373
Τα «Πλωτά μονοπάτια», ένα από τα τελευταία έργα του Κρίστο σε λίμνη στη Βόρεια Ιταλία | REUTERS/Wolfgang Rattay/File Photo

Πέθανε ο Christo, ο εικαστικός που ομόρφαινε το ωραίο

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουνίου 2020, 08:09
Τα «Πλωτά μονοπάτια», ένα από τα τελευταία έργα του Κρίστο σε λίμνη στη Βόρεια Ιταλία
|REUTERS/Wolfgang Rattay/File Photo

Πέθανε ο Christo, ο εικαστικός που ομόρφαινε το ωραίο

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουνίου 2020, 08:09

Ενας από τους σημαντικότερους εικαστικούς των τελευταίων δεκαετιών, ο Christo, ο οποίος υπήρξε ευρύτερα γνωστός για τα μνημειακά του έργα, όπως το «αμπαλάζ» της γέφυρας Πον Νεφ στο Παρίσι ή του Ράιχσταγκ στο Βερολίνο, έφυγε από τη ζωή την Κυριακή, σε ηλικία 84 ετών.

Ο γεννημένος στη Βουλγαρία Κρίστο Βλαντιμίροφ Γιαβάσεφ πέθανε από φυσικά αίτια στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη, ανακοίνωσαν οι συνεργάτες του στον λογαριασμό του στο Facebook.

Μαζί με τη σύζυγό του Ζαν-Κλοντ ήταν ένα από τα πιο προβεβλημένα ζευγάρια της σύγχρονης τέχνης, δημιουργώντας έργα μεγάλης κλίμακας που χρειάζονταν σχεδιασμό πολλών ετών και μεγάλο κόστος για να πραγματοποιηθούν. Ωστόσο δεν διαρκούσαν παρά μόνον λίγες ημέρες.

Ο Κρίστο, μεταξύ άλλων εφήμερων έργων, έντυσε με ύφασμα την Πον Νεφ (1985) και το Ράιχσταγκ (1995). Το «πακετάρισμα» της γερμανικής Βουλής ήταν ίσως το πιο γνωστό έργο του, για το οποίο χρειάστηκε 100.000 τετραγωνικά μέτρα ύφασμα.

Ο Κρίστο το 2018 μπροστά σε άλλο ένα γιγαντιαίο έργο του που στήθηκε στο Λονδίνο (REUTERS/Simon Dawson/File Photo)

Το τελευταίο του σχέδιο που βρισκόταν στο στάδιο της προετοιμασίας ήταν το «αμπαλάζ» της Αψίδας του Θριάμβου στο Παρίσι. Ηταν προγραμματισμένο για τον Σεπτέμβριο, αλλά είχε αναβληθεί λόγω της αβεβαιότητας που δημιούργησε η επιδημία του κορονοϊού. Το έργο παραμένει υπό σχεδιασμό για την περίοδο 18 Σεπτεμβρίου έως 3 Οκτωβρίου, επιμένουν οι συνεργάτες του στο Facebook.

«Γεννημένος στις 13 Ιουνίου 1935 το Γκάμπροβο της Βουλγαρίας, ο Christo διέφυγε με φορτηγό τρένο το 1956 από το κομμουνιστικό καθεστώς και τον σοβιετικό ρεαλισμό που διδασκόταν στην σχολή Καλών Τεχνών της Σόφιας», αναφέρει η ανακοίνωση στο Facebook.

Το Ράιχσταγκ στι Βερολίνο τυλιγμένο με χιλιάδες μέτρα ύφασμα, το πιο γνωστό έργο του Christo (REUTERS/Reinhard Krause/File Photo)

Το 1958 συνάντησε τη γαλλίδα γυναίκα του Ζαν-Κλοντ, η οποία πέθανε το 2009. Κατά σύμπτωση είχαν γεννηθεί και οι δύο την ίδια ημέρα, σημειώνει ο Monde.

Εζησε στη Νέα Υόρκη και πήρε την αμερικανική υπηκοότητα.

«Ο Κρίστο έζησε μια πλήρη ζωή, όχι μόνο φανταζόμενος αυτό που φαινόταν αδύνατο, αλλά πραγματοποιώντας το. Το έργο του Κρίστο και της Ζαν-Κλοντ ένωσε ανθρώπους σε μοιρασμένες εμπειρίες σε ολόκληρο τον κόσμο και το έργο τους ζει στις καρδιές και τις αναμνήσεις μας»,  έγραψαν  οι συνεργάτες του στο Facebook.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...