266
Ο Νάιπολ το 2001 κατά τη βράβευσή του με το Νομπέλ Λογοτεχνίας | REUTERS/Chris Helgren/File Photo

Πέθανε ο νομπελίστας συγγραφέας Β. Σ. Νάιπολ

Protagon Team Protagon Team 12 Αυγούστου 2018, 14:16
Ο Νάιπολ το 2001 κατά τη βράβευσή του με το Νομπέλ Λογοτεχνίας
|REUTERS/Chris Helgren/File Photo

Πέθανε ο νομπελίστας συγγραφέας Β. Σ. Νάιπολ

Protagon Team Protagon Team 12 Αυγούστου 2018, 14:16

Ο βρετανός συγγραφέας Β. Σ. Νάιπολ, ο οποίος είχε τιμηθεί το 2001 με το βραβείο Νομπέλ Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του, πέθανε το Σάββατο στο σπίτι του στο Λονδίνο σε ηλικία 85 ετών, όπως έκανε γνωστό η οικογένειά του.

Είχε γεννηθεί στο Τρινιδάδ το 1932, παιδί σχετικά φτωχών γονιών ινδικής καταγωγής, και είχε αρχίσει να γράφει τη δεκαετία του 1950.

Ο Νάιπολ μετεγκαταστάθηκε στην Αγγλία από την Καραϊβική στα 18 του, όταν του δόθηκε υποτροφία στην Οξφόρδη. Εγραψε το πρώτο του μυθιστόρημα ενώ σπούδαζε στην Οξφόρδη, το οποίο όμως δεν τυπώθηκε ποτέ. Αφησε το πανεπιστήμιο το 1954 κι έπιασε δουλειά ως αρχειοθέτης στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου.

Το πρώτο του μυθιστόρημα που τυπώθηκε από εκδοτικό οίκο, «Ο μυστικιστής μασέρ» (1957), το οποίο έγραψε το 1955, δεν είχε μεγάλη εμπορική επιτυχία, ούτε τράβηξε την προσοχή των κριτικών. Του εξασφάλισε ωστόσο ένα χρόνο αργότερα το πρώτο του λογοτεχνικό βραβείο, το John Llewellyn Rhys Memorial Prize για νεοεμφανιζόμενους συγγραφείς.

«Όταν έμαθα να γράφω έγινα κυρίαρχος του εαυτού μου, απέκτησα μεγάλη δύναμη, κι αυτή τη δύναμη είναι ακόμα μαζί μου μέχρι και σήμερα», είχε δηλώσει στο Reuters το 2010.

Τιμήθηκε με σημαντικά λογοτεχνικά βραβεία για το έργο του, στο οποίο συγκαταλέγεται μεταξύ πολλών άλλων το μυθιστόρημα «Ένα σπίτι για τον κύριο Μπίσβας (1961)» (το έργο κυκλοφορεί και στα ελληνικά).

Στον συγγραφέα είχε απονεμηθεί ο τιμητικός τίτλος του ιππότη από τη βασίλισσα Ελισάβετ B’ το 1989.

Σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα, η σύζυγός του Ναντίρα Νάιπολ χαρακτηρίζει τον συγγραφέα «γίγαντα» για όλα όσα μπόρεσε να πετύχει στη ζωή του και τονίζει ότι έφυγε περιστοιχισμένους «από ανθρώπους που αγαπούσε, αφού έζησε μια ζωή γεμάτη υπέροχη δημιουργικότητα».