271
Ο Γκιγιέρμο Μορντίγιο μπροστά σε σκίτσα του, το 2015 | EPA

Τελευταίο σκίτσο για τον διάσημο ανατρεπτικό κομίστα Μορντίγιο

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουνίου 2019, 22:30
Ο Γκιγιέρμο Μορντίγιο μπροστά σε σκίτσα του, το 2015
|EPA

Τελευταίο σκίτσο για τον διάσημο ανατρεπτικό κομίστα Μορντίγιο

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουνίου 2019, 22:30

Πέθανε, σε ηλικία 86 ετών, ο Γκιγιέρμο Μορντίγιο, o αργεντίνος σκιτσογράφος και κομίστας που αγαπήθηκε παγκοσμίως για τα χρωματιστά του σκίτσα για το ποδόσφαιρο και όχι μόνο. Μέσα από τα κάδρα του για το ποδόσφαιρο αλλά και με τις απεικονίσεις ζώων –με διασημότερη αυτή της καμηλοπάρδαλης– καθώς και άλλους πρωταγωνιστές, ο Μορντίγιο έκανε συχνά ένα κοινωνικό σχόλιο –και δικαίως οι αφίσες του είχαν γεμίσει τα δωμάτια εφήβων και φοιτητών στη δεκαετία του ’70.

Ο Μορντίγιο πέθανε στη Μαγιόρκα, μετέδωσε η El Pais, ενώ σημειώνεται πως ήταν δραστήριος μέχρι και την τελευταία μέρα του.

Οι φιγούρες του έγιναν εξαιρετικά δημοφιλείς κατά τις δεκαετίες του ’70 και του ’80. Εκείνη την περίοδο ήταν ένας από τους πιο γνωστούς σχεδιαστές στον κόσμο, ενώ ακόμη και σήμερα τα νοσταλγικά σχέδιά του, είναι αναγνωρίσιμα με την πρώτη ματιά από χιλιάδες ανθρώπους.

Από μικρός λάτρευε το σχέδιο και το ποδόσφαιρο και τελικά μετά από μακρά πορεία αναζητήσεων επαγγελματικής ευκαιρίας, εισήλθε στον κόσμο των εφημερίδων μέσω ενός σχεδίου που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Paris Match» το 1966. Η επιτυχία δεν άργησε να έρθει και ήταν διεθνής η απήχηση του έργου του ενώ συνεργάστηκε και με το περιοδικό Stern.

Η διεθνής φήμη του κορυφώθηκε κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Παρίσι. Η οικουμενικότητα των χιουμοριστικών σχεδίων του τον έκανε σεβαστό σε όλο τον κόσμο και του χάρισε σειρά βραβείων. Ποτέ δεν χρησιμοποίησε λέξεις στα σκίτσα του. Κατάφερε να ολοκληρώσει πάνω από 2.000 σχέδια.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, έκανε μόνο τρεις εκθέσεις: μία στο Παρίσι στα τέλη της δεκαετίας του ’60, μία στη Βαρκελώνη και η τελευταία στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα τον Νοέμβριο του 1989, όπου τα έσοδα διατέθηκαν για θεραπεία παιδιών με αυτισμό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...