Ο Ροκ το 2015, μπροστά σε μία φωτογραφία του που δείχνει τον άνθρωπο ο οποίος τον έκανε διάσημο: τον David Bowie | Angela Weiss/Getty Images
Επικαιρότητα

Πέθανε ο Μικ Ροκ, ο φωτογράφος των ροκάδων

Ο διάσημος καλλιτέχνης του φακού απαθανάτισε όλους τους «αρχετυπικούς» σταρ της βρετανικής και αμερικανικής μουσικής βιομηχανίας, από τον David Bowie, τον Iggy Pop και τους Sex Pistols μέχρι και τη Madonna
Protagon Team

Σίγουρα οι φωτογραφίες του αποτύπωσαν ένα σημαντικό τμήμα του πολύχρωμου παζλ της ροκ κουλτούρας, ζωής, επιχειρηματικότητας, ακρότητας, «τρέλας», κ.λπ. Τα αμέτρητα καρέ του δεν ήταν «λίγα» φυσικά, αντιθέτως, στάθηκαν υπεραρκετά για να του απονείμουν τον τίτλο του «ανθρώπου που φωτογράφισε τα σέβεντις», δηλαδή τα πρόσωπα της ροκ σκηνής της δεκαετίας του ’70.

Οπως και για οποιονδήποτε άλλον, ροκά ή μη, διάσημο ή άσημο, πλούσιο ή πένητα, η περιπλάνηση του βρετανού φωτογράφου Μικ Ροκ στον κόσμο αυτόν σταμάτησε την περασμένη Πέμπτη. Ηταν 72 χρόνων.

Ο Ροκ έβγαλε ξεχωριστές φωτογραφίες εκατοντάδων ροκ σταρ, του David Bowie, του Lou Reed, του Iggy Pop, των Sex Pistols, και έτσι έγινε και αυτός διάσημος.

Την ανακοίνωση του θανάτου του έκανε η οικογένειά του, μέσω Twitter. (Στον συγκεκριμένο λογαριασμό οι φυσιοδίφες της άγριας ροκ ζωής θα ανακαλύψουν ολόκληρο θησαυρό από ενσταντανέ, άλλα γνωστά και άλλα αδημοσίευτα.)

«Ο Μικ ήταν πάντα πολύ περισσότερο από τον άνθρωπο που φωτογράφιζε τη δεκαετία του ‘70», έγραψαν οι οικείοι του, «αφού ήταν ένας ποιητής της φωτογραφίας που περνούσε τις μέρες του κάνοντας ακριβώς αυτό που αγαπούσε, πάντα με τον δικό του τρόπο, υπέροχα εξωφρενικό».

Γεννημένος στο Λονδίνο το 1948, ο Μάικλ Ντέιβιντ Ροκ άρχισε να παθιάζεται με τη φωτογραφία στα φοιτητικά χρόνια του, στο Κέιμπριτζ. Ξεκίνησε να απαθανατίζει πολλά τοπικά ροκ συγκροτήματα και να γίνεται φίλος με μερικούς ντόπιους μουσικούς.

Το σημείο καμπής στην καριέρα του ήρθε μετά τη γνωριμία με τον David Bowie, του οποίου έγινε ο επίσημος φωτογράφος, καταγράφοντας ολόκληρη την περίοδο του «Ziggy Stardust».

Κατόπιν πήρε καλά πρότζεκτ, την εικόνα του εξωφύλλου στο άλμπουμ «Pin Ups», του 1973, και την παραγωγή και τη σκηνοθεσία των βίντεο κλιπ για τα «Space Oddity», «Jean Genie» και «John, I’m Only Dancing».

Πολλές φωτογραφίες του αφορούν δουλειές ιστορικών συγκροτημάτων, όπως είναι οι Queen, αλλά και νεότερους καλλιτέχνες όπως είναι ο η Madonna, ο Lenny Kravitz, η Lady Gaga, κ.ά.