296
|

Πέθανε ο σκηνοθέτης Σταύρος Καπλανίδης

Protagon Team Protagon Team 16 Νοεμβρίου 2019, 14:55

Πέθανε ο σκηνοθέτης Σταύρος Καπλανίδης

Protagon Team Protagon Team 16 Νοεμβρίου 2019, 14:55

Ο σκηνοθέτης και ντοκιμαντερίστας Σταύρος Καπλανίδης έφυγε από τη ζωή λίγο πριν από τα μεσάνυχτα την Παρασκευή έπειτα από σύντομη πάλη με τον καρκίνο

Είχε σπουδάσει κινηματογράφο στη Γαλλία, όπου και έζησε έως το 1975. Εργάστηκε σε μεγάλες παραγωγές του ευρωπαϊκού και του αμερικανικού κινηματογράφου και, μεταξύ άλλων, συνεργάστηκε με την σκηνοθέτρια Ανιές Βαρντά.

Υπήρξε ακόμη βοηθός σκηνοθέτη σε πολλές ελληνικές και ξένες παραγωγές, όπως τον «Mεγαλέξανδρο» του Θόδωρου Aγγελόπουλου, το «Λούφα και παραλλαγή» του Nίκου Περάκη, το «Fedora» του Μπίλι Γουάλντερ και «Το εξπρές του μεσονυκτίου» του Αλαν Πάρκερ.

Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, στήριξε με όλες τις δυνάμεις του τους ανεξάρτητους κινηματογραφιστές, που συγκρούστηκαν με τη γραφειοκρατία και τον συχνά απαγορευτικό της καλλιτεχνικής ελευθερίας συνδικαλισμό. Συνεργάστηκε με κινηματογραφιστές όπως ο Σταύρος Τορνές, ο Σταύρος Τσιώλης και ο Δήμος Αβδελιώδης.

Σκηνοθέτησε σε μίνι τηλεοπτική σειρά τον «Λούσια» του Νίκου Χουλιαρά (1989).

Aσχολήθηκε με το ντοκιμαντέρ με έμφαση σε δημιουργικές προσωπικότητες με τις οποίες σχετίστηκε και επηρεάστηκε. Το 1994 γύρισε το κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ «Σταύρος Tορνές, O φτωχός κυνηγός του Νότου» και ακολούθησαν τα «Play it again, Χρήστο» (για τον Χρήστο Βακαλόπουλο, 2007) και «Anna Wich: Φωτογράφος» (2013).

Έχει γυρίσει ακόμα πολλά τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ με θέματα ιστορίας, καθώς και ένα τηλεοπτικό πορτρέτο της συγγραφέα Μάρως Δούκα (2005) κ.ά.

Σκηνοθέτησε ακόμα τις ταινίες μυθοπλασίας: «Les amants terribles» (1985), «Καντίνα» (2009). Με τον Ηλία Λάγιο έγραψαν το σενάριο Εύα, για τη ζωή και τις ιδέες της Εύας Σικελιανού, που δεν έγινε δυνατή η παραγωγή της.

Τον τελευταίο χρόνο, γύρισε ένα ακόμα κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ για τα Εξάρχεια της μεταπολίτευσης και τον Τέο Ρόμβο, ένα από τα πρόσωπα της εναλλακτικής κουλτούρας με το οποίο συμπορεύτηκε στη ζωή του. Η ταινία, που ολοκληρώθηκε με τις οδηγίες του Σταύρου Καπλανίδη από τον Χρόνη Θεοχάρη, θα προβληθεί προσεχώς.

Η κηδεία θα γίνει την Τρίτη 19 στις 11 το πρωί στο νεκροταφείο Ζωγράφου.