244
|

Πέθανε ο Κώστας Σοφούλης, δημιουργός του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2020, 12:56

Πέθανε ο Κώστας Σοφούλης, δημιουργός του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2020, 12:56

Πέθανε την Παρασκευή, σε ηλικία 83 ετών, ο Κώστας Σοφούλης, δημιουργός και πρώτος πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθηγητής στο ίδρυμα μέχρι τη συνταξιοδότησή του.

Για πολλά χρόνια ο Κώστας Σοφούλης έζησε στη Μυτιλήνη, την οποία αποκαλούσε «θετή πατρίδα», ενώ μετά τη συνταξιοδότησή του επέστρεψε στον τόπο καταγωγής του, στη Σάμο.

Στα μαθητικά και φοιτητικά χρόνια του υπήρξε δραστήριο στέλεχος του νεολαιίστικου και φοιτητικού κινήματος, και στη διάρκεια της δικτατορίας φυλακίστηκε καταδικασμένος ως ιδρυτικό μέλος της «Δημοκρατικής Αμυνας».

Μετά τη δικτατορία βρέθηκε φιλοξενούμενος επιστημονικός ερευνητής στην Οικονομική Σχολή της Στοκχόλμης και στη συνέχεια δίδαξε ως καθηγητής της έδρας George Miller στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόι των ΗΠΑ.

Για πολλά χρόνια εργάστηκε ως οικονομικός συντάκτης στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο», στο «Βήμα» και στα «Νέα».

Αφιέρωσε σημαντικό χρόνο στη μετάφραση επιστημονικών οικονομικών εγχειριδίων που αποτέλεσαν το θεμέλιο της νεοθετικής οικονομικής σκέψης στη χώρα μας και συνέβαλε με πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες του προς την ίδια κατεύθυνση.

Διετέλεσε υποδιοικητής της Κτηματικής Τράπεζας και στη συνέχεια διοικητής της ΕΤΒΑ, αφού προηγουμένως είχε περάσει για αρκετό διάστημα από τη Δημόσια Επιχείρηση Πολεοδομίας και Στέγασης (ΔΕΠΟΣ) ως βοηθός γενικός διευθυντής.

Το 1984 ανέλαβε πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ασχολήθηκε σχεδόν αποκλειστικά με την οργάνωση και τη λειτουργία του.

Διετέλεσε βουλευτής ΠΑΣΟΚ του Νομού Σάμου στην τριετία 1993-96.

Εχουν κυκλοφορήσει τα εξής βιβλία του:

(2017) Αναφορά στο αρχιπέλαγος, εκδ. Γαβριηλίδης

(2017) Το ζυμάρι, εκδ. Επίκεντρο

(2015) Η επιστροφή, εκδ. Γαβριηλίδης

(2013) Το πανεπιστήμιο ως σχολείο, εκδ. Gutenberg – Γιώργος & Κώστας Δαρδανός

(2000) Για το σύγχρονο δημόσιο πανεπιστήμιο, εκδ. Τυπωθήτω

(1997) Αντιστάσεις, εκδ. Τυπωθήτω