε το πρώτο του παγκόσμιο ρεκόρ στην ηλικία των 16 ετών αλλά έχασε την πρώτη του ευκαιρία για επιτυχία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1984 εξαιτίας της συμμετοχής της Βουλγαρίας στο σοβιετικό μποϋκοτάζ πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Αντζελες το ίδιο καλοκαίρι.

Στην διάρκεια ενός ταξιδιού για τον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος στη Μελβούρνη το 1986, ο (Βούλγαρος τότε ακόμη) Σουλεϊμάνοφ κατέφυγε στην Τουρκία, ζήτησε την ιθαγένεια και άλλαξε το όνομά του. Με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Σεούλ το 1988 προέκυψε μια διαμάχη σχετικά με το ποια χώρα θα εκπροσωπούσε. Η βουλγαρική κυβέρνηση απαίτησε και έλαβε 1,250 εκατ. δολάρια από την Τουρκία προκειμένου ο Σουλεϊμάνογλου να αλλάξει σημαία.

Επικές ήταν και οι μάχες του με τον δικό μας, Βαλέριο Λεωνίδη. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996 κέρδισε το τρίτο χρυσό μετάλλιο, σε έναν αγώνα όπου κοντραρίστηκε με τον Λεωνίδη. Ο Σουλεϊμάνογλου κατάφερε να σηκώσει 187,5 κιλά και ο Λεωνίδης απέτυχε να σηκώσει 190 κιλά, ξεσπώντας σε κλάματα και παίρνοντας το ασημένιο μετάλλιο, παρηγορούμενος από τον Σουλεϊμάνογλου.

Τέσσερα χρόνια αργότερα στο Σίδνεϊ απέτυχε να σηκώσει τα 145 κιλά, που θα ήταν ολυμπιακό ρεκόρ και δεν συνέχισε στον αγώνα. Εκτοτε αντιμετώπιζε πρόβλημα εθισμού στο αλκοόλ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...