304
|

Πέθανε ο ποιητής και ζωγράφος Γιώργος Κακουλίδης

Protagon Team Protagon Team 17 Οκτωβρίου 2021, 19:29

Πέθανε ο ποιητής και ζωγράφος Γιώργος Κακουλίδης

Protagon Team Protagon Team 17 Οκτωβρίου 2021, 19:29

Έφυγε από τη ζωή την Κυριακή σε ηλικία 65 ετών ο ποιητής και ζωγράφος Γιώργος Κακουλίδης.

Ήταν εγγονός γλύπτη και γιος του ζωγράφου Δημήτρη Κακουλίδη. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956 και σε νεαρή ηλικία ταξίδεψε με φορτηγά καράβια.

Εμφανίστηκε στη λογοτεχνία το 1979 με την ποιητική συλλογή «Λίμπερτυ» (μια αναφορά στα ταξίδια του στη θάλασσα), από τις εκδόσεις «Κείμενα» του τυπογράφου Φίλιππου Βλάχου.

Το 1994 τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο Καβάφη στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Ποίησή του έχουν μελοποιήσει ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Νίκος Κυπουργός, ο Τάσος Μελετόπουλος, ο Στάμος Σέμσης και ο Νίκος Σαραγούδας με τον Γιώργο Τρανταλίδη.

Παράλληλα με τη συγγραφική του δραστηριότητα ασχολήθηκε και με τη ζωγραφική και είχε πραγματοποιήσει τρεις ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα.

Επί χρόνια αρθρογραφούσε στον «Ριζοσπάστη» μέσα από τη στήλη «Απόλυτο Ρόδο».

Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ τονίζει μεταξύ άλλων: «Ο Γιώργος Κακουλίδης επηρεάστηκε βαθιά από τη φυσιογνωμία, τη συμπεριφορά και τις αρχές του πατέρα του στο ατελιέ του οποίου συναντιόταν διανοούμενοι, όπως ο Μιχάλης Κατσαρός, ο Νίκος Καρούζος και ο ζωγράφος Αλέξης Ακριθάκης, ενώ στην πορεία ο ίδιος συνδέθηκε στενά με τον Κωστή Μοσκώφ και τον Μίλτο Σαχτούρη. Παρά τη σχέση του με σπουδαίους δημιουργούς βρήκε τον δικό του ιδιαίτερο δρόμο στην τέχνη τόσο στην ποίηση, όσο και στη ζωγραφική την οποία χαρακτήριζε “ποίηση με χρώματα”.

» Ο Γιώργος Κακουλίδης ασκούσε σκληρή κριτική στους εχθρούς του ανθρώπου, της ανθρωπότητας, στους εχθρούς του δίκιου του εργάτη, στους δολοφόνους των ψυχών, στους συμβιβασμένους συνοδοιπόρους του κάθε εφιάλτη.

» Συμπορεύθηκε με το ΚΚΕ και ως υποψήφιος βουλευτής και ευρωβουλευτής του Κόμματος υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων, “Γιατί πάντοτε στα δύσκολα ακούω τον ψίθυρο των Διακοσίων του Σκοπευτηρίου, που μου λένε πως ό, τι κάνουμε το κάνουμε για λόγους «ορθοστασίας» ενάντια στην άβυσσο που μας περιβάλλει. Και τέλος, για το στοίχημα που επέβαλαν οι κομμουνιστές του «εμείς», μακριά από το «εγώ», που βλέπω με άγρια χαρά να συνεχίζεται στις μέρες μας”».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News