229
Ο Τζακ Λάιον ήταν αξιωματικός της RAF κατά τη διάρκεια του πολέμου | BBC

Πέθανε ο τελευταίος επιζών της «Μεγάλης Απόδρασης» των βρετανών αιχμαλώτων

Protagon Team Protagon Team 13 Μαρτίου 2019, 14:29
Ο Τζακ Λάιον ήταν αξιωματικός της RAF κατά τη διάρκεια του πολέμου
|BBC

Πέθανε ο τελευταίος επιζών της «Μεγάλης Απόδρασης» των βρετανών αιχμαλώτων

Protagon Team Protagon Team 13 Μαρτίου 2019, 14:29

Λίγες ημέρες πριν από τη συμπλήρωση 75 ετών από την παράτολμη απόδραση των βρετανών αιχμαλώτων από το Stalag Luft III, πέθανε σε ηλικία 101 ετών ο τελευταίος από τους επιζώντες.

Επρόκειτο για τον Τζακ Λάιον, ο οποίος κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ήταν ναυτίλος σε αεροσκάφη της RAF.

Η απόδραση μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 1963 με πρωταγωνιστή τον Στιβ ΜακΚουίν. Θρυλική είναι έως σήμερα η σκηνή της απόδρασης με τη μοτοσυκλέτα -έστω και αν ήταν «εντελώς φανταστική».

Ο Λάιον είχε συλληφθεί από τους Ναζί όταν κατέρριψαν το αεροσκάφος του κοντά στο Ντίσελντορφ. Αργότερα μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο, στη σημερινή Πολωνία, μαζί με εκατοντάδες αιχμαλώτους πολέμου.

Εκεί οι κρατούμενοι με πολύ μεγάλες δυσκολίες και εξίσου μεγάλη εφευρετικότητα είχαν σκάψει μια σήραγγα 100 μέτρων για την απόδραση.

Ο Λάιον ήταν ένας από αυτούς που «κρατούσαν τσίλιες» τη νύχτα της 24ης προς 25η Μαρτίου 1944, ωστόσο η σήραγγα εντοπίστηκε από τους φρουρούς πριν καταφέρει να διαφύγει και ο ίδιος.

Αργότερα έλεγε ότι αυτό του έσωσε τη ζωή. «Δεν είχα την ψευδαίσθηση ότι θα έφτανα στο σπίτι μου ζωντανός αν είχε βγει από το στρατόπεδο», είχε πει στο BBC το 2017.

Από τους 76 που απέδρασαν, οι 73 συνελήφθησαν εκ νέου και 50 από αυτούς εκτελέστηκαν με διαταγή του Αδόλφου Χίτλερ.

Σε ό,τι αφορά την ταινία, ο Λάιον είχε την χειρότερη γνώμη. Ηταν «το απόλυτο σκουπίδι», γιατί, όπως έλεγε, κανένας Αμερικανός δεν είχε πάρει μέρος ενώ δεν υπήρχε και μοτοσικλέτα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...